ΗΠΑ: Να γίνει δίκαια η επανάληψη των δημοτικών εκλογών - Τουρκία: Σεβαστείτε τις αποφάσεις μας

«Χαρτοπόλεμος» μετά την απόφαση του ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου για replay στο δήμο Κωνσταντινούπολης
ASSOCIATED PRESS

Η ανταλλαγή ανακοινώσεων σε φορτισμένη ατμόσφαιρα είναι το απότέλεσμα της απόφασης για επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη - κάτι που...απαίτησε σε δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

«Καταγράψαμε την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», ήταν το πρώτο επίσημο σχόλιο που έκανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος συμπλήρωσε: «Ευχόμαστε μια ελεύθερη, δίκαιη και διαφανή εκλογική διαδικασία που θα γίνει σεβαστή πλήρως από όλους τους παράγοντες, ώστε η βούληση των ψηφοφόρων να εκφραστεί στα αποτελέσματα. Μια υγιής τουρκική δημοκρατία είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας και των εταίρων της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και βοηθά να έχουμε έναν σταθερό, ακμάζοντα και αξιόπιστο σύμμαχο”.

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Οι ελεύθερες εκλογές είναι...κρατική παράδοση

Με απόσταση λίγων ωρών το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να «σηκώσει το γάντι», εκδίδοντας απαντητική ανακοίνωση όπου σημειώνει:

«Οι ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κρατικής παράδοσης της Τουρκίας. Η υψηλή προσέλευση σε κάθε εκλογή αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τη δέσμευση του λαού μας για δημοκρατία και την εμπιστοσύνη του στο εκλογικό σύστημα.

Ο λόγος για την απόφαση να επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη είναι το γεγονός, ότι εντοπίστηκαν ορισμένα παράνομα στοιχεία στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 31 Μαρτίου 2019 και δεν σχετίζονται με τα αποτελέσματα των εκλογών. Ο καθένας πρέπει να σεβαστεί αυτή την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, του οποίου η εξουσία διοικήσεως και εποπτείας των εκλογών κατοχυρώνεται στο Σύνταγμά μας και του οποίου τα μέλη εκλέγονται από τους δικαστές των ανώτατων δικαστηρίων. Πρέπει να ληφθεί υπόψιν, ότι παρόμοιες διαδικασίες πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες - και επιλύθηκαν σύμφωνα με τις δημοκρατικές αρχές.

Η ακριβής ανάδειξη της θέλησης του τουρκικού λαού στα εκλογικά αποτελέσματα αποτελεί απαίτηση των εθνικών μας νόμων και των διεθνών δεσμεύσεων. Θα είναι προτεραιότητα της Τουρκίας, όπως συνέβη στις προηγούμενες εκλογές, να εκπληρώσει αυτή την απαίτηση στις εκλογές της 23ης Ιουνίου.»

Δημοφιλή