Ο κύκλος του αίματος των νονών της νύχτας: 10 συμβόλαια θανάτου σε δύο χρόνια

H δολοφονία του 54χρονου «Κάβουρα» ήταν το τελευταίο κομμάτι του «παζλ».
Eurokinissi

Δέκα συμβόλαια θανάτου που συνδέονται με ξεκαθαρίσματα λογαριασμών στον κόσμο της νύχτας έχουν εκτελεστεί τα τελευταία δύο χρόνια, όπως παρατηρούν με ανησυχία αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τελευταίο κομμάτι του παζλ ήταν, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, η δολοφονία του 54χρονου «Κάβουρα», όπως ήταν το προσωνύμιο του, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, έξω από το σπίτι όπου έμενε στην οδό Κατσαντώνη στον Πειραιά.

Ο «Κάβουρας» μαζί με άλλο μπράβο της νύχτας είχε κάψει το 2001 μία καφετέρια στη Νεάπολη της Σπάρτης. Καθώς επέστρεφε στην Αθήνα τότε πυροβόλησε μαζί με το συνεργό του αστυνομικούς που επιχείρησαν να τους ελέγξουν. Για έξι ολόκληρα χρόνια κατάφερνε να ξεφεύγει από τις Αρχές, μέχρι που συνελήφθη το 2007 από άντρες της Ασφάλειας. Στο μεσοδιάστημα φερόταν να συμμετείχε σε ομάδα σκληρών ληστών με βαρύ οπλισμό.

Οι αστυνομικοί αναζητούν πλέον τον εντολέα του συμβολαίου θανάτου σε βάρος του. Εκτιμούν ότι η δολοφονία του είναι «συνέχεια» προηγούμενων ξεκαθαρισμάτων στον κόσμο της νύχτας. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι «την τελευταία διετία έχουν φύγει από τη ζωή τα περισσότερα από τα μεγάλα κεφάλια της νύχτας. Αυτούς που ξέραμε να κυριαρχούν για δεκαετίες. Φαίνεται ότι κάποιοι θέλουν να πάρουν τα ηνία με κάθε κόστος».

Άνοιξε κύκλος αίματος

Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν εκτελεστεί πολλά συμβόλαια θανάτου. Όπως λένε, ωστόσο, αστυνομικές πηγές τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχει παρατηρηθεί ξανά η έξαρση που υπάρχει την τελευταία διετία.

Η αρχή έγινε με τη δολοφονία 46χρονου μπόντιμπίλντερ τον Μάιο του 2017 έξω από το δημοτικό σχολείο του γιου του στα Γλυκά Νερά. Κορυφώθηκε με την εν ψυχρώ εκτέλεση «ηγέτη» της νύχτας τον Ιανουάριο του 2018 στο Χαϊδάρι και συνεχίστηκε με τον 54χρονο που έπεσε νεκρός την περασμένη Τρίτη από τις σφαίρες αγνώστων λίγο μετά τις 21:30 το βράδυ της Τρίτης. Πρόκειται για ξεκάθαρο «συμβόλαιο θανάτου», καθώς το θύμα αν και δεν ήταν αυτό που αποκαλούμε «νονός», εδώ και πολλά χρόνια φερόταν να είχε περίοπτη θέση σε ομάδες της αθηναϊκής νύχτας.

Οργανωμένο σχέδιο

Λίγο μετά τις 21:30 το βράδυ το θύμα επέστρεφε πεζός στο σπίτι όπου ζούσε στην Αθήνα, χωρίς να έχει αντιληφθεί ότι παρακολουθείται από τους εκτελεστές του. Μόλις πλησίασε την είσοδο της πολυκατοικίας, ένα σκούρου χρώματος αυτοκίνητο μάρκας Opel σταμάτησε σε κοντινή απόσταση και ο συνοδηγός άνοιξε πυρ εναντίον του -πιθανότατα με πολεμικό τυφέκιο Kalashnikov- πετυχαίνοντας τον στο κεφάλι και το στήθος.

Οι δράστες εξαφανίστηκαν, ενώ λίγο αργότερα και σε απόσταση 500 μέτρων βρέθηκε, σε ανοιχτό χώρο επί της οδού Αντιπλοιάρχου Βλαχάκου ένα σκουρόχρωμο Opel Astra να καίγεται, με τις Αρχές να εκτιμούν ότι πρόκειται για το όχημα που χρησιμοποίησαν οι εκτελεστές του 54χρονου.

Είχε γίνει ξανά στόχος

Σεσημασμένος για ληστείες και εκβιασμούς, ο 54χρονος είχε γίνει στόχος απόπειρας δολοφονίας το μακρινό 2010, στο Αιγάλεω, την ώρα που πήγαινε το παιδί του στο σχολείο. Μάλιστα, παρότι είχε δεχθεί σφαίρα στο κεφάλι κατάφερε να επιβιώσει.

Το θύμα -σύμφωνα με πληροφορίες- άνηκε στην ομάδα «νονού» του Πειραιά, ο οποίος είχε γλιτώσει από απόπειρα δολοφονίας τον Οκτώβριο του 2018 στην Ακτή Κονδύλη, καθώς έπαθε εμπλοκή το Kalashnikov των επίδοξων εκτελεστών του. Σε κάθε περίπτωση το όνομα του 54χρονου είχε εμπλακεί σε σωρεία υποθέσεων της αθηναϊκής νύχτας. Έμπειροι αξιωματικοί της Ασφάλειας, εκτιμούν ότι πρόκειται για «απάντηση» σε άλλη δολοφονία «νονού», που έγινε μέσα στο διάστημα της διετίας του αίματος.

Δημοφιλή