Οι ταραχές επισκίασαν τις ειρηνικές διαδηλώσεις για άλλη μια νύχτα στις ΗΠΑ

Οι πολίτες βγαίνουν στους δρόμους καθημερινά και διαμαρτύρονται για τις δολοφονίες Αφροαμερικανών από την αστυνομία, θέτοντας το ερώτημα «ως πότε;»
AP Photo/Alex Brandon

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ξανά στους δρόμους των ΗΠΑ την Κυριακή, διαμαρτυρόμενοι για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από τον Αμερικανό αστυνομικό και γενικότερα τις δεκάδες δολοφονίες που πραγματοποιούνται από λευκούς αστυνομικούς εναντίον μαύρων.

Δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς κατέβηκαν και πάλι στους δρόμους εννέα αμερικανικών πολιτειών με στόχο να βάλουν τέλος στις διαμαρτυρίες. Στην Ουάσιγκτον παρατάχθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο, που είχε περικυκλωθεί από εκατοντάδες διαδηλωτές, οι οποίοι ωστόσο δεν διαλύθηκαν και συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους στην Μινεάπολη, την Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Μαϊάμι, το Λος Άντζελες, την Φιλαδέλφεια, την Ουάσιγκτον και άλλες αμερικανικές πόλεις.

Οι διαδηλωτές στην Φιλαδέλφεια έριξαν πέτρες και μολότοφ εναντίον των αστυνομικών, ενώ στην Καλιφόρνια, υπάρχουν αναφορές για λεηλασίες σε καταστήματα και κλοπές προϊόντων από σούπερ μάρκετ.

AP Photo/Alex Brandon

Στην Μινεάπολη, ένας οδηγός βυτιοφόρου κινήθηκε μέσα σε πλήθος διαδηλωτών στον κλειστό διαπολιτειακό αυτοκινητόδρομο 35 West. Όπως μετέδωσε ωστόσο το πρακτορείο Reuters, δεν τραυματίστηκε κανείς, ενώ ο οδηγός συνελήφθη.

Ben Gray/Atlanta Journal-Constitution via AP

Οι εντάσεις ήταν αυξημένες και έξω από τον Λευκό Οίκο, όπου η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και χειροβομβίδες για να διαλύσει το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο. Οι διαμαρτυρόμενοι άναψαν φωτιές και άλλοι έκαψαν την σημαία σε πολλές πόλεις.

Από το Λος Άντζελες ως το Μαϊάμι και το Σικάγο οι διαδηλώσεις με βασικό σύνθημα το «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» -τα τελευταία λόγια του Φλόιντ όταν βρισκόταν ακινητοποιημένος στο έδαφος με το γόνατο ενός αστυνομικού στον λαιμό του-, ξεκίνησαν ειρηνικά, όμως στη συνέχεια ξέσπασαν επεισόδια με τους διαδηλωτές να κλείνουν δρόμους, να βάζουν φωτιές και να συγκρούονται με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να αποκαταστήσει την τάξη.

Ben Gray/Atlanta Journal-Constitution via AP

Στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο υπουργείο Δικαιοσύνης φωνάζοντας «Οι ζωές των μαύρων μετρούν». Πολλοί στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τον Λευκό Οίκο όπου ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία.

AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Καθώς οι διαμαρτυρίες αυξάνονταν, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κοινοποίησε στο Twitter το σχόλιο του συντηρητικού σχολιαστή, Buck Sexton που μίλησε για «ισχυρές δυνάμεις» εναντίον των «βίαιων διαδηλωτών».

Ο Τζο Μπάιντεν, ο επικρατέστερος αντίπαλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, καταδίκασε τα βίαια επεισόδια που έχουν ξεσπάσει στις ΗΠΑ, ενώ εκτίμησε παράλληλα ότι οι Αμερικανοί έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν κατά της αστυνομικής βίας.

Έκανε επίσης μια δημοσίευση στο Medium εκφράζοντας την απόλυτη κατανόησή του σε όσους είναι θυμωμένοι με την δολοφονία του Φλόιντ.

AP Photo/Seth Wenig

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Associated Press, οι συλλήψεις από την πρώτη ημέρα των διαδηλώσεων έφτασαν τις 4.400. Στο Salt Lake City ένας ακτιβιστής ηγέτης καταδίκασε την καταστροφή της περιουσίας, είπε ωστόσο πως τα σπασμένα κτίρια δεν είναι τόσο τραγικό συμβάν όσο ο θάνατος μαύρων ανθρώπων.

«Ίσως αυτή η χώρα να λάβει κάποια στιγμή το μήνυμα πως είμαστε πλέον άρρωστοι με αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο Λεξ Σκοτ, ιδρυτής της οργάνωσης «Black Lives Matter» στην Ούτα. «Την επόμενη φορά που ένας αστυνομικός θα αποφασίσει να τραβήξει την σκανδάλη, θα πρέπει να ξέρει πως οι πόλεις θα καίγονται για πολύ καιρό μετά», συμπλήρωσε.

AP Photo/Evan Vucci

«Συνεχίζουν να σκοτώνουν τους ανθρώπους μας. Έχω τόσο κουραστεί από την κατάσταση αυτή», τόνισε η Μαχίρα Λουίς, 15 ετών, που συμμετείχε στο πλευρό της μητέρας της, σε μια ειρηνική διαμαρτυρία στην Βοστώνη.

Στο κέντρο της Ατλάντα, οι Αρχές χρησιμοποίησαν επίσης δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Η δήμαρχος, Keisha Lance Bottoms, είπε ότι δύο αστυνομικοί απολύθηκαν και τρεις τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μετά από την κυκλοφορία του βίντεο στο οποίο φαίνονταν εκείνοι να περιβάλλουν ένα αυτοκίνητο και έπειτα να τραβούν μια γυναίκα από το κάθισμα χρησιμοποιώντας ένα όπλο για να ακινητοποιήσουν τον άνδρα που οδηγούσε.

AP Photo/Wong Maye-E

Ο αρχηγός της αστυνομίας χαρακτήρισε το περιστατικό «πραγματικά σοκαριστικό». Στην Σάντα Μόνικα, μια ομάδα διαδηλωτών μπήκε σε ένα κατάστημα αθλητικών ειδών, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για πλιάτσικο.

AP Photo/Jeff Chiu

Στην περιοχή λεηλατήθηκαν ακριβά καταστήματα στον δημοφιλή δρόμο της Third Street Promenade προτού η αστυνομία προχωρήσει σε συλλήψεις. Οι βανδαλισμοί ακολούθησαν μια ογκώδη ειρηνική διαδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα στην παραλιακή αυτή πόλη. Νοτιότερα, στο προάστιο Λονγκ Μπιτς του Λος Άντζελες μια ομάδα νεαρών ανδρών και γυναικών έσπασαν τα παράθυρα ενός εμπορικού κέντρου και λεηλάτησαν καταστήματα προτού διαλυθούν λίγο πριν από την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 6 μμ.

AP Photo/John Minchillo

Υπενθυμίζεται ότι ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ, πατώντας τον στον λαιμό, την ώρα που ο 46χρονος βρισκόταν στο έδαφος και έλεγε ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, συνελήφθη. Εναντίον του 44χρονου Ντέρεκ Σόβιν, απαγγέλθηκε κατηγορία για ανθρωποκτονία. Ο Σόβιν αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου. Ωστόσο, οι διαδηλωτές ζητούν την δίωξη και των άλλων τριών αστυνομικών που βρέθηκαν μπροστά στο συμβάν. Και οι τέσσερις απoλύθηκαν.

Anntaninna Biondo/The Grand Rapids Press via AP

«Δεν έχουμε τελειώσει», είπε η Νταρνέλα Γουέιντ, διοργανώτρια του Black Lives Matter στο γειτονικό St. Paul, όπου οι διαδηλώσεις είναι επίσης εκτεταμένες.

Στο μεταξύ, τα συγκεντρωμένα πλήθη και οι διαμαρτυρίες εντείνουν τις ανησυχίες για νέα εξάπλωση του κορονοϊού στις ΗΠΑ, την χώρα που ήδη μετρά χιλιάδες νεκρούς εξαιτίας του Covid-19. Διεθνή πρακτορεία αναφέρουν πως η κλίμακα των διαμαρτυριών από πόλη σε πόλη ανταγωνίστηκε τις ιστορικές διαδηλώσεις που έγιναν την εποχή του Βιετνάμ για τα πολιτικά δικαιώματα.

William Glasheen/The Post-Crescent via AP
William Glasheen/The Post-Crescent via AP
Associated Press

Απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε σχεδόν 40 πόλεις, αλλά οι περισσότεροι πολίτες την αγνόησαν, γεγονός που προκάλεσε ένταση και βίαιη αντιπαράθεση με τις αρχές. Οι απαγορεύσεις της κυκλοφορίας είναι οι περισσότερες που έχουν επιβληθεί από το 1968 στον απόηχο της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που επίσης είχαν συμπέσει με μια προεκλογική προεδρική εκστρατεία και εν μέσω αντιπολεμικών διαδηλώσεων.

(Με πληροφορίες από AP)

Δημοφιλή