Εθνικό Θέατρο: Οι «Ευμενίδες» του Αισχύλου σε Λειψούς, Κάλυμνο και Κω

Οι παραστάσεις θα παρουσιάζονται δωρεάν.
Εθνικό Θέατρο

Οι «Ευμενίδες» του Αισχύλου, το τελευταίο έργο της τριλογίας «Ορέστεια», μία από τις δύο μεγάλες θερινές παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, θα «ταξιδέψει» τον Ιούλιο σε νησιά του Αιγαίου.

Με σύνθημα «το θέατρο κοντά στους νησιώτες», ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, μέσω του προϋπολογισμού της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ενέκρινε επιχορήγηση για την παρουσίαση της παράστασης Ευμενίδες στους Λειψούς (18/7), στην Κάλυμνο (21/7) και στην Κω (25/7).

Οι παραστάσεις θα παρουσιάζονται με ελεύθερη είσοδο.

Τις «Ευμενίδες», που θα κάνουν πρεμιέρα στην Επίδαυρο, στις 28 και 29 Ιουνίου -ως μέρος της τριλογίας που θα παρουσιαστεί σε ενιαία παράσταση- υπογράφει σκηνοθετικά η Γεωργία Μαυραγάνη.

O Oρέστης είναι στους Δελφούς καταδιωκόμενος από τις Ερινύες. Είναι ικέτης στο ιερό του Απόλλωνα ζητώντας την προστασία του θεού. Ακολουθώντας τις συμβουλές του έρχεται στην Αθήνα όπου προσπέφτει ικέτης στο άγαλμα της Αθηνάς. Οι εξαγριωμένες Ερινύες παρακινημένες από το φάντασμα της Κλυταιμνήστρας τον ακολουθούν. Η λύση θα δοθεί στον Άρειο Πάγο, το δικαστήριο των Αθηνών. Ο Χορός των Ερινυών και ο Ορέστης θα υπερασπιστούν τα πιστεύω τους. Η ισοψηφία που προκύπτει με την ψήφο της Αθηνάς κηρύσσει αθώο τον Ορέστη ο οποίος εξυμνεί την Πόλη των Αθηνών και διακηρύσσει ότι στο εξής συμμαχία ακατάλυτη θα δένει την πατρίδα του με την Αθήνα. Η Αθηνά καθιερώνει τιμές για τις Ερινύες και τις ανακηρύσσει αγαθοποιές θεότητες, δηλαδή Ευμενίδες.

Η τριλογία κλείνει τον κύκλο της με την αποκατάσταση της ισορροπίας, μέσα σε μια ατμόσφαιρα συμφιλίωσης, σε μια τραγική σύγκρουση που ο άνθρωπος δεν μπορεί να δώσει λύση. Η κρίση αυτή έρχεται λίγο μετά το 462 όταν με τη μεταβολή του πολιτεύματος είχε μεταφερθεί στον Άρειο Πάγιο η δικαιοπραξία των φονικών υποθέσεων.

Ταυτότητα παράστασης

Σύμβουλος Δραματουργίας: Δημοσθένης Παπαμάρκος

Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα

Επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Νικολάου

Μουσικός σχεδιασμός: Χάρης Νείλας

Βοηθός σκηνοθέτη: Ράνια Κελαϊδίτη

Βοηθός σκηνοθέτη, σκηνογράφου και ενδυματολόγου: Λίλη Κυριλή

Διανομή (αλφαβητικά)

Ναζίκ Αϊδινιάν, Μιχάλης Βαλάσογλου, Στέλλα Βογιατζάκη, Κατερίνα Καραδήμα, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Εμμανουέλα Μαγκώνη, Νίκος Μάνεσης, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Αγγελική Παπαθεμελή, Μαριάμ Ρουχάτζε, Τζωρτζίνα Τάτση.

Δημοφιλή