«Επέλαση» της κακοκαιρίας ως την Τρίτη

Τι λέει η πρόγνωση του καιρού για τα Θεοφάνεια.
.
.
Eurokinissi

Ως την Τρίτη αναμένεται να διαρκέσει το κύμα κακοκαιρίας «Ηφαιστίων», που συνοδεύεται από χιονοπτώσεις.

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν την Κυριακή σε πολλά ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και βροχές και καταιγίδες σε νησιά. Γενικότερα, οι ψυχρές αέριες μάζες άρχισαν να επηρεάζουν τα βόρεια ηπειρωτικά της χώρας το πρωί της Κυριακής και έως το απόγευμα επηρέαζαν το σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια) κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα και πιθανώς και σε πεδινές περιοχές), καθώς και στα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης. Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας οι βροχές και καταιγίδες αναμένεται να περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα

Την Τρίτη οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στις προαναφερθείσες περιοχές και από τις απογευματινές ώρες από τα βόρεια αναμένεται να εξασθενήσουν.

Προβλήματα και ρυθμίσεις

Mετά τις 6 το απόγευμα απαγορεύεται από την Τροχαία η κίνηση των φορτηγών σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους και το εθνικό οδικό δίκτυο.

Προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στο ορεινό οδικό δίκτυο των νομών Αχαΐας και Αρκαδίας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν ώστε οι δρόμοι να μένουν ανοικτοί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο δρόμο που συνδέει την κοινότητα Περιστέρα Αχαΐας με το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, καθώς και στη δασική οδό που συνδέει την Βυτίνα Αρκαδίας με το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου. Σε αρκετά σημεία της Αχαΐας οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες.

Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται στην ορεινή Μαγνησία και συγκεκριμένα στο Πήλιο και στην Ανάβρα. Το χιόνι πέφτει από το ύψος της Πορταριάς μέχρι τη Ζαγορά, καθώς και στην Ανάβρα με τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας να επιχειρούν για να διατηρηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί.

Χιονόπτωση, που εκδηλώθηκε τις μεσημβρινές ώρες στην περιοχή των Καλαβρύτων, προκάλεσε προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, κυρίως από και προς το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής.

Νέα Οδός και Κεντρική Οδός εξέδωσαν ανακοινώσεις σχετικά με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αφορούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών λόγω της κακοκαιρίας.

Ειδικότερα η Νέα Οδός ενημερώνει τους οδηγούς ότι παραμένει σε πλήρη ισχύ η απόφαση της Τροχαίας για πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω του 1,5 τόνου στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ από Μεταμόρφωση έως και Σκάρφεια.

Η Κεντρική Οδός επίσης, αναφέρει ότι ισχύει πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω του 1,5 τόνου στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ από Σκάρφεια έως και Ράχες Φθιώτιδας.

Με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου από τις 6 μ.μ. την Κυριακή έως τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα, σε όλη τη Αττική οδό, την δυτική περιφερειακή λεωφόρο Υμηττού και την περιφερειακή Αιγάλεω.

Ελαφριά χιονόπτωση επικρατεί από τα ξημερώματα στην περιοχή της Φλώρινας και στα ορεινά της Κοζάνης της Καστοριάς και των Γρεβενών. Αντιολισθητικές αλυσίδες η λάστιχα χιονιού χρειάζονται σε ορισμένα σημεία του επαρχιακού δικτύου της Φλώρινας.

Αντιολισθητικές αλυσίδες η λάστιχα χιονιού είναι απαραίτητα από το 18 χλμ-25 χλμ του επαρχιακού δρόμου Καστοριάς - Φλώρινας μέσω Βίτσιου και Καστοριάς Φλώρινας μέσω Βίγλας, καθώς και στο επαρχιακό δρόμο που συνδέει τον Αετό με το Νυμφαίο.

Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, ματαιώθηκε το απογευματινό δρομολόγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «blue star paros» από τον Πειραιά για τις Κυκλάδες.

Επίσης, τα δρομολόγια του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τα Χανιά και του επιβατηγού οχηματαγωγού «blue star 1» για το Ηράκλειο αντί στις 9 το βράδυ, θα πραγματοποιηθούν στις 6 το απόγευμα από το λιμάνι του Πειραιά.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνας και του Λαυρίου.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή