Λαγάνα τραγανή, αφράτη και σουσαμένια!

Η λαγάνα απαντάται στα αρχαία ελληνικά ως «λάγανον».
magiacook

Πεντανόστιμη σουσαμένια λαγάνα, με τραγανή κόρα, λαχταριστά αφράτη! Τόσο υπέροχη που η μία δεν φτάνει ούτε για δοκιμή!

Αυτή τη λαγάνα δεν θα την λαχταράς μόνο μια φορά το χρόνο. Να δεις που θα την φτιάχνεις και μάλιστα πολύ συχνά!!! Είναι το τέλειο ψωμί για λαχταριστά σάντουιτς στη δουλειά ή το σχολείο!

Αν προσέχεις τη διατροφή σου τότε σου συνιστώ να χρησιμοποιήσεις αλεύρι ολικής άλεσης. Η συνταγή είναι η ίδια.

magiacook

Η λαγάνα απαντάται στα αρχαία ελληνικά ως «λάγανον» που σημαίνει πλακωτή ζύμη και παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό. Ως Χριστιανικό έθιμο είναι ο άρτος που καταναλώνεται την Καθαρά Δευτέρα και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Σαρακοστής.

Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιούμε σησαμέλαιο που της δίνει ιδιαίτερη νοστιμιά και επιπλέον μπορεί να καταναλωθεί ακόμη και από αυτούς που νηστεύουν, κατά παράδοση, το ελαιόλαδο. Αν όμως θέλετε να ακολουθήσετε τους ιερούς κανόνες τις Εκκλησίας για τη νηστεία θα πρέπει να παραλείψετε στην παρασκευή της κάθε τύπου ελαίου.

magiacook
Αυτή η λαγάνα γίνεται τραγανή, με πλούσια γεύση. Το σουσάμι παραμένει πάνω στην ψημένη λαγάνα χωρίς να φύγει ούτε ένας κόκκος! Διατηρείται και τρώγεται ευχάριστα ακόμη και τις επόμενες ημέρες.

Η συνταγή είναι απλή και η επιτυχία σίγουρη!

Υλικά (για 2 -3 μεγάλες λαγάνες)

600 γρ. αλεύρι κίτρινο για ζυμωτό ψωμί

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

15 γρ. ξερή μαγιά ή 38 γρ. νωπή (1 1/2 φακελάκι ξερή ή 1 1/2 κύβο νωπή)

700 ml νερό χλιαρό

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

1/2 ποτήρι σησαμέλαιο

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (προαιρετικά)

μπόλικο σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση Βήμα 1ο: Φτιάχνουμε το προζύμι. Σε ένα μεσαίο μπολ ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη (προαιρετικά*) και 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι, τόσο όσο να γίνει το μείγμα ένας πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος τουλάχιστον για μισή ώρα. Ιδανικά, αφήνουμε το προζύμι να «γίνει» περίπου 12 ώρες.

Βήμα 2ο: Ζύμωμα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο σκεύος. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε το προζύμι, 2 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο και 1 ποτήρι χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε στο κέντρο να διαλυθεί το προζύμι και να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά τραβώντας ταυτόχρονα και αλεύρι. Σιγά σιγά αρχίζει να γίνεται ζυμάρι. Ζυμώνουμε με τις μπουνιές μας δυνατά για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε σταδιακά και το υπόλοιπο νερό. Το ζυμάρι γίνεται αρκετά μαλακό και κολλώδες. Επιμένουμε στο ζύμωμα με μπουνιές και αναδιπλώνοντας τη ζύμη (δείτε το βίντεο). Η ζύμη απορροφά το νερό, γίνεται μαλακιά και πολύ εύπλαστη.

Αλείφουμε το σκεύος που χρησιμοποιήσαμε για το ζύμωμα με σησαμέλαιο και επανατοποθετούμε τη ζύμη. Αλείφουμε και την επιφάνεια της ζύμης με σησαμέλαιο. Σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό σημείο να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί ο όγκος της.

magiacook

Βήμα 3ο: Πλάσιμο και τοποθέτηση σησαμιού. Μετά από μισή ώρα περίπου η ζύμη έχει διπλασιαστεί. Εφαρμόζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί. Αλείφουμε με σησαμέλαιο. Κόβουμε ένα ένα κομμάτι από τη ζύμη μας, τόσο όσο θέλουμε να είναι η μία λαγάνα μας. (Αν χωρίσουμε τη ζύμη στη μέση βγαίνουν 2 μεγάλες λαγάνες στο μέγεθος ενός ταψιού φούρνου.) Την τοποθετούμε στο ταψί με την λαδόκολλα και την πατάμε με τις παλάμες δίνοντάς της το χαρακτηριστικό της μακρόστενο σχήμα. Την κάνουμε όσο χοντρή ή λεπτή τη θέλουμε.

magiacook

Αλείφουμε τη λαγάνα με χλιαρό νερό και σκορπάμε στην επιφάνειά της το σησάμι. Το πατάμε με τις παλάμες μας να βυθιστεί στη ζύμη. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε τη λαγάνα φουσκώσει (περίπου 30 με 45 λεπτά ανάλογα τη θερμοκρασία του δωματίου)

Το κομμάτι της ζύμης που έμεινε το αφήνουμε στο σκεύος σκεπασμένο με τη μεμβράνη. Θα το πλάσουμε όταν ρίξουμε το πρώτο ταψί στο φούρνο, ώστε καθώς ψήνεται το πρώτο να φουσκώνει αυτό και μετά να το ψήσουμε.

magiacook

Βήμα 4ο: Τελευταίες πινελιές και ψήσιμο! Εφόσον η λαγάνα φουσκώσει πατάμε δυνατά τη λαγάνα με τα δάχτυλά μας ώστε να σχηματιστούν τα χαρακτηριστικά της βαθουλώματα.

magiacook

Ψήνουμε απευθείας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 με 220 βαθμούς Κελσίου (ανάλογα το φούρνο) σε αντιστάσεις πάνω κάτω, στην κάτω θέση του φούρνου. Όταν πάρει ωραίο ροδινό χρώμα είναι έτοιμη. Την αφαιρούμε από το φούρνο και την τοποθετούμε σε σχάρα χωρίς να την σκεπάσουμε ώστε να φεύγουν οι υδρατμοί και έτσι να παραμείνει τραγανή.

Καλά κούλουμα και καλή σας απόλαυση!!!!!

magiacook

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Η προσθήκη ζάχαρης για την παρασκευή του προζυμιού απλώς επιταχύνει την ενεργοποίηση των ενζύμων της μαγιάς. Δεν είναι λοιπόν απαραίτητη και κατά συνέπεια καλύτερα να αποφευχθεί εάν θέλουμε πιο υγιεινή διατροφή και κυρίως από άτομα που έχουν προβλήματα ζαχαρώδους διαβήτη.
  • Εάν βιαζόμαστε αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει σε ζεστό μέρος τουλάχιστον για μισή ώρα. Ιδανικά όμως για καλύτερη γεύση και διατήρηση της λαγάνας αφήνουμε το προζύμι να «γίνει» περίπου 12 ώρες. Το προζύμι θα έχει μυρωδιά ξινισμένου και θα έχει χάσει τον όγκο που πήρε από το αρχικό του φούσκωμα.
  • Για ακόμη καλύτερη γεύση, άρωμα και διατήρηση της λαγάνας για περισσότερες μέρες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προζύμι αργής ωρίμανσης, όπως κάνουμε στο παραδοσιακό ζυμωτό ψωμί.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Η διαδικασία παρασκευής είναι η ίδια. Η λαγάνα γίνεται εξίσου γευστική, αφράτη και τραγανή.
  • Συνιστώ να χρησιμοποιήσετε σησάμι με τη φλούδα του, αυτό δλδ. που δεν έχει υποστεί επεξεργασία αποφλοίωσης. Νομίζω ότι έχει πιο πλούσια γεύση αλλά κάνουμε και καλό στην υγεία μας αφού λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά του, με όλες τις φυτικές του ίνες.
  • Η λαγάνα που μένει μπορούμε να την ψήσουμε για μερικά λεπτά στον αέρα του φούρνου ή στην φρυγανιέρα. Γίνεται τραγανή λες και μόλις φρεσκοψήθηκε. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να τρως τη λαγάνα που έμεινε σχεδόν για μια εβδομάδα. Εάν μείνει, πράγμα απίθανο!!!

Παρακολουθείστε τη συνταγή βήμα – βήμα:

Αναδημοσίευση από magiacook.gr