Κυριακάτικο Τραπέζι: Γεμιστά με καστανό ρύζι και λαχανικά και για γλυκό, πουτίγκα με βανίλια και λάιμ

Καλοκαίρι χωρίς λαδερό φαγητό απλά δεν νοείται με τον σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου να μας δίνει μία διαφορετική προσέγγιση.

Την Κυριακή που μας έρχεται στρώνουμε τραπέζι για μία από τις πλέον κλασσικές συνταγές του καλοκαιριού. Λαδερό φαγητό και μάλιστα ένα από τα κορυφαία πιάτα: Γεμιστά με μια μικρή παραλλαγή, αφού αντί για κλασσικό ρύζι στην γέμιση ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου μας προτείνει να βάλουμε καστανό ρύζι μαζί με λαχανικά.

Και φυσικά δεν θα μπορούσε το Κυριακάτικο Τραπέζι να μην περιλαμβάνει το γλυκάκι του. Αυτή την φορά μας περιμένει μία εξαιρετική πουτίγκα με βανίλια και λάιμ, την οποία απολαμβάνουμε κρύα.

Καλή μας όρεξη.

Γεμιστά με καστανό ρύζι

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 40-50 λεπτά

Για 4 άτομα

Υλικά

3 τομάτες

3 μελιτζάνες

3 κολοκύθια

3 πατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια

Για την γέμιση:

400 γραμμάρια καστανό ρύζι brown family Agrino

3 κουταλιές ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 πράσο ψιλοκομμένο

4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 καρότα κομμένα σε μικρά κυβάκια

1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κυβάκια

500 γραμμάρια ώριμες ντομάτες τριμμένες

2 κουταλιές μουστάρδα με μπούκοβο και πάπρικα Kalamata Papadimitriou

350 ml ζωμό λαχανικών

20 γραμμάρια ζάχαρη

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Αφαιρούμε την σάρκα από τα λαχανικά και κρατάμε την σάρκα από τις ντομάτες και τα κολοκυθάκια στην άκρη σε ένα μπολ.

Πασπαλίζουμε τα λαχανικά με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και στις ντομάτες πασπαλίζουμε και την μισή ζάχαρη.

Για τη γέμιση τοποθετούμε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο.

Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά το ξερό κρεμμύδι με το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, μέχρι να μαραθούν, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης μαζί με τα τριμμένα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να πάρει μία βράση.

Προσθέτουμε την μουστάρδα με μπούκοβο και πάπρικα, ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε προσθέτοντας το καστανό ρύζι μαζί με 2/3 του ζωμού λαχανικών, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ανακατεύουμε καλά, αποσύρουμε το μείγμα από την φωτιά και γεμίζουμε με αυτό τα λαχανικά, προσθέτουμε τις πατάτες στο ταψί μαζί με τον υπόλοιπο ζωμό λαχανικών.

Πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180°C για 40-50 λεπτά.

Μην ξεχάσουμε: Απαραίτητο συνοδευτικό στα λαδερά, τυρί φέτα και ψωμί φρέσκο.

Πουτίγκα με βανίλια και λάιμ

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 16-18 λεπτά

Για 2 άτομα

Υλικά

200 ml κεφίρ

180 γραμμάρια ζάχαρη

50 ml γάλα

40 γραμμάρια βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου

40 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

2 κρόκοι

2 ασπράδια

Χυμό από 2 λάιμ

Ξύσμα από 1 λάιμ

1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ τοποθετούμε το βούτυρο μαζί με την ζάχαρη και με ένα σύρμα τα χτυπάμε καλά.

Προσθέτουμε το κεφίρ, το γάλα, το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, το εκχύλισμα βανίλιας, τους κρόκους, το χυμό και το ξύσμα από τα λάιμ και τα χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.

Στο μπολ ενός μίξερ τοποθετούμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι να δημιουργηθεί μία ελαφριά μαρέγκα.

Προσθέτουμε την μαρέγκα στο μείγμα με το κεφίρ, με την βοήθεια μίας μαρίζας κάνοντας κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.

Μοιράζουμε το μείγμα ισομερώς σε 2 πυρίμαχα σκεύη και τα τοποθετούμε σε ένα βαθύ αντικολλητικό ταψί.

Προσθέτουμε βραστό νερό στο ταψί μέχρι την μέση των πυρίμαχων σκευών και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 16-18 λεπτά.