Λεπτό και τραγανό παραδοσιακό φύλλο για πίτες

Mε όλη την τέχνη και τη μαστοριά της βορειοελλαδίτισσας νοικοκυράς!
magiacook

“Δεν ξέρεις να ανοίγεις φύυυυλλοοοοο! Μα τι νοικοκυρά θα γίνεις εσύ; Πώς θα ανοίξεις σπίτι;” … έλεγαν τα παλιά τα χρόνια στις ανεπρόκοπες κοπελιές. Είθισται μάλιστα στα χωριά της Ηπείρου η μέλλουσα νύφη να κάνει επίδειξη στο σόι του γαμπρού την επιδεξιότητά της στο άνοιγμα φύλλου.

Είναι μια τέχνη που περνούσε από μάνα σε κόρη, από γιαγιά σε εγγονή. Έτσι την έμαθα και εγώ. Για να είμαι ειλικρινής, εγώ έμαθα να ανοίγω φύλλο για χυλοπίτες και δίπλες (καταγωγή από Μεσσηνία βλέπετε), αλλά μάθε τέχνη κι άστηνε κι αν πεινάσεις πιάστηνε που λένε. Και έτσι τώρα μπορώ και κάνω καλή εντύπωση στη Βορειοελλαδίτισσα πεθερά. «Θρακιώτισσα με το όνομα» όπως λέει η ίδια με περηφάνια στο βίντεο της συνταγής!

Η συνταγή και η τεχνική για το άνοιγμα φύλλου για πίτες είναι κάτω από τις δικές της οδηγίες με τον παραδοσιακό τρόπο, όπως παλιά.

Πίστεψέ με, θα σου φανεί παιχνιδάκι! Δεν θα πιστεύεις για πότε θα έχεις φτιάξει το πρώτο σου ολοστρόγγυλο φύλλο! Μπορεί να μην καταφέρεις να το κάνεις λεπτό σαν τσιγαρόχαρτο με την πρώτη, αλλά θα είναι ένα αριστούργημα ολοδικό σου!

magiacook
Πιάσε τον πλάστη, χαμογέλασε στη ζύμη σου και παίξε μαζί της. Ξεκίνα με ένα ελαφρύ μασαζάκι, χαϊδολόγησέ τη που και που με λίγο αλεύρι και συνόδεψε με ένα χαρούμενο σκοπό τα στριφογυρίσματά της.

Υλικά για 8 φύλλα

1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ. γλ. αλάτι

1 κ. γλ. ξίδι

2 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο

250 ml νερό

* έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων

Βήμα 1ο: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το αλάτι, το ξίδι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό και αρχίζουμε το ζύμωμα. Προσοχή!!! Πρέπει το νερό να είναι χλιαρό. (Όχι σε θερμοκρασία δωματίου αλλά ούτε και καυτό. Κάντε το κόλπο με το χέρι. Βράστε το νερό μέχρι να μπορεί να αντέξει το χέρι σας τη θερμοκρασία του. Αν παραζεσταθεί προσθέστε λίγο νερό από τη βρύση.) Ζυμώνουμε αρκετά μέχρι να γίνει λεία η ζύμη. Στη συνέχεια δουλεύουμε τη ζύμη σε μια επίπεδη επιφάνεια. Ζυμώνουμε διπλώνοντας τη ζύμη για να πάρει μέσα αέρα .

magiacook
magiacook

Βήμα 2ο: Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαστούνι. Κόβουμε σε 8 ίσα μέρη. Ξαναζυμώνουμε ένα ένα τα ζυμαράκια όπως κάναμε με όλο το ζυμάρι. (Ζύμωμα με δίπλωμα) Τα πλάθουμε σε μπαλάκια.

magiacook

Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι το μπολ που ζυμώσαμε αρχικά. Τοποθετούμε μέσα τα στρογγυλά ζυμαράκια και τα πασπαλίζουμε με αλεύρι. Σκεπάζουμε με ένα καθαρό βαμβακερό πανί κουζίνας και τυλίγουμε το σκεύος με ένα μεγαλύτερο ύφασμα (ή μια μικρή καθαρή κουβερτούλα) για να μην κρυώσει το ζυμάρι. Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για μία ώρα. Δεν θα φουσκώσουν, αλλά θα γίνει πιο εύπλαστη η ζύμη και θα ανοίγουν τα φύλλα πολύ καλύτερα.

magiacook

Βήμα 3ο: Σε μια επίπεδη επιφάνεια ή στην ειδική ξύλινη βάση για άνοιγμα φύλλων (πλασταριά) ανοίγουμε με τον πλάστη τα μπαλάκια ζύμης σε στρογγυλά πιτάκια πασπαλίζοντας με αλεύρι. Τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο πασπαλίζοντας με λίγο ακόμη αλεύρι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

magiacook

Βήμα 4ο: Αναποδογυρίζουμε τη στοίβα με τα πιτάκια και ξεκινάμε το άνοιγμα των φύλλων. Παίρνουμε το πιτάκι μπροστά μας στην ξύλινη επιφάνεια. Για αρχή ρολάρουμε τον πλάστη προς όλες τις κατευθύνσεις. Πασπαλίζουμε με αλεύρι.

magiacook

Τυλίγουμε το φύλλο από μπροστά μας πάνω στον πλάστη ασκώντας ελάχιστη πίεση με τα χέρια μας από το κέντρο προς τα έξω και ταυτόχρονα ρολάρουμε τον πλάστη. Επαναλαμβάνουμε τις κυκλικές κινήσεις ρολάροντας τον πλάστη μέχρι να τυλιχτεί όλο το φύλλο.

magiacook

Τοποθετούμε τον πλάστη με το φύλλο σε κάθετη θέση προς εμάς από την αριστερή μεριά της επιφάνειας που δουλεύουμε και ξετυλίγουμε το φύλλο. Θα δείτε πως έχει αρχίσει να γίνεται παραλληλόγραμμο.

Συνεχίζουμε τη διαδικασία τυλίγοντας το φύλλο στον πλάστη πάντα από μπροστά μας και ξετυλίγουμε από το πλάι μας με τον πλάστη κάθετα προς εμάς. Το σχήμα πλέον αρχίζει να γίνεται στρογγυλό. Μετά από κάθε ξετύλιγμα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και συνεχίζουμε μέχρι να γίνει το φύλλο όσο λεπτό θέλουμε. Η διαδικασία είναι ίδια για όλα τα φύλλα.

Να θυμάστε: Τυλίγουμε παράλληλα προς εμάς, ξετυλίγουμε κάθετα. Εύκολο! Αυτό είναι όλο το μυστικό!!!
magiacook
magiacook

Κάθε φύλλο που τελειώνουμε το διπλώνουμε στη μέση και πάλι στη μέση και μετά άλλα τρία διπλώματα σαν πλισέ και το αφήνουμε σε επίπεδη επιφάνεια καλυμμένη με βαμβακερό ύφασμα (πχ. τραπεζομάντιλο). Το σκεπάζουμε για να μην ξεραθεί (στεγνώσει) μέχρι να ανοίξουμε όλα τα φύλλα.

magiacook

Αυτό ήταν! Δοκιμάστε το και μετά την πρώτη φορά δεν θα καταλαβαίνετε για πότε θα ξεπετάτε το άνοιγμα των φύλλων! Άσε που είναι πρώτης τάξεως ψυχοθεραπευτική διαδικασία! Μουσική και … πάμε μαέστρο!

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Για να ανοίξετε τα φύλα θα χρειαστείτε ειδική βέργα, λέγεται και πλάστης. Δεν είναι ίδιος με τον χοντρό πλάστη με τα χερούλια. Ο χοντρός πλάστης δεν κάνει για να ανοίξετε φύλλο λεπτό.
  • Εάν δεν έχετε πλασταριά ή κάποια μεγάλη ξύλινη επιφάνεια (πχ. τραπέζι ξύλινο) μπορείτε να στρώσετε μουσαμά, ειδικό για τραπέζι κουζίνας πάνω στην επιφάνεια που θέλετε να δουλέψετε. Μπορείτε να δουλέψετε και πάνω σε γυαλιστερές επιφάνειες (π.χ. γυάλινη) θα χρειαστεί όμως λίγη προσοχή παραπάνω και να πασπαλίζετε την επιφάνεια με αλεύρι πριν ξετυλίξετε το φύλλο από τον πλάστη γιατί διαφορετικά θα σας κολλάει πάνω της η ζύμη.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι αρκετά σφιχτή. Μπορεί να χρειαστεί παραπάνω αλεύρι από ότι δίνω στη συνταγή. Οι ζύμες επηρεάζονται πολύ από τις καιρικές συνθήκες (υγρασία ή ζέστη). Αναλόγως ρυθμίζουμε την ποσότητα αλευριού που χρειάζεται να γίνει η ζύμη λεία και σφιχτή.

Παρακολουθήσετε την συνταγή σε βίντεο :

Αναδημοσίευση από magiacook.gr