Υπερμαραθώνιος "AtheNss 550km GuGu Run" για την αναπηρία

Υπερμαραθώνιος "AtheNss 550km GuGu Run" για την αναπηρία

Δύο νέοι, από δύο διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο και ένωσαν τις δυνάμεις τους, ως επαγγελματίες πλέον εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, δημιουργώντας την «GuGu Team», μία ομάδα η οποία έχει ως στόχο την προώθηση και την αποδοχή της αναπηρίας σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο Σωτήρης Αραμπατζής και ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πιο συγκεκριμένα του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, είναι οι ιδρυτές αυτού του εγχειρήματος. Μέσα από την ομάδα τους, εκφράζουν την άποψη ότι έχουν την επιθυμία να αναδείξουν τα βιώματα των ΑμεΑ και των συγγενών τους, όπως είναι στην πραγματικότητα, ώστε να πάψει να αντιμετωπίζεται η αναπηρία ως θέμα ταμπού στις κοινωνίες των δύο αυτών χωρών.

Η εν συναίσθηση που απέκτησαν μέσω της εργασίας τους σε δομές παροχής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Ελλάδας και της Κύπρου, αναφέρουν πως τους έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουν άτομα που ανήκουν στο αναπηρικό κίνημα και έτσι κατάφεραν να έρθουν επαφή με έναν καινούριο κόσμο για αυτούς, κάτι που θέλουν να το μεταδώσουν και στο ευρύ κοινό με την βοήθεια του διαδικτύου. Δηλώνουν άλλωστε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε ως στόχο να συγκινήσουμε την κοινωνία ή να δημιουργήσουμε αισθήματα οίκτου προς τους αναπήρους. Αντιθέτως επιθυμούμε την σωστή ενημέρωση του κόσμου μέσω των δράσεων μας, ώστε να εξοικειωθούμε με την αναπηρία. Επίσης θέλουμε να βοηθήσουμε ανθρώπους που αρνούνται να βγουν να μιλήσουν, να μην διστάσουν να το κάνουν και να μην φοβούνται τον στιγματισμό. Δεν είναι η αναπηρία που στιγματίζει αλλά η κοινωνία.»

O κόσμος έχει ήδη αγκαλιάσει την ομάδα καθώς οι ακόλουθοι σε facebook, instagram και youtube αυξάνονται σταθερά και καθημερινά. Κάπως έτσι, και επιχειρώντας να διευρύνουν τις δράσεις τους και παράλληλα με την προσπάθεια να πετύχουν τον στόχο τους, το πρωί της 5ης Δεκεμβρίου ήταν διαφορετικό για τον αθλητή μεγάλων αποστάσεων Σωτήρη Σωτηρίου. Ο αθλητής κ. Σωτηρίου ένας από τους ανθρώπους που τους πλησίασαν για να τους συγχαρούν τους μετέφερε την ιδέα του να τρέξει με το σήμα της «GuGu Team» για τον σκοπό που πρεσβεύουν. Αποφάσισε συμβολικά να διαλέξει ως τόπο αφετηρίας την Ακρόπολη και ως μέρος τερματισμού τον Λευκό Πύργο. Αποτελεί βέβαια μία μακρά διαδρομή 550 χιλιομέτρων, με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αλλαγή κλίματος, και συνεχείς κινδύνους. Ο απώτερος όμως στόχος και σκοπός του εγχειρήματος που δίνει κουράγιο στον αθλητή, πέρα από τον ασφαλή τερματισμό, είναι η ανάδειξη της αναπηρίας και η εξοικείωση της κοινωνίας με αυτήν. Στην διαδρομή θα τον συνοδεύουν ο Θάνος Τάντης, εναλλακτικός θεραπευτής, ο Αλέξανδρος Γιαγιάκος, επαγγελματίας φωτογράφος και εικονολήπτης, ο Γιάννης Μάσσας, ως οδηγός του αυτοκινήτου συνοδείας και ο Μιχάλης Σαμαράς, αθλίατρος. Η παραπάνω ομάδα πίστεψε στον στόχο του κ.Σωτηρίου και της GuGu Team, και θα φροντίσει για την ομαλή πορεία του. Βάση προγράμματος, θα πραγματοποιηθούν στάσεις στη Θήβα, στα Καμένα Βούρλα, στον Δομοκό, στη Λάρισα και την Κατερίνη, ενώ στα μέρη αυτά η ομάδα καλεί την τοπική κοινωνία να οργανωθεί για την υποδοχή του δρομέα.

Ο Υπερμαραθώνιος αναμένεται να τερματίσει την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου και ώρα 15:00 στον Λευκό Πύργο, όπου η GuGu Team με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσει ανοιχτή εκδήλωση υποδοχής με τρία μουσικά σχήματα και δύο DJ.

Δημοφιλή