Η πρωτοτυπία της επίθεσης με τη χειροβομβίδα στην Καισαριανή ήταν ότι ανακοινώθηκε από τους ίδιους τους δράστες

Η πρωτοτυπία της επίθεσης με τη χειροβομβίδα στην Καισαριανή
Eurokinissi

Η πρωτοτυπία της επίθεσης με χειροβομβίδα στο Αστυνομικό Τμήμα Καισαριανής ήταν ότι ανακοινώθηκε από τους ίδιους τους δράστες.

Συγκεκριμένα μέσα από ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε στις 10:03 το πρωί της Δευτέρας σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Μέχρι τότε κανείς στην Αστυνομία (γραφεία Τύπου κλπ.) δεν ενημέρωνε για την ενέργεια, ενώ η είδηση άρχισε να δημοσιεύεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από τις 12:00 το μεσημέρι και έπειτα. Δηλαδή τουλάχιστον έξι ώρες μετά το συμβάν. Η δε επίσημη επιβεβαίωση για έκρηξη χειροβομβίδας έγινε περίπου στις 12:45.

Όλα αυτά κατατείνουν στην παραδοχή ότι κάποια δυσλειτουργία υπήρξε στη διαχείριση του συμβάντος, η οποία βέβαια μπορεί να οφείλεται (μπορεί και όχι) στις ιδιαίτερες συνθήκες του περιστατικού.

Μία εκδοχή είναι ακόμα και η ΕΛ.ΑΣ. να μην αντιλήφθηκε εγκαίρως τι είχε συμβεί, με συνέπεια να καθυστερήσει και η ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ίσως γιατί το σενάριο της τρομοκρατίας ενδυναμώθηκε από τους γιατρούς που βρήκαν μεταλλικά θραύσματα στα πόδια του οδηγού ταξί, που έτυχε να βρίσκεται στο σημείο της έκρηξης με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να μεταβεί στο νοσοκομείο. Οι γιατροί ενημέρωσαν τον αυτοκινητιστή ότι κάτι περίεργο συνέβη και στη συνέχεια ενημερώθηκε η Αστυνομία. Τότε ήταν που σήμανε συναγερμός. Την υπόθεση ανέλαβε από την πρώτη στιγμή η Αντιτρομοκρατική, ενώ ακολούθησε το κείμενο σε ιστοσελίδα αντιεξουσιαστών.

Το βέβαιο, σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece, είναι ότι οι αστυνομικοί του Α.Τ. Καισαριανής ειδοποίησαν αμέσως (πριν τις 6:00 το πρωί) για την έκρηξη, χωρίς να γνωρίζουν βέβαια ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα. Αρχικά ερευνήθηκε το κατά πόσο στόχος των δραστών μπορεί αν ήταν οπωροπωλείο, έξω από το οποίο είχε παρκάρει ο οδηγός ταξί για να ψάξει κάτι στο πορτ παγκάζ.

Στην αρχή ο αυτοκινητιστής πίστεψε ότι έγινε κάποια έκρηξη λάμπας στο οπωροπωλείο. Δεν μπορούσε άλλωστε να φανταστεί ότι σε μία παντελώς ήσυχη γειτονιά, λόγω της ώρας, θα έπεφτε θύμα χτυπήματος από άτομα που έριξαν χειροβομβίδα. Αδύνατο ήταν, επίσης, να συνδυάσει το γεγονός ότι σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Α.Τ.

Το γεγονός ότι η έκρηξη της χειροβομβίδας δεν έγινε ακριβώς έξω από το Α.Τ. Αλλά αρκετά μέτρα μακριά έκανε τους αστυνομικούς να ερευνήσουν το σενάριο να ήταν ο στόχος το κατάστημα με αποτέλεσμα να χαθεί κάποιος χρόνος. Οι άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών ήταν αυτοί που βεβαίωσαν ότι επρόκειτο για έκρηξη χειροβομβίδας.

«Θα θρηνούσαμε θύματα»

Ο Γρηγόρης Χρυσάφης, Α′ αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, δηλώνει στη HuffPost Greece ότι «από θαύμα δεν τραυματίστηκε η συνάδελφος σκοπός του Τμήματος γιατί βρισκόταν μέσα στην αλεξίσφαιρη σκοπιά και τα θραύσματα της χειροβομβίδας σταμάτησαν εκεί. Ευτυχώς δεν βρισκόταν έξω από τη σκοπιά εκείνη τη στιγμή, όπως δυστυχώς ζητούν επιτακτικά κάποιοι επόπτες αξιωματικοί από τους σκοπούς. Το ζητούν σαν το αλεξίσφαιρο να μπήκε στις σκοπιές για να προστατεύει τις καρέκλες και όχι τους ανθρώπους. Για το χτύπημα αμέσως ενημερώθηκε το 100 και το υπασπιστήριο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών από τους εκτελούντες υπηρεσία στο Τμήμα. Όπως έχουμε καταγγείλει ως Ένωση Αθηνών πολλάκις, τα Αστυνομικά Τμήματα λόγω έλλειψης προσωπικού και οχημάτων δεν έχουν δυνατότητα για να επανδρώσουν εποχούμενες περιπολίες για να προσφέρουν ασφάλεια τόσο στους πολίτες όσο και στο ίδιο τους το τμήμα, σε περίπτωση ανάλογων επιθέσεων. Την ίδια στιγμή, τεράστιος αριθμός περιπολικών και μηχανών της Άμεσης Δράσης είναι καθημερινά ακινητοποιημένα σε φυλάξεις κάθε λογής πολιτικών και οικονομικών στόχων. Ίσως κάποια άψυχα κτίρια που φυλάσσονται νυχθημερόν έχουν μεγαλύτερη αξία από την ασφάλεια πολιτών και συναδέλφων. Εκτός από τους συνδικαλιστές ολόκληρο το πρωινό δεν βρέθηκε κανείς από την ηγεσία να επισκεφτεί το Α.Τ. , να πάρει μία εικόνα και να συμπαρασταθεί στους συναδέλφους μας, λες και οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε αυτή την πόλη έχουν γίνει ρουτίνα. Σε λίγες ημέρες θα ξεχαστούν μέχρι να έρθει η επόμενη επίθεση».

Το κείμενο

Το κείμενο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, στο ποίο προαναγγέλλεται προκήρυξη για την ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση, είναι το παρακάτω:

«Η ηθική αποφασιστικότητα εκείνου που εγκαταλείπει και επιτίθεται στις δομές της εξουσίας είναι μια αντίληψη, μια στιγμή στην οποία εκείνος γεύεται την ομορφιά των συντρόφων του και την αθλιότητα της υποχρέωσης και της υποταγής. « Εξεγείρομαι, άρα υπάρχω », είναι μία φράση του Camus που ποτέ δε σταματά να με γοητεύει, με ένα τρόπο που μόνο ένας λόγος για να ζήσω θα μπορούσε.
Σε ένα κόσμο που παρουσιάζει τα ήθη ως ένα χώρο της εξουσίας και του νόμου, νομίζω πως δεν υπάρχει άλλη ηθική διάσταση από την εξέγερση, το ρίσκο, το όνειρο. Η επιβίωση στην οποία είμαστε φυλακισμένοι, είναι άδικη επειδή κακοποιεί και ασχημαίνει».

Δημοφιλή