Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας - Σε ύφεση η φωτιά

Καλύτερη η εικόνα στα πύρινα μέτωπα, που παρουσιάζουν μόνο διάσπαρτες εστίες.
Eurokinissi

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κύρηξε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, τις περιοχές της Εύβοιας, που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κύμης- Αλιβερίου, η οποία ξέσπασε την Πέμπτη και βρίσκεται σε ύφεση από το πρωί του Σαββάτου.

Συκγκεκριμένα, πρόκειται για τις δημοτικές ενότητες Αυλώνα, Κονίστρων και Ταμυνέων, του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου, για τις οποίες έχει ενεργοποιηθεί πλήρως ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες και να γίνει διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές. Είχε προηγηθεί την Παρασκευή σχετικό αίτημα από τον περιφερειάρχη, Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη, προς την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η εικόνα στα πύρινα μέτωπα είναι αισθητά βελτιωμένη από το πρωί του Σαββάτου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στην περιοχή υπάρχουν πλέον μόνο κάποιες διάσπαρτες εστίες εντός των καμμένων περιοχών ενώ δεν έχουν προκύψει νέες απειλές για οικισμούς ή σπίτια. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή έγινε και προληπτική εκκένωση χωριών/οικισμών.

Επιτόπου βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που έδωσαν ολονύχτια μάχη για να δαμάσουν τις φλόγες και συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις προσπάθειες για να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο.

Για την κατάσβεση επιχειρούν 331 πυροσβέστες με 101 οχήματα. Ειδικότερα στη μάχη έχουν ριχτεί και το Σάββατο 195 πυροσβέστες, με 85 υδροφόρα οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 104 πυροσβέστες, 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Τ.Π.Ε.), ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με 12 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου, η ΕΛ.ΑΣ., το Ε.Κ.Α.Β. και η Δασική Υπηρεσία. Εξάλλου, Περιφέρεια έχει διαθέσει 10 ερπυστριοφόρα και 36 συνολικά υδροφόρες όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση

Με το πρώτο φως της ημέρας από αέρα συνδράμουν, όπου κρίνεται απαραίτητο, 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα με συνεχείς ρίψεις νερού.

Σε όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς βοηθούν, επίσης, δυνάμεις από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση στις 13:52 το μεσημέρι του Σαββάτου, εκδηλώθηκε πυρκαγιά, σε αγροτοδασική έκταση, στην περιοχή Τραχήλι, στην Εύβοια. Αμεσα έσπευσαν στο σημείο πυροσβεστικές δυνάμεις, που επιχειρούν στις πυρκαγιές που μαίνονται από χθες, στην ευρύτερη περιοχή και πιο συγκεκριμένα, στην Τοπική Κοινότητα Μανίκια, καθώς και στις Τοπικές Κοινότητες Πυργί και Άγιος Γεώργιος, που ανήκουν επίσης στον προαναφερόμενο δήμο.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) βρίσκεται στην περιοχή, διερευνώντας τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι που είχαν απομακρυνθεί από χωριά για προληπτικούς λόγους, επέστρεψαν στα σπίτια τους, ενώ οι πυκνοί καπνοί που καλύπτουν κατά περιόδους πολλά από τα χωριά της περιοχής έχουν προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα σε κατοίκους, πολλοί από τους οποίους έχουν μεταφερθεί σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία.

Σημειώνεται, ότι οι αρμόδιες αρχές συστήνουν σε όσους διαμένουν ή διέρχονται από την περιοχή να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

ASSOCIATED PRESS

Όλα ξεκίνησαν την Πέμπτη το μεσημέρι, συγκεκριμένα στις 14:15 όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην κοινότητα Μανίκια.

ASSOCIATED PRESS
Eurokinissi

Ενώ έκαιγε ακόμη η πυρκαγιά στα Μανίκια, λίγο πριν τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκαν δύο νέες πυρκαγιές, στις κοινότητες Πυργί και Αγίου Γεωργίου, οι οποίες εξελίχθηκαν ταυτόχρονα. Άμεσα στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Eurokinissi

Οι αρχές προχώρησαν επίσης στην προληπτική εκκένωση των χωριών Νεοχώρι, Δάφνη, Γαβαλάς και Λοφίσκος.

Παράλληλα την Παρασκευή, ενώ αυτά τα τρία μέτωπα είναι ακόμα σε εξέλιξη, ξέσπασε ένα νέο μέτωπο, στο χωριό Τραχήλι.

HuffPost Greeece
HuffPost Greece
Eurokinissi

Η κάπνα της περιοχής κάλυψε σχεδόν ολόκληρο τον δήμο, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Πρωινή εικόνα από το Αλιβέρι.
Πρωινή εικόνα από το Αλιβέρι.
HuffPost Greece

Μια σύλληψη

Για την πρώτη πυρκαγιά που ξέσπασε την Πέμπτη στα Μανίκια, έχει γίνει ήδη μια σύλληψη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Ειδικότερα, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και ανακριτικοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κύμης, συνέλαβαν έναν 64χρονο ημεδαπό. Ο συλληφθείς φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, για την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών στον περιβάλλοντα χώρο της οικίας του.

Αλιβέρι.
Αλιβέρι.
HuffPost Greece
HuffPost Greece
Γαβαλάς
Γαβαλάς
HuffPost Greece
HuffPost Greece
Αυλωνάρι
Αυλωνάρι
EUROKINISSI
EUROKINISSI

Δημοφιλή