Ναύπλιο: Ο δεκάλογος του έμπειρου ταξιδιώτη για μια τέλεια απόδραση

Η πρώην πρωτεύουσα της Αθήνας διατηρεί τη μαγεία της 12 μήνες το χρόνο και ενδείκνυται για αποδράσεις της τελευταίας στιγμής

Την πρώτη φορά που θα βρεθεί κανείς στο Ναύπλιο δεν μπορεί παρά να εκπλαγεί από τη γραφική του ομορφιά, την καλλιτεχνική του αύρα, την πλούσια ιστορία αλλά και την αισθητική του υπεροχή. Όσος καιρός κι αν περάσει ωστόσο, όσες φορές κι αν επιστρέψεις εκεί, η μαγική του σαγήνη του παραμένει ισχυρή όσο την πρώτη μέρα, αν όχι και περισσότερο.

Σε απόσταση μόλις μιάμιση ώρας από την Αθήνα, το Ναύπλιο δίκαια έχει παρομοιαστεί με τη Νάπολη της Ιταλίας ενώ η ίδια η Ιστορία τού έχει χαρίσει τον αιώνιο τίτλο της πρώτης πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους. Είτε λοιπόν ετοιμάζεσαι για την πρώτη σου επίσκεψη εκεί, είτε για μία ακόμα απόδραση στο μαγικό του πεδίο που παραμένει ανέγγιχτο από τον χρόνο, δες παρακάτω όλα εκείνα όσα αξίζει να βάλεις στο πρόγραμμα:

#1 Επίσκεψη στο Μπούρτζι

Το νησάκι με το χαρακτηριστικό φρούριο στην είσοδο του λιμανιού κατασκευάστηκε το 1473, ως τμήμα της ευρύτερης οχυρωματικής διάταξης του Ναυπλίου. Τον 19ο αιώνα χρησίμευσε ως τόπος διαμονής για τους δήμιους που πραγματοποιούσαν (με γκιλοτίνα!) τις εκτελέσεις των θανατοποινιτών των φυλακών του Παλαμηδίου. Υπήρξε για λίγο ξενοδοχείο (τη δεκαετία ’60-’70), ενώ σήμερα αποτελεί αξιοθέατο και μπορεί να το επισκεφθεί κανείς καθημερινά με καραβάκι από την απέναντι προκυμαία.

#2 Ανάβαση στο Παλαμήδι και την Ακροναυπλία

Διακόσια είκοσι μέτρα πάνω από τη θάλασσα στέκει το επιβλητικό φρούριο του Παλαμηδίου που πήρε το όνομά του από τον ομηρικό ήρωα Παλαμήδη. Χτισμένο μεταξύ 1711-1715 από τους Βενετούς, ήταν ένα από τα τελειότερα οχυρωματικά έργα της εποχής ενώ στα ‘σπλάχνα’ του βρίσκεται και το μπουντρούμι στο οποίο φυλακίστηκε ο Κολοκοτρώνης όταν καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία το 1833. Η πρόσβαση γίνεται είτε µε αυτοκίνητο είτε ανεβαίνοντας τα 857 σκαλιά του. Από εκεί μπορείτε να διασχίσετε και τα τείχη της Ακροναυπλίας απολαμβάνοντας τις άξαφνες θέες προς το κέντρο της πόλης.

#3 Βόλτα στην Αρβανιτιά μέχρι τον Καραθώνα

Για όποιον δεν χορταίνει περπάτημα τις βόλτες δίπλα στη θάλασσα η υπέροχη διαδρομή που ενώνει τις δύο διασημότερες παραλίες του Ναυπλίου μεταξύ τους έχει μήκος 3 χιλιόμετρα, κινείται διαρκώς παράλληλα με την ακτή και έχει δεκάδες σημεία για ξεκούραση και απόλαυση της θέας. Ωστόσο, αν δεν έχετε όρεξη για περπάτημα μπορείς να την κάνεις εξίσου εύκολα με ποδήλατο.

#4 Κοντινές αποδράσεις

Αν έχεις στη διάθεση σου περισσότερο χρόνο, αξίζει να εξερευνήσεις περαιτέρω την περιοχή. Μια βόλτα μέχρι το Τολό για φαγητό και shopping επιβάλεται ενώ για τους πιο ψαγμένους ο οικισμός Ασίνη, με την παραλία και τα ερείπια της ομώνυμης αρχαίας πόλης ενδείκνυται για περιπέτειες. Η Αρχαία Τίρυνθα και οι Μύλοι είναι δύο ακόμα τοποθεσίες που αξίζει να ανακαλύψεις αφού θα σε ταξιδέψουν στον χρόνο ενώ, αν έχεις όρεξη για μια πιο μακρινή εκδρομή, οι Μυκήνες σε απόσταση 25 χλμ από το Ναύπλιο είναι ‘must’. Όλα αυτά βέβαια προυποθέτουν αμάξι ή μηχανή κάτι που θα βρεις στo ″Χαλιβελάκης Rent A Car & Moto” που κατέχει σημαντική θέση στο χώρο των ενοικιάσεων και είναι πάντα εκεί για να σας εξυπηρετήσει.

#5 Περιπλάνηση στο κέντρο της πόλης

Το ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου είναι από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία όλης της Ελλάδας και όχι άδικα. Η περίφημη συνοικία του Γιαλού είναι ό,τι πρέπει για βόλτα και οπτική απόλαυση χάρη στην αρχιτεκτονική των νεοκλασικών που παραπέμπουν στην αρχοντιά της πόλης και στεγάζουν στο ισόγειό τους σύγχρονα καφέ και ιδιαίτερα καταστήματα. Από τη βόλτα δεν γίνεται να λείπουν οι πλατείες Τριών Ναυάρχων και Συντάγµατος αλλά και η οδός Σταϊκοπούλου. Το πλακόστρωτο σοκάκι της, όπως και η γειτονιά του Ψαρομαχαλά, χαρίζουν εικόνες απαράμιλλης γραφικότητας και προκαλούν μια γλυκιά νοσταλγία για μια εποχή που οι περισσότεροι δεν έχουμε καν ζήσει.

#6 Πλουσιοπάροχο γεύμα με άρωμα Ελλάδας

Στην οδό Σταϊκοπούλου 13 αξίζει να κάνεις μια στάση για... ανεφοδιασμό στα Φανάρια. Το περίφημο στέκι σερβίρει ελληνικές γεύσεις για περισσότερα από 35 χρόνια.

Εδώ θα βρεις μεγάλη ποικιλία μαγειρευτών από τοπικές πρώτες ύλες, φρέσκους μεζέδες και ψητά της ώρας, κρασί βαρελίσιο αλλά και τοπική μπύρα που ταιριάζει τέλεια με το ψητό χοιρινό, την σπεσιαλιτέ του κύριου Κώστα.

#7 Για καφέ στην Πλατεία Συντάγματος

Εδώ χτυπάει η καρδιά της πόλης, στα μοντέρνα cafes αλλά και στα ιστορικά κτήρια που την πλαισιώνουν. Εδώ θα εντοπίσετε την Αποθήκη του Ενετικού Στόλου, που σήμερα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βουλευτικό, πρώτη Βουλή της επαναστατημένης Ελλάδας που τώρα στεγάζει τη Δημοτική Πινακοθήκη και, στην άλλη πλευρά, το παλιό τζαμί που σήμερα είναι το Δημοτικό Θέατρο.

#8 Βόλτα στην πλατεία με θέα θάλασσα

Η πλατεία Φιλελλήνων βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι του Ναυπλίου και προσφέρει απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα. Το μνημείο που δεσπόζει στο μέσο της πλατείας, ανεγέρθηκε το 1903 στη μνήμη των Γάλλων φιλελλήνων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της Ελλάδας στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης και περιλαμβάνει παράσταση με τις προσωποποιήσεις της Ελλάδος και της Γαλλίας αλλά και μια αναθηματική επιγραφή που μνημονεύει τους μεγάλους Γάλλους Φιλέλληνες. Στο βορειοδυτικό σημείο της πλατείας βρίσκεται προτομή της Μαντούς Μαυρογένους, ενώ στη βορειοανατολική πλευρά της πλατείας, υπάρχει ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα που κάποτε στέγασε το Δημαρχείο της πόλης.

#9 Επίσκεψη στο πιο ‘καθαρό’ Φουγάρο

Το «ΦΟΥΓΑΡΟ» αυτοσυστήνεται ως «χώρος ζωής και χώρος τέχνης» και έχει ζωντανέψει έναν πρώην βιομηχανικό χώρο δίνοντας νέα δυναμική στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής. Με πρωτοβουλία της Φλωρίκας Κυριακοπούλου, έχει δημιουργηθεί ένας πολυχώρος που περιλαμβάνει τη Βιβλιοθήκη Τέχνης και Ανθρωπιστικών Σπουδών, Gallery -όπου πραγματοποιούνται και διάφορα events-, ένα ΑrtShop με ιδιαίτερα αντικείμενα και τέλος το Fougaro Cafe.

#10 Στο Ναύπλιο ‘Ζεις Εδώ’

Η όλη εμπειρία του Ναυπλίου δεν θεωρείται ολοκληρωμένη αν δεν επιλέξεις και το κατάλληλο κατάλυμα που θα σε κάνει να νιώσεις σαν στο σπίτι σου. Γι’αυτό και προτείνουμε τα πολυτελή διαμερίσματα ”Ζεις Εδώ” που περικλείονται από πράσινο κι έχουν πισίνα, τραμπολίνο, κούνιες και τραμπάλες που θα ξετρελάνουν τα παιδιά της παρέας.

Πρόκειται για έναν χώρο μοναδικό και ήσυχο απαλλαγμένο από την πολυκοσμία του κέντρου, με δωμάτια πλήρως εξοπλισμένα με κουζίνα, μπάνιο, σαλόνι, τζάκι, δορυφορική τηλεόραση, WiFi και κλιματισμό. Κάνε την κράτησή σου και ζήσε ένα σύγχρονο παραμύθι στο Ναύπλιο.