Η 29χρονη καλλονή σύζυγος του Ελ Τσάπο: Πώς γνωρίστηκαν και γιατί εκείνη δεν κατηγορήθηκε ποτέ

Οι κομψές εμφανίσεις της νεαρής συζύγου του Ελ Τσάπο στο δικαστήριο, την έχουν μετατρέψει σε διασημότητα.
ASSOCIATED PRESS

Επί τρεις μήνες, η 29χρονη πρώην εστεμμένη παρακολουθούσε καθημερινά την δίκη του 61χρονου άνδρα που παντρεύτηκε πριν 11 χρόνια.

Η Έμμα Κορονέλ Αϊσπούρο ήταν παρούσα -και παγερά ανέκφραστη- όταν ακούγονταν οι συγκλονιστικές αφηγήσεις των μαρτύρων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονταν από τις πολλές ερωμένες του Ελ Τσάπο, με λεπτομέρειες για βιασμούς, βασανιστήρια, δολοφονίες.

Όσα και αν λέχθηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου, δεν επηρέασαν την αφοσίωσή της προς τον διαβόητο έμπορο ναρκωτικών, Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν.

«Ο σύζυγός μου δεν είναι ο άνθρωπος που προσπαθούν να παρουσιάσουν» δήλωσε η κυρία Κορονέλ στους New York Times, συμπληρώνοντας πως «εγώ τον θαυμάζω ως τον άνθρωπο που γνώρισα και που παντρεύτηκα».

Brendan McDermid / Reuters

Χαρακτήρισε τον Γκουζμάν- ο οποίος κρίθηκε ένοχος για εμπόριο κοκαΐνης και ηρωίνης, εμπόριο όπλων και ξέπλυμα χρήματος - ως «εξαιρετικό πατέρα, φίλο, αδελφό, γιο, σύντροφο».

Ο σύζυγός της ενδεχομένως να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του πίσω από τα κάγκελα, σε φυλακή υψηλής ασφάλειας των ΗΠΑ και κάποια αναρωτιούνται πώς η γοητευτική μελαχρινή κατάφερε να μην τις απαγγελθεί καμία ποινική κατηγορία.

Ο πρώην συνεργάτης του καρτέλ, Νταμάσο Λοπέζ, δήλωσε στο δικαστήριο ότι η Έμμα βοήθησε τον Ελ Τσάπο να δραπετεύσει από τη φυλακή του Αλτιπλάνο το 2015. Στο μεταξύ, εκείνη έχει αρνηθεί ότι γνώριζε οτιδήποτε για την εγκληματική δραστηριότητα του συζύγου της.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, βρέθηκε δύο φορές στην κατοχή της απαγορευμένο κινητό τηλέφωνο και διαπιστώθηκε ότι είχε έρθει παρανόμως σε επαφή με τον κατηγορούμενο σύζυγό της.

Brendan McDermid / Reuters

Όταν ο έμπορος ναρκωτικών συνάντησε την βασίλισσα της ομορφιάς

Γεννημένη στην Καλιφόρνια, η Έμμα Κορονέλ Αϊσπούρο είναι Αμερικανίδα πολίτης αλλά μεγάλωσε στην μεξικάνικη πόλη Κανέλας

Σε ηλικία 17 ετών, συνάντησε τον Γκουζμάν σε έναν χορό. Λίγους μήνες αργότερα, έλαβε μέρος σε καλλιστεία και κέρδισε. Ο μεξικανικός Τύπος ανέφερε ότι ο Γκουζμάν εμφανίστηκε στα καλλιστεία με εκατοντάδες ένοπλους να τον συνοδεύουν, όπου ανακοίνωσε ότι θα την παντρευτεί.

Λιγότερο από έναν χρόνο μετά, η μελαχρινή κοπέλα παντρεύτηκε τον διασημότερου αρχηγό των καρτέλ ναρκωτικών της ιστορίας. Ήταν 18 ετών εκείνη και εκείνος ντυνόταν γαμπρός για τρίτη φορά.

«Θα έλεγα ότι αυτό που με κέρδισε ήταν ο τρόπος που με προσέγγισε και ο τρόπος που μου συμπεριφερόταν. Πρώτα γίναμε φίλοι και μετά ήρθαν όλα τα άλλα» είπε στους LA Times το 2016.

Ο πατέρας της κυρίας Κορονέλ καταδικάστηκε αργότερα για διακίνηση ναρκωτικών. Ήταν υψηλόβαθμο μέλος του καρτέλ Σιναλόα, του οποίου ηγέτης ήταν ο Γκουζμάν. Ο θείος της, που σκοτώθηκε το 2010, ήταν επίσης βασικό μέλος της συμμορίας.

Οι συγκλονιστικοί ισχυρισμοί στη δίκη

Η 29χρονη γυναίκα σπανίως δίνει συνεντεύξεις. Στις λιγοστές περιπτώσεις που το κάνει, απεικονίζει τον σύζυγό της ως ήρωα. «Θα ήταν ανίκανος να αγγίξει μια γυναίκα με κακές προθέσεις» είπε στους LA Times.

Οι μάρτυρες δήλωσαν στο δικαστήριο ότι ο Γκουζμάν έχει ναρκώσει και βιάσει κορίτσια μόλις 13 ετών, ότι έχει θάψει ζωντανό έναν εχθρό του και ότι έναν εχθρό ζωντανό και είχε στο σπίτι του ένα «δωμάτιο δολοφονίας», το οποίο διέθετε και αποχέτευση για να καθαρίζονται τα υπολείμματα από τις εκτελέσεις.

Η κυρία Κορονέλ υποστήριζε σταθερά τον σύζυγό της στη δίκη, παρακολουθώντας κάθε μέρα τα τεκταινόμενα από την πρώτη σειρά, παραμένοντας ατάραχη ακόμα και στις πιο ανατριχιαστικές περιγραφές από τις ερωμένες του.

Κατά τη διάρκεια μίας εκ των μαρτυρικών καταθέσεων, όταν μία ερωμένη του Ελ Τσάπο ξέσπασε σε κλάματα για τα βασανιστήρια που πέρασε, η κυρία Κορονέλ ακούστηκε να γελάει γοερά, αναφέρει το BBC.

Ο Γκουζμάν μίλαγε στη σύζυγό του κάθε φορά που έμπαινε στην αίθουσα του δικαστηρίου και μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, αντάλλαξαν μια θερμή χειραψία

Η Έμμα Κορονέλ έχει να μεγαλώσει τις δίδυμες κόρες τους μόνη της από δω και πέρα και όσο και να εξυμνεί τον άνδρα της, από δω και πέρα θα τον βλέπει μέσω ενός διαχωριστικού τζαμιού.

Inside Edition CBS

Με πληροφορίες από BBC

Δημοφιλή