Κρύο και παγετός από τη «Ζηνοβία»: Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων - Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Τι προβλέπεται για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
.
.
Eurokinissi

Με καταιγίδες και χιόνια σε διάφορα σημεία της χώρας συνεχίζεται και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς το κύμα κακοκαιρίας «Ζηνοβία»- αν και τα φαινόμενα φαίνονται να υποχωρούν.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, στα ανατολικά και τα νότια αναμένονται τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και τις πρωινές ώρες στα ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας.Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια και θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 6 στα ανατολικά 6 με 8 και στο Αιγαίο 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, που κατά τόπους θα είναι ισχυρός στα βόρεια.

Για την Αττική αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα). Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα βόρεια και από το απόγευμα θα σταματήσουν. Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από -1 έως 11 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος, με τη θερμοκρασία να κινείται από 0 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Γενικότερα, τσουχτερό κρύο επικρατεί στη βόρεια Ελλάδα, δημιουργώντας κατά τόπους συνθήκες παγετού, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται χωρίς προβλήματα σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Ηλιοφάνεια με χαμηλές θερμοκρασίες συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη Θεσσαλονίκη, ενώ έντονο είναι το κρύο σε όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου καταγράφηκαν αρνητικές θερμοκρασίες: -4 βαθμούς στις Σέρρες, όσους και στη Βέροια και τα Γιαννιτσά, ενώ στους -3 η θερμοκρασία στο Κιλκίς και -1 στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.Η χαμηλότερη τιμή καταγράφηκε στο Καϊμάκτσαλαν και τον Λαϊλιά Σερρών, όπου ο υδράργυρος τις πρωινές ώρες έπεσε στους -10 βαθμούς Κελσίου.

Θερμοκρασίες υπό το μηδέν το πρωί και στη Δυτική Μακεδονία: Στα Γρεβενά ο υδράργυρος «έδειξε» -8 βαθμούς Κελσίου, -6 στη Φλώρινα, όσους και στην Πτολεμαΐδα. Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν υπάρχουν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Αλυσίδες ή χιονολάστιχα χρειάζονται μόνο οι οδηγοί που κινούνται σε Βίγλα και Βίτσι.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε Υμηττό και περιφερειακή Πεντέλης

Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, στην περιοχή Καλοπούλα του Υμηττού και στην οδό Διονύσου στην περιφερειακή Πεντέλης. Η κυκλοφορία είχε διακοπεί λόγω της κακοκαιρίας.

Χωρίς προβλήματα πάντως διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας και μόνο στην παλιά εθνική οδό Βέροιας - Κοζάνης και προς το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν οι οδηγοί πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα.

Εκχιονιστικά μηχανήματα των δήμων και των περιφερειών επιχειρούν συνεχώς σε τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αχαΐας, Αρκαδίας και Κορινθίας, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις και ο παγετός.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, κλειστές ήταν το πρωί η επαρχιακή οδός από την Περιστέρα προς το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, η δασική οδός από την Βυτίνα προς το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου και η επαρχιακή οδός Τρικάλων - Καρυάς, Κορινθίας, στο 3,6 χιλιόμετρο, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια των πλοίων

Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών. Από το Λαύριο τα δρομολόγια των πλοίων θα ξεκινήσουν μετά τις 3 το μεσημέρι.

Στο μεταξύ, κατά την κρίση του πλοιάρχου θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στις γραμμές Καβάλα-Πρίνου Θάσου, Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Έρευνα για τα προβλήματα στην Εθνική Οδό

Με εντολή του πρωθυπουργού δύο υπουργοί διερευνούν τι έφταιξε για την ταλαιπωρία των πολιτών και το κλείσιμο της Εθνικής Οδού που προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Συγκεκριμένα κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών Κ.Καραμανλής και Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχοϊδης κινούν όλες τις διαδικασίες για να διερευνηθεί τι έφταιξε για την ταλαιπωρία των πολιτών και το κλείσιμο της Εθνικής Οδού που προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή