Μεγάλη πυρκαγιά στo Λουτράκι - Εκκενώθηκαν μοναστήρι και γηροκομείο

Μάχη με τις φλόγες σε Κεχριές Κορινθίας και Μέγαρα Αττικής.
re
re
EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Λουτρακίου - Περαχώρας, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν ολονύχτια μάχη για την κατάσβεσή της.

Για προληπτικούς λόγους, έπειτα από εισήγηση της Πυροσβεστικής, εκκενώθηκαν, το μοναστήρι του Αγίου Πατάπιου και το γηροκομείο του Προφήτη Ηλία. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική απομακρύνθηκαν από το σημείο περίπου 50 άτομα, ενώ δεν υπήρχε κίνδυνος για κατοικίες.

Στο σημείο έσπευσαν και επιχειρούσαν όλο το βράδυ 108 πυροσβέστες, 23 οχήματα, 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ με το φως της ημέρας τις προσπάθειες συνέδραμαν 6 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα. Συνδρομή παρείχαν ακόμη ένα μηχάνημα έργου του Ελληνικού Στρατού και τέσσερις υδροφόρες της Περιφέρειας και του ΟΤΑ.

Συναγερμός σήμανε αργότερα και με φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας. Οι φλόγες πήραν γρήγορα διαστάσεις, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Το εν λόγω μέτωπο τέθηκε υπό μερικό έλεγχο στις 9.30 το βράδυ.

Ισχυρό μέτωπο προέκυψε, στο μεταξύ, και στα Μέγαρα Αττικής, στην περιοχή Χάνι Δερβενίου. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι η φωτιά έκαιγε σε ρεματιά με δάσος και δεν απειλούσε κατοικημένη περιοχή.

Εκεί ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες 39 πυροσβέστες, 11 οχήματα, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Τ.Π.Ε.) και 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Μικρότερες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν δίπλα στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στον Αγιο Στέφανο προς Αφίδνες, στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου και στον Μαραθώνα, οι οποίες όμως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν ενέπνεαν ανησυχία.

Την ίδια ώρα, σε ύφεση είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου σε υπαίθριο χώρο, στη λεωφόρο Θορικού, στη Λαυρεωτική.

Πυρκαγιά σημειώθηκε και σε δασική έκταση, στην περιοχή της Καβησού, στις Φέρες Εβρου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το μέτωπο τέθηκε υπό μερικό έλεγχο αργά το απόγευμα.

Φωτιές σε Μενίδι, Νικόπολη και Κεφαλονιά

Στην Πάρνηθα η φωτιά ξέσπασε περίπου μισή ώρα μετά τις 7 το πρωί, στη συμβολή των οδών Αριστοκλέους και Λεωφ. Καραμανλή στις Αχαρνές, αλλά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο και αποκαταστάθηκε άμεσα η κυκλοφορία στο σημείο.

Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη να αναχαιτίσουν την πορεία της φωτιάς που έφτασε μέχρι την μάντρα του υποσταθμού της ΔΕΗ, το πύρινο μέτωπο πέρασε ξυστά από κατοικίες και επεκτάθηκε στον προαύλιο χώρο επιχείρησης ξυλείας.

Στην Κεφαλονιά πυρκαγιά ξεκίνησε με ταυτόχρονες τέσσερις εστίες σε Λουρδάτα, Βλαχάτα και προς Τραπεζάκι και αυτό από μόνο του εγείρει ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής, ενώ αυτή η κατάσταση προκάλεσε και μεγάλη διασπορά δυνάμεων, αφού η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα εξαιτίας των ανέμων και πέρασε στον οικιστικό ιστό στους δύο οικισμούς των Λουρδάτων και των Βλαχάτων.

Οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυλές σπιτιών και οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να προστατέψουν ζωές και περιουσίες. Στην περιοχή χρειάστηκε να γίνει εκκένωση από κατοίκους και τουρίστες και έγινε οργανωμένη μεταφορά ατόμων από οικίες, ξενοδοχεία και διάφορους άλλους χώρους.

Υπό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα σε πευκοδάσος μεταξύ των περιοχών Πίσια και Σχίνο, δεν απείλησε τελικά κανέναν οικισμό και περιορίστηκε στον ορεινό όγκο.

Η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα κοντά στον αρχαιολογικό χώρο Νικόπολης Πρέβεζας, παρουσίαζε καλύτερη εικόνα, χωρίς να απειλεί τον αρχαιολογικό χώρο. Στο σημείο επιχείρησαν 20 πυροσβέστες με 9 οχήματα και από αέρος ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος PZL.

Τέλος, άμεσα κατεσβέσθη φωτιά που ξέσπασε στον Βύρωνα επί της Λ. Αγ. Ιωάννη Καρέα, πριν προλάβει να πάρει διαστάσεις.

Κεφαλονιά
Κεφαλονιά
Eurokinissi
Κεφαλονιά
Κεφαλονιά
Eurokinissi

Το τελευτάιο 24ωρο η Πυροσβεστική κλήθηκε να επέμβει σε 68 δασικές πυρκαγιές. Συνολικά επιχείρησαν: 846 πυροσβέστες, 287 οχήματα, 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε. και περιοδικά τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης. Συνδρομή παρείχαν 17 υδροφόρες και έξι μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες με εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Η Πολιτική Προστασία είχε απευθύνει προειδοποίηση για πολλές περιοχές το Σάββατο, όπου οι βοριάδες έφταναν κοντά στα 10 μποφόρ. Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) είχε εκδοθεί για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

  • Περιφέρεια Πελοποννήσου

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ( Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Σκύρος)

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)

  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

  • Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου

  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

  • Περιφέρεια Κρήτης

Αμεση η ανταπόκριση της Περιφέρειας Αττικής

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που εκδηλώνονται στην Αττική.

Με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη το στελεχιακό δυναμικό της Περιφέρειας συμμετέχει σε όλες τις προσπάθειες και τις επιχειρήσεις για την κατάσβεση των πυρκαγιών που εκδηλώνονται. Το συντονισμό έχει αναλάβει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης, ενώ συμμετέχουν και οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες.

Να σημειωθεί ότι στις επιχειρήσεις κατάσβεσης λαμβάνουν μέρος εργαζόμενοι της Περιφέρειας Αττικής με υδροφόρες, ερπυστριοφόρα καθώς και χωματουργικά μηχανήματα που συμβάλλουν στη διάνοιξη δρόμων.

Μεταξύ άλλων η Περιφέρεια Αττικής έχει συνδράμει στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες σε Καλύβια και Λαγονήσι. Παρόντες στις επιχειρήσεις με οχήματα και στελεχιακό δυναμικό ήταν οι Αντιπεριφερειάρχες Β. Κόκκαλης και Θ. Αυγερινός.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου ξέσπασε πυρκαγιά στην Αίγινα. Η Περιφέρεια έχει ήδη αποστείλει χωματουργικά μηχανήματα, ενώ στο συντονισμό της προσπάθειας κατάσβεσης συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, ο οποίος βρίσκεται στο νησί, η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Β. Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη και ο δήμαρχος Γιάννης Ζορμπάς.

Να σημειωθεί ότι δυνάμεις της Περιφέρειας παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη Β. Κόκκαλη συνέδραμαν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στο Μενίδι, το Μαρκόπουλο, την Παιανία και το Λαύριο.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με αφορμή την εκδήλωση των πυρκαγιών και τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης νέων, λόγω ισχυρών ανέμων είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας και την Πολιτική Ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ο Γ. Πατούλης εκφράζει την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκρισης των εργαζομένων της Περιφέρειας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων και επισημαίνει ότι: «Πρωταρχικός στόχος είναι η ασφάλεια των πολιτών. Υποχρέωση μας επίσης είναι να προστατέψουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ακέραιο το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Περιφέρεια Αττικής και Κεντρική Διοίκηση θα διαμορφώσουμε από κοινού το πλαίσιο θωράκισης, προστασίας και ασφάλεια της ζωής των κατοίκων της Αττικής».

Υπενθυμίζεται στους πολίτες η απαγόρευση καύσης και χρήσης πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, όπως και η προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων από ώρα 00:00 έως και 24:00, στα δάση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Αττικής. Παρακαλούνται οι πολίτες να σεβαστούν τις απαγορεύσεις και τις υποδείξεις των αρχών.

Δημοφιλή