Στα διασημότερα καρναβάλια της Ελλάδας

Τα έθιμα αιώνων που αναβιώνουν και τα προγράμματα των παρελάσεων.
Καρναβάλι Των Μικρών στην Πάτρα, 23/2/2020
Eurokinissi
Καρναβάλι Των Μικρών στην Πάτρα, 23/2/2020

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο της αποκριάς έρχεται (28- 29 Φεβρουαρίου) και το γλέντι κορυφώνεται με τις καρναβαλικές παρελάσεις στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας. Οπως κάθε χρόνο, τα έθιμα αναβιώνουν και ο κόσμος βάζει την αποκριάτικη στολή και διασκεδάζει.

Δείτε τι μας επιφυλάσσουν για φέτος τα διασημότερα καρναβάλια της χώρας:

Καρναβάλι Πάτρας

Ο χρόνος για το πιο γνωστό καρναβάλι της Ελλάδας μετράει αντίστροφα. Το φετινό θέμα του Πατρινού Καρναβαλιού 2020 είναι: «υπέρ περί, ανά κύκλο κάνω στη χαρά». Η νυχτερινή παρέλαση του Σαββάτου και η Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής αναμένεται να προσελκύσουν και φέτος πολλούς επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, η Καρναβαλική Παρέλαση σχολείων και πολιτιστικών συλλόγων θα γίνει στο Νότιο Διαμέρισμα στις 19:00 και, παράλληλα, θα γίνεται η Παρέλαση Αρμάτων στους δρόμους της πόλης. Η Νυχτερινή Ποδαράτη (Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου) ξεκινά από την οδό Κορίνθου στις 18:00, ενώ η Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση (Κυριακή, 1η Μαρτίου) ξεκινά πάλι από την οδό Κορίνθου στις 14:00. Η απονομή βραβείων για τα πληρώματα θα γίνει την Καθαρά Δευτέρα 19:00 στην αίθουσα Αίγλη του εμπορικού κέντρου Veso Mare.

Για τις παρελάσεις έχουν δηλώσει συμμετοχή 148 πληρώματα.

Καρναβάλι Ξάνθης

Η Ξάνθη διοργανώνει το μεγαλύτερο Καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας και το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλη την Ελλάδα (μετά την Πάτρα).

Μετά το πέρας της παρέλασης ακολουθεί γλέντι με ποτό, πυροτεχνήματα και μουσική. Στο τέλος, σειρά έχει το κάψιμο του «Τζάρου» στην γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου (Κυριακή 1 Μαρτίου στις 19:00).

Ο Τζάρος ή Τζάρους κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε ένα σωρό από πουρνάρια.
Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν σε κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες απο το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.

Πρόγραμμα Καρναβαλικών Παρελάσεων:

  • Σάββατο 29 Φεβρουαρίου, ώρα 19:30: Βραδινή Καρναβαλική Παρέλαση (αφετηρία διασταύρωσης 28ης Οκτωβρίου και Καβάλας)

  • Κυριακή 1η Μαρτίου, ώρα 13.00: Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση (αφετηρία εισόδου πόλης από Καβάλα)

Πρόγραμμα συναυλιών στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης:

  • Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, ώρα 12.00: Συναυλία FY

  • Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, ώρα 19.00: Συναυλία Les Au Revoir

  • Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, ώρα 21.00: Συναυλία Underhill West και Νίνα Μαζάνη

  • Σάββατο 29 Φεβρουαρίου, ώρα 13.00: Συναυλία Josephine

Η πληρότητα στα ξενοδοχεία της πόλης έχει αγγίξει ήδη το 100%.

Καρναβάλι Ξάνθης 2018
Eurokinissi
Καρναβάλι Ξάνθης 2018

Καρναβάλι Ρεθύμνου

Η περίφημο Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι υπόσχεται για ακόμη μια χρονιά πολύ γλέντι, μουσική και χορό.

Πρόγραμμα Καρναβαλικών Παρελάσεων:

  • Παιδική παρέλαση: Σάββατο 29 Φεβρουαρίου, ώρα 16:30- Συγκέντρωση των παιδιών στον Κόμβο Θεοτοκοπούλου. Στις 17:00 θα γίνει η εκκίνηση της Παιδικής Παρέλασης , με την εποπτεία των μεγάλων, από τον Kόμβο Θεοτοκοπούλου. Τερματισμός: Αύλειος χώρος του 3ου Γυμνασίου. Εκεί θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικο πάρτυ με DJ μασκότ και διάφορες δράσεις για τους μικρούς καρναβαλιστές.

  • Νυχτερινή παρέλαση: Σάββατο 29 Φεβρουαρίου, ώρα 21:00- Εκκίνηση από τον Κόμβο Θεοτοκοπούλου (22:00- Live συναυλία με τον Αναστάσιο Ράμμο στην Πλατεία Μικρασιατών)

  • Μεγάλη παρέλαση: Κυριακή 1η Μαρτίου, ώρα 14:00- Εκκίνηση της Μεγάλης Παρέλασης πληρωμάτων και αρμάτων από τον Κόμβο Θεοτοκοπούλου.

  • Τελετή λήξης, ώρα 18:30 στην παραλία (Ελ. Βενιζέλου), καύση του άρματος του Βασιλιά Καρνάβαλου, συναυλία στην παραλία με την ομάδα κρουστών, Percussion4one.

Το φετινό θέμα του Ρεθυμνιώτικου Καρναβαλιού είναι: «Σταυροδρόμι Πολιτισμών».

Καρναβάλι Κέρκυρας

Με παραδόσεις και έθιμα 450 ετών, το Κορφιάτικο Καρναβάλι γιορτάζει τις Απόκριες σε συνδυασμό με την έναρξη του κυνηγιού της κερκυραϊκής μασκαράτας. Εχει αέρα βενετσιάνικο: από τα αθυρόστομα Πετεγολέτσα (που αναβιώνουν κάθε χρόνο στην κεντρική αγορά της Παλιάς Πόλης, θυμίζοντας comedia dell’arte) μέχρι τους ξυλοπόδαρους, τους κλόουν και τα μουζέτα (τις μάσκες) που καλύπτουν τα πρόσωπα των καρναβαλιστών.

Πρόγραμμα Καρναβαλικών Παρελάσεων:

  • Σάββατο 29 Φεβρουαρίου, Ωρα 11:00: Παρέλαση- Παρουσίαση Σχολών Χορού και μαζορετών (Αφετηρία: Οδός Γεωργίου Θεοτόκη)

  • Κυριακή 1η Μαρτίου, Ωρα 12:00: «Βενετσιάνικο Καρναβάλι» παρέλαση και χοροί εποχής από το Λύκειο Ελληνίδων (Αφετηρία Πλατεία Σαρόκο- Τερματισμός Παλάτι), Ωρα 14:30: «Η Μεγάλη Πομπή του Σιόρ Καρνάβαλου» (Αφετηρία Μητρ. Μεθοδίου), Ωρα 19:00: Μεγάλος Αποκριάτικος Χορός Μασκέ του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Καρναβάλι Κέρκυρας
Eurokinissi
Καρναβάλι Κέρκυρας

Καρναβάλι Ζακύνθου

Μεσαιωνικό χρώμα έχει το Ζακυνθινό καρναβάλι με τις Ομιλίες (λαϊκό θέατρο που παίζεται στους δρόμους και σε πλατείες από μεταμφιεσμένους άνδρες), τις Μάντσιες (ζακυνθινά πειράγματα), την Γκιόστρα (δρώμενο μεσαιωνικού στυλ με άλογα και ιππότες), το Piccolo Καρναβάλι (12:00- 17:00) με την Παρέλαση μικρών καρναβαλιστών και την Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση στο Povero Καρναβάλι. Ολοκληρώνεται με την «Κηδεία του Βασιλιά Καρνάβαλου» αργά το ίδιο απόγευμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ημέρα» της Ζακύνθου, το Ζακυνθινό Καρναβάλι θα μεταφερθεί στο Πάρκο των Επισήμων, από την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου που γινόταν μέχρι τώρα.

Καρναβάλι Νάουσας

Με ένα μοναδικό δρώμενο που η αναβίωσή του χρονολογείται από το 18ο αιώνα, τους Γενίτσαρους και τις Μπούλες, γιορτάζει το καρναβάλι η Νάουσα. Ο χαρακτηριστικός ήχος του ζουρνά και το νταούλι τους συνοδεύει σε κάθε τους βήμα, καθώς χορεύουν στους δρόμους της Νάουσας κατά ομάδες (μπουλούκια), σε ένα καρναβάλι όπου τα μουσικά όργανα, οι χοροί, το δρομολόγιο, είναι προκαθορισμένα από το τελετουργικό, που ακολουθείται αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων. Το φύλο των τελεστών είναι μόνο νέοι άνδρες, ενώ τη γυναικεία μορφή (νύφη-μπούλα) την υποδύεται πάντα άνδρας.

Πρόγραμμα Καρναβαλικών Εκδηλώσεων:

  • Σάββατο 29 Φεβρουαρίου- «Μια πόλη, μια γιορτή»: Ολοήμερο ξέφρενο γλέντι σε όλη την πόλη, προσφορά των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (ανοιχτό σε όλους)

  • Κυριακή 1η Μαρτίου- Εθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες»: Ωρα 9:00- Το Ντύσιμο του Γενίτσαρου και το μάζεμα του μπουλουκιού (Παραδοσιακό κτίριο Ομίλου «Γενίτσαροι και Μπούλες»), Ωρα 11:00- Το προσκύνημα. Τα μπουλούκια παίρνουν διαδοχικά την άδεια από τον Δήμαρχο και ακολουθεί η καθορισμένη διαδρομή τους στην πόλη (Δημαρχείο), Ωρα 17:00- Το βγάλσιμο του «πρόσωπου» και χορός με την συμμετοχή όλου του κόσμου (Πλατεία Αλωνίων), Ωρα 14:00- Μεγάλο αποκριάτικο γλέντι με την Φιλαρμονική Εταιρία Ναούσης και μουσική από Dj (Πλατεία Καρατάσου).

Καρναβάλι Αμφισσας

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς αναβιώνει στην Άμφισσα ο Θρύλος του «Στοιχειού». Από την συνοικία Χάρμαινα, όπου βρίσκονται τα παλιά Ταμπάκικα και τα σκαλιά του Αϊ Νικόλα κατεβαίνει το ”στοιχειό” και ακολουθούν εκατοντάδες μεταμφιεσμένοι.

Στο ιστορικό μεγάλο καφενείο της πόλης γίνονται συζητήσεις σατυρικού περιεχομένου για τους Θρύλους και τα Στοιχειά.

Πρόκειται για ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά καρναβάλια στην Ελλάδα.

Η αναπαράσταση της Νύχτας των στοιχειών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020.

Πρόγραμμα Καρναβαλικών Εκδηλώσεων:

  • Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, Ωρα 20:00- Το ξύπνημα του Κωνσταντή: Στην συνοικία της Χάρμαινας το Στοιχειό του Κωνσταντή ξυπνά και το γλέντι αρχίζει.

  • Σάββατο 29 Φεβρουαρίου, Η Νύχτα των Στοιχειών: Ωρα 17:00 Προετοιμασία στο Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου, Ωρα 19:00 Τα μυθικά πλάσματα ξεκινούν πορεία προς τα σκαλιά του Αη Νικόλα, Ωρα 20:30 Συσκότιση στην Πλατεία Κεχαγιά και η μάχη των Στοιχειών ξεκινά (ο νικητής θα είναι, φυσικά, ο Κωνσταντής)

  • Κυριακή 1η Μαρτίου, Ωρα 10:00: Κρυμμένος Θησαυρός (οι ομάδες παρουσιάζουν τα χορευτικά τους στην Πλατεία Ησαΐα), Ωρα 17:00: Παρέλαση Αρμάτων και Καρναβαλιστών στην Λεωφόρο Σαλώνων), Ωρα 19:00: Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος φλέγεται στην Πλατεία Ησαΐα και γίνεται απονομή βραβείων και ξέφρενο πάρτι.

Καρναβάλι Σκύρου

Στις Σποράδες, η Σκύρος προσφέρει χειμωνιάτικη διασκέδαση με το περίφημο σκυριανό καρναβάλι. Είναι ένα από τα πιο αυθεντικά, παραδοσιακά και ενδιαφέροντα έθιμα της Ελλάδος, που παρέμεινε αναλλοίωτο στο πέρασμα των αιώνων.

Οι μεταμφιεσμένοι Κουδουνάτοι πλημμυρίζουν το νησί με ήχους κουδουνιών, προκαλώντας γέλιο. Ο Γέρος κυκλοφορεί ζωσμένος με σειρές από κουδούνια, η γυναίκα του η Κορέλα του ανοίγει το δρόμο τραγουδώντας και συχνά στην παρέα τους έχουν τον Φράγκο.

Στο σατιρικό έθιμο της Τράτας, της πομπής των ψαράδων, που γίνεται την Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα, μασκαρεμένοι ερασιτέχνες ποιητές και ηθοποιοί με φούμο στο πρόσωπο στήνουν αυτοσχέδιες υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις, σατιρίζοντας όσα συνέβησαν την χρονιά που πέρασε στο νησί.

Καρναβάλι Χαλκίδας

Τα τελευταία χρόνια, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το «Θαλασσινό Καρναβάλι» της Χαλκίδας. Το απόγευμα του Σαββάτου της Αποκριάς (29/3) θα πραγματοποιηθεί η Μεγάλη Παρέλαση των Καρναβαλιστών και των Αρμάτων, η οποία ξεκινά από το Κόκκινο Σπίτι και ολοκληρώνεται στην παραλία, ενώ παράλληλα στα πλαίσια της «Λευκής Νύχτας», οι εμπορικοί δρόμοι της πόλης μετατρέπονται σε ένα πελώριο ξέφρενο πανηγύρι με δρώμενα, φωτιές, μουσικές, παιχνίδια, κεράσματα και θέατρο δρόμου.

Ο αποκριάτικος θεσμός κορυφώνεται την Κυριακή (1/3) με ένα ιδιαίτερο θαλάσσιο δρώμενο. Από το απόγευμα, ο κόλπος του Ευβοϊκού θα μετατρέπεται σε υδάτινη θεατρική σκηνή, όπου κυριαρχούν η φωτιά, το νερό, τα πυροτεχνήματα, τα μεγάλα αυτοσχέδια σκηνικά και τα οπτικοακουστικά εφέ. Η αποκριάτικη τελετή θα ολοκληρωθεί με την καύση του Καρνάβαλου στην παραλία, ενώ θα ακολουθήσει μεγάλο γλέντι μέχρι το πρωί.