Ο Τραμπ με τρία από τα πιο ρατσιστικά μέχρι σήμερα tweets του, έκανε άνω κάτω το Δημοκρατικό Κόμμα

Η επίθεση στην «ομάδα των 4» γυναικών βουλευτών, η κόντρα τους με την Πελόζι και τα καρφιά Σάντερς.
ASSOCIATED PRESS

Σάλο προκαλεί και πάλι ένα τιτίβισμα του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος με εμφανή ρατσιστική διάθεση στρέφεται κατά τεσσάρων γυναικών, μελών του Κογκρέσου και του Δημοκρατικού Κόμματος οι οποίες ασκούν επίμονη, σκληρή κριτική στις πολιτικές του αμερικανού προέδρου.

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά, ο Τραμπ εκτιμάται, σύμφωνα με το CNN, πως αναφέρεται στις Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές από τη Νέα Υόρκη, την Ιλχάν Ομάρ από τη Μινεσότα, την Αγιάνα Πρίσλεϊ από τη Μασαχουσέτη και τη Ρασίντα Τλάιμπ από το Μίσιγκαν.

Το tweet αναφέρει: «Πολύ ενδιαφέρον να βλέπω ”προοδευτικές” γυναίκες μέλη του Κογκρέσου και του Δημοκρατικού Κόμματος, που προέρχονται από χώρες όπου οι κυβερνήσεις είναι καταστροφικές, οι χειρότερες, διεφθαρμένες και πιο απαράδεκτες στον κόσμο (εάν δηλαδή έχουν καν κυβέρνηση που να ασκεί τα καθήκοντά της), τώρα να φωνάζουν με τέτοιο πάθος, λέγοντας στους πολίτες των ΗΠΑ, το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό Έθνος στη Γη, πώς πρέπει να διοικεί η κυβέρνηση. Γιατί δεν πάνε πίσω να βοηθήσουν να φτιάξουν τις εντελώς κατεστραμμένες και μολυσμένες από το έγκλημα χώρες από όπου ήρθαν. Και μετά ελάτε να μας δείξτε πως γίνεται. Αυτά τα μέρη χρειάζονται τη βοήθειά σας, πρέπει να φύγετε το γρηγορότερο δυνατό. Είμαι σίγουρη πως η Νάνσι Πελόζι (σ.σ. πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων) θα ήταν ευτυχής να βοηθήσει ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για ένα δωρεάν ταξίδι».

Πρακτικά αυτό που λέει ο Τραμπ, σε αυτά τα τρία tweets είναι πως οι τέσσερις γυναίκες οι οποίες έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ ή έχουν αποκτήσει την αμερικανική υπηκοότητα, δεν έχουν δικαίωμα να ομιλούν - παρά το γεγονός πως τις εξέλεξαν αμερικανοί πολίτες.

Και πηγαίνει ακόμη παραπέρα δηλώνοντας εμμέσως πως δεν τις αναγνωρίζει ως πολίτες των ΗΠΑ και τις προτρέπει να γυρίσουν στις «πατρίδες τους». Ξεχνώντας προφανώς πως ήδη ζουν σε αυτή.

Σημειώνεται πως η Οκάσιο Κορτέζ έχει γεννηθεί στη Νέα Υόρκη όπως και ο πατέρας της αλλά οι παππούδες της όπως και η μητέρα της γεννήθηκαν στο Πουέρτο Ρίκο (αμερικανικό έδαφος). Η Ρασίντα Τλαϊμπ γεννήθηκε στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν από Παλαιστίνιους μετανάστες. H Ιλχάν Ομάρ γεννήθηκε στη Σομαλία και σε ηλικία 10 ετών μετέβη στις ΗΠΑ με την οικογένειά της. Σε ό,τι αφορά την τέταρτη, την Αριάνα Πρίσλεϊ το πρόβλημα για τον Τραμπ είναι...προφανώς ότι είναι μαύρη.

Αντιδράσεις

Οι πρώτες φυσικά που αντέδρασαν ήταν οι άμεσα ενδιαφερόμενες.

Αριάνα Πρίσλεϊ: Αυτή είναι η όψη του ρατσισμού (τα tweets του Τραμπ). Εμείς είμαστε το πρόσωπο της Δημοκρατίας. Και δεν πάμε πουθενά. Μόνο πίσω στη Ουάσινγκτον για να δώσουμε τη μάχη για τις οικογένειες που περιθωριοποιούνται και δυσφημούνται καθημερινά.

Ρασίντα Τλαϊμπ: Θέλετε μια απάντηση σε έναν παντελώς αποτυχημένο πρόεδρο; Αυτός είναι η κρίση. Η επικίνδυνη ιδεολογία του είναι η κρίση. Πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του.

Οκάσιο -Κορτέζ: Απάντησε με πλήθος αναρτήσεων και καταλήγει «Κε Πρόεδρε, η χώρα από την οποία «κατάγομαι» και η χώρα στην οποία όλοι ορκιζόμαστε είναι οι ΗΠΑ. Δεδομένου όμως του πώς έχετε καταστρέψει τα σύνορά μας με τα απάνθρωπα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όλα προς το δικό σας συμφέρον και των υπηρεσιών που επίσης ωφελούνται από αυτά, έχετε απόλυτο δίκιο σε ό,τι αφορά την διαφθορά» ενώ τονίζει πως ο Τραμπ είναι οργισμένος καθώς δεν μπορεί να δεχθεί μια Αμερική στην οποία « που περιλαμβάνει και εμάς».

Συμπαράσταση προς τις τέσσερις γυναίκες ήρθε και από συναδέλφους τους. Με πρώτον τον Μπρένταν Μπόιλ να βάζει και τον παράγοντα του «σεξισμού» αφού επισημαίνει: «Όπως πολλοί εκ των συναδέλφων στο Δημοκρατικό Κόμμα , είμαι νέος, από οικογένεια μεταναστών και επίσης πολύ επικριτικός προς τον Τραμπ. Όλως περιέργως όμως εμένα δεν μου λέει ποτέ να γυρίσω εκεί από όπου ήρθα. Αναρωτιέμαι γιατί;».

«Εγώ εντάσσομαι στην κατηγορία του Προέδρου;» διερωτήθηκε ο γερουσιαστής Ντικ Ντάρμπιν από το Ιλινόι, μιλώντας στην εκπομπή Face the Nation του CBS, αναφερόμενος στην καταγωγή του από τη Λιθουανία.

Επίσης παρά τον κόντρα της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι με τις τέσσερις γυναίκες τελικά εξέφρασε τη στήριξή της μετά την επίθεση από τον Τραμπ.

«Όταν ο @realDonaldTrump λέει στις τέσσερις γυναίκες που είναι μέλη του Κογκρέσου να επιστρέψουν στις χώρες τους, ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι το σχέδιο του για ”Να γίνει η Αμερική Μεγάλη Πάλι” ήταν πάντα σχετικό με το να γίνει η Αμερική λευκή ξανά. Η διαφορετικότητά μας, είναι η ισχύς μας και η ενότητά μας, είναι η δύναμή μας» τόνισε η ίδια. Και συνέχισε:

Μπέρνι σε Νάνσι

Στο μεταξύ ο ανεξάρτητος Δημοκρατικός βουλευτής Μπέρνι Σάντερς και υποψήφιος για το χρίσμα, εστίασε στην πολύ κακή σχέση που έχουν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι με τις γυναίκες στις οποίες επιτέθηκε ο Τραμπ, όπως επισημαίνει το CNN.

Με αφορμή το περιστατικό, την κάλεσε να τις πλησιάσει αντί να τις αποξενώνει. «Δεν μπορείς να αγνοείς τους νέους ανθρώπους αυτής της χώρας που έχουν πάθος με την οικονομική, την φυλετική, την κοινωνική και την περιβαλλοντολογική δικαιοσύνη» δήλωσε ο Σάντερς στον Τσακ Τοντ του CNN και στην εκπομπή Meet the Press ανέφερε σχολιάζοντας την εσωτερική πολιτική σύγκρουση της Πελόζι με τις νέες συναδέλφους της.

Όταν δέχθηκε πιεστικές ερωτήσεις για το αν η Πελόζι υπήρξε σκληρή με την αναφερόμενη ομάδα βουλευτών, ο Σάντερς απάντησε: «Νομίζω ότι είναι λίγο σκληρή».

Υπάρχουν δε αρκετά σχόλια πως η στάση της Πελόζι έναντι της «ομάδας των 4» κατέστησε εύκολη λεία για τον Τραμπ τις γυναίκες βουλευτές ενώ επένδυσε φυσικά στην αντιπαλότητα που υπάρχει κάνοντας σαφή αναφορά την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων που, όπως ο ίδιος γράφει, θα ήθελε να τις ξεφορτωθεί.

Η ένταση μεταξύ τους κλιμακώθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων με την Οκάσιο-Κορτέζ να δηλώνει ότι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων «στραγγαλίζει» τους νέους έγχρωμους βουλευτές.

ASSOCIATED PRESS

«Όταν τα σχόλια αυτά έγιναν αρχικά γνωστά, σκέφτηκα ότι η ίδια κρατούσε την προοδευτική ομάδα σε μικρή απόσταση, προκειμένου να προστατεύσει τα πιο μετριοπαθή μέλη κι αυτό το καταλαβαίνω» δήλωσε η Οκάσιο-Κορτέζ σε μία συνέντευξη της που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “The Washington Post” την προηγούμενη εβδομάδα.

«Ωστόσο, η επιμονή της άφησε να εννοηθεί ... ότι φτάσαμε σε ένα σημείο απόλυτου θράσους, απέναντι στις έγχρωμες γυναίκες που έχουν εκλεγεί για πρώτη φορά» πρόσθεσε η Οκάσιο-Κορτέζ.

Η Πελόζι από την πλευρά της, δεν σχολίασε άμεσα τα παραπάνω σχόλια στην διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου την περασμένη Πέμπτη, ενώ δήλωσε: «σεβόμαστε την αξία του κάθε μέλους στην κοινοβουλευτική ομάδα μας» κι ότι «η διαφορετικότητα στο σύνολό της, είναι ένα αξιοθαύμαστο πράγμα».

Η Πελόζι υποστήριξε ότι η ένταση μεταξύ της ίδιας και των νέων έγχρωμων βουλευτών πυροδοτήθηκε μετά την ανάρτηση στο Twitter του προσωπάρχη της Οκάσιο-Κορτέζ, στην οποία και γίνονταν σύγκριση μεταξύ των μετριοπαθών και των υποστηρικτών του φυλετικού διαχωρισμού.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή