Αναστάτωση στη Λάρισα λόγω fake news για επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού

Η οικογένεια του 23χρονου φοιτητή σκοπεύει να κινηθεί νομικά.
.
.
Eurokinissi

Αναστάτωση προκάλεσε στη Λάρισα η κυκλοφορία ψευδούς είδησης περί θετικών κρουσμάτων στην περιοχή, με αποτέλεσμα να εκδώσει σχετική ανακοίνωση η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ένωση «καταδικάζει απερίφραστα τις “δημοσιογραφικές” ανακρίβειες που δήθεν ανακάλυψαν θετικά κρούσματα του κορονοϊου στη Λάρισα, πριν ακόμη τις επίσημες ανακοινώσεις των δομών υγείας.Η διατήρηση της σοβαρότητας στις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα μας, είναι υποχρέωση των επαγγελματιών δημοσιογράφων, οι οποίοι στην περιοχή μας μέχρι τώρα τηρούν τους κανόνες δεοντολογίας. Καλούμε όσους δημοσιογραφούν καταστρατηγώντας κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας να συνέλθουν. Δεν γίνονται όλα στη ζωή για ένα κλικ…Ας ελπίσουμε ότι θα είναι το πρώτο και τελευταίο “δημοσιογραφικό” κρούσμα, που με τη συμμετοχή ανεύθυνης “δημοσιογραφίας των πολιτών”, δημιούργησε εύλογη ανησυχία στους πολίτες της Λάρισας και όχι μόνο».

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ο 23χρονος φοιτητής που πήγε προχθές στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και στη συνέχεια στο ΠΓΝΛ, με ύποπτα συμπτώματα βρέθηκε αρνητικός στον ιό. Ο φοιτητής είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό και επέστρεψε με συμπτώματα παρόμοια με αυτά του νέου ιού.

Το δείγμα που ελήφθη στάλθηκε για ανάλυση στη Θεσσαλονίκη Ωστόσο την ώρα που το δείγμα βρισκόταν ακόμη καθ′ οδόν δημοσιεύθηκε σε τοπικό σάιτ η είδηση ότι ο νεαρός βρέθηκε θετικός. Η ψευδής είδηση διακινήθηκε γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλώντας ανησυχία. Το απόγευμα τελικά, έγινε από επίσημες πηγές γνωστό, ότι ο φοιτητής δεν έχει προσβληθεί από κορονοϊό.

Σύμφωνα με όσα είπε πριν στην ΕΡΤ Λάρισας ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας Δημήτρης Χορταργιάς, ο 23χρονος και η οικογένειά του θα κινηθούν νομικά.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Δημοφιλή