Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση των υποδομών στη Χαλκιδική

Δεκατέσσερις άνθρωποι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Alexandros Avramidis / Reuters

Τη δική τους μάχη εξακολουθούν να δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες στη Χαλκιδική ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές της Χαλκιδικής και να επανέλθει το ρεύμα σε όλες τις κατοικίες των πληγεισών περιοχών. Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές που άφησε πίσω η φονική καταστροφή.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ανέρχεται στους επτά. Εκτός από τους έξι τουρίστες, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά που έχασαν τη ζωή τους την ώρα που χτύπησε η κακοκαιρία, νεκρός εντοπίστηκε χθες Πέμπτη, το μεσημέρι και ο 62χρονος ψαράς που αγνοούνταν.

Δεκατέσσερις τραυματίες από τη θεομηνία στη Χαλκιδική συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, οκτώ τραυματίες νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, εκ των οποίων μία γυναίκα διασωληνωμένη στη ΜΕΘ. Πέντε τραυματίες νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Πολυγύρου και ένα παιδί νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.

Όσον αφορά τις εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης, σημειώνεται ότι η κακοκαιρία κατέστρεψε περισσότερους από 300 στύλους του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στην υπόλοιπη χώρα τα προβλήματα έχουν αποκατασταθεί.

Αποκαταστάθηκε η βλάβη στη Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150 kV Μουδανιών - Κασσανδρείας και εντός των επόμενων ωρών αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και στο Δίκτυο Μέσης και Χαμηλής Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ.

Παράλληλα έχουν εξασφαλιστεί γεννήτριες για την ηλεκτροδότηση κρίσιμων υποδομών (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, πυροσβεστική, αστυνομικά τμήματα κλπ.).

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ η αποκατάσταση της γραμμής υψηλής τάσης ολοκληρώθηκε στις 11:28, νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις και μετά από κινητοποίηση του μηχανισμού του ΑΔΜΗΕ και των συνεργατών του από όλη την Ελλάδα.

Ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει ότι καθοριστική συμβολή είχαν επίσης οι υπεργολάβοι του - που συνέβαλαν με τις δικές τους δυνάμεις στην επιχείρηση της αποκατάστασης -, αλλά και ο συντονισμός που υπήρξε από την πρώτη στιγμή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το υπουργείο Ενέργειας, το υπουργείο Μεταφορών, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τις τοπικές αρχές. Αναφέρει ακόμη ότι η βλάβη δεν είχε προηγούμενο στα χρονικά του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Η ΓΕΝΟΠ σε σχετική ανακοίνωση τονίζει πως η ηλέκτριση της γραμμής που τροφοδοτεί την πληγείσα περιοχή (Γραμμή Μεταφοράς (ΓΜ) 150 kV Μουδανιών - Κασσανδρείας) επιτρέπει στους τεχνικούς της Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) να επιχειρήσουν άμεσα για την αντιμετώπιση των βλαβών στη μέση (ΜΤ) και χαμηλή τάση (ΧΤ).

ASSOCIATED PRESS

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Στέφανος Οκταποδάς και ο γενικός διευθυντής ανάπτυξης και διαχείρισης δικτύου Ηρακλής Μενεγάτος έχουν μεταβεί στη Χαλκιδική για την επίβλεψη και τον συντονισμό των εργασιών αποκατάστασης των εκτεταμένων ζημιών.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά εξάλλου την προσοχή στους πολίτες σε περίπτωση που διαπιστώνουν ζημιές στο Δίκτυο (πεσμένους στύλους, καλώδια, αγωγούς κλπ), να απομακρύνονται και να αποφεύγουν οποιαδήποτε επαφή.

ASSOCIATED PRESS

Ενημέρωση του ΥΠΠΟΑ για τους αρχαιολογικούς χώρους

Αναφέρεται επίσης πως σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατόπιν ενημέρωσης της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη από τη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πολυξένη Βελένη και από τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής, Γιάννη Κανονίδη, «μικρές ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο της Ολύνθου, λόγω πτώσης δέντρων, και μεσαίες ή μικρές ζημιές στο Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού και στο Βυζαντινό Μουσείο Χαλκιδικής στα Ν. Φλογητά δημιουργήθηκαν εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων στον νομό».

Alexandros Avramidis / Reuters

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, οι ιερές μονές του Αγίου Όρους δεν επλήγησαν από τη χτεσινή κακοκαιρία, ενώ δεν υπήρξαν προβλήματα και σε εκκλησιαστικά μνημεία, σύμφωνα με ενημέρωση από τις μητροπόλεις της Χαλκιδικής και τον ηγούμενο της Ι. Μονής Αγίας Αναστασίας.

Κανονικά λειτουργούν οι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία της ανατολικής Χαλκιδικής, των χερσονήσων της Σιθωνίας και της Κασσάνδρας, ο Πύργος Γαλάτιστας στη βόρεια Χαλκιδική, που επίσης δεν επλήγησαν από τη θεομηνία. Επίσης δεν καταγράφηκαν ζημιές στα εργοτάξια των αρχαιολογικών εργασιών στο πλαίσιο μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων (Άγιος Ιωάννης Νικήτης, Ελληνικός Χρυσός).

Alkis Konstantinidis / Reuters

Να αναφερθεί πως το Πυροσβεστικό Σώμα δέχθηκε συνολικά 1.182 κλήσεις για την αντιμετώπιση των συμβάντων και συμμετείχαν συνολικά 243 πυροσβέστες και 96 οχήματα.

Στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στους Νομούς Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης και Ημαθίας με την συμμετοχή 142 Πυροσβεστών και 54 οχημάτων. Στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας συνολικά 1.045 κλήσεις. Στην περιοχή του Νομού Χαλκιδικής το ΠΣ δέχτηκε συνολικά 600 κλήσεις.

Στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στους νομούς Ροδόπης και Έβρου με την συμμετοχή 55 πυροσβεστών και 19 οχημάτων. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας συνολικά 109 κλήσεις.

Στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας στην περιοχή της Εορδαίας όπου δεχθήκαμε συνολικά 35 κλήσεις με την συμμετοχή 10 πυροσβεστών και 5 οχημάτων.

Στην Περιφέρεια της Ηπείρου και συγκεκριμένα στους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης με την συμμετοχή 36 πυροσβεστών και 18 οχημάτων. Στην Περιφέρεια της Ηπείρου συνολικά 23 κλήσεις.

Οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ, το ΕΚΑΒ τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού, τους εθελοντές, καθώς και τους συναρμόδιους στην αντιμετώπιση των καταστροφών φορείς, συμμετείχαν σε επιχειρήσεις παροχής βοηθείας, από κατοικίες και οχήματα, πραγματοποιώντας αντλήσεις, πολλές κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Alexandros Avramidis / Reuters

Σήμερα Παρασκευή στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, αρχικά αναμένονται νεφώσεις και σύντομα ηλιοφάνεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Στη Σιθωνία αναμένεται ηλιοφάνεια κι από τη νύχτα νεφώσεις που θα πυκνώσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Δημοφιλή