Όταν η Σακίρα έχασε τη φωνή της - Το χειρουργείο, το νερό από την Παναγία της Λούρδης και η επιστροφή

Στα τέλη του 2017 η ποπ σταρ πίστευε ότι δεν θα τραγουδήσει ξανά τη ζωή της.
Σεπτέμβριος 2019 στη Νέα Υόρκη.
BRYAN R. SMITH via Getty Images
Σεπτέμβριος 2019 στη Νέα Υόρκη.

Ήταν τόσο απελπισμένη όταν έχασε τη φωνή της ώστε αποφάσισε να πάει στην Παναγία της Λούρδης. Στα τέλη του 2017 η Σακίρα πίστευε ότι δεν θα τραγουδήσει ξανά. Παρουσίασε αιμορραγία στις φωνητικές χορδές και μιλούσε μόλις και μετά βίας. Ακύρωσε την περιοδεία της και δήλωνε ότι, ζει έναν εφιάλτη. «Πάντα σκεφτόμουν ότι τα νιάτα και η ομορφιά κάποτε φεύγουν, αλλά δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι η φωνή μου θα με εγκαταλείψει -ίσως επειδή ήταν μέρος της ταυτότητας μου. Όταν δεν μπορούσα πια να τραγουδήσω, ήταν αφόρητο. Υπήρχαν μέρες που ήταν αδύνατο να σηκωθώ από το κρεβάτι. Ήμουν σε βαθιά κατάθλιψη».

Η Κολομβιανή ποπ σταρ, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 75 εκατ. άλμπουμ -μία από τις πλουσιότερες γυναίκες της ποπ- επέστρεψε και μιλά για την περιπέτεια της υγείας της που έγινε αιτία να επανεξετάσει τη ζωή της.

Όπως λέει στον Guardian, υπήρχαν περίοδοι κατά τις οποίες δεν μιλούσε καθόλου, προσπαθώντας να δώσει στη φωνή της τη δυνατότητα να ανακάμψει. «Έπρεπε να επικοινωνώ με σημειώματα, αλλά δεν με καταλάβαινε κανείς».

Οι γιοι της, ηλικίας τότε, δύο και τεσσάρων ετών, δεν ήξεραν ανάγνωση, οπότε τα σημειώματα δεν βοηθούσαν την κατάσταση. Κι όπως λέει, εκείνη την περίοδο ο σύζυγος της, Ζεράρ Πικέ είδε τον χειρότερο εαυτό της. «Δεν ήμουν καθόλου θετική. Ήμουν απαισιόδοξη. Γεμάτη πίκρα».

Η Σακίρα με τον σύζυγο της Ζεράρ Πικέ.
BRYAN R. SMITH via Getty Images
Η Σακίρα με τον σύζυγο της Ζεράρ Πικέ.

Οι γιατροί τής σύστησαν να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, αλλά η Σακίρα ήταν πεπεισμένη ότι δεν θα είχε αποτέλεσμα. Αντ′ αυτού στράφηκε στην ύπνωση και στον διαλογισμό, ενώ έφτασε μέχρι την Παναγία της Λούρδης για να λάβει καθαγιασμένο νερό.

«Χρειαζόμουν είτε χειρουργική επέμβαση είτε θεϊκή παρέμβαση», λέει. Όταν η φωνή της επέστρεψε χωρίς χειρουργική επέμβαση «ένιωσα σαν να είχα βιώσει κάποιο είδος θρησκευτικής εμπειρίας». Κατά τη διάρκεια του El Dorado tour, την οποία είχε αναγκαστεί να αναβάλλει, κάθε βράδυ στη σκηνή την εκλάμβανε ως «δώρο».

Λίγες ημέρες πριν από την προβολή της ταινίας «Shakira in Concert: El Dorado World Tour» με υλικό από την περιοδεία της -κυρίως από το σόου της τον περασμένο Αύγουστο στο Λος Άντζελες- η Σακίρα δηλώνει ότι η περιπέτεια αυτή την έκανε καλύτερη τραγουδίστρια.

«Βγαίνεις στη σκηνή ζητώντας την επιβεβαίωση ότι είσαι καλός και αρέσεις στον κόσμο. Αυτή τη φορά ήταν διαφορετικά. Έβγαινα εκεί έξω επειδή ήθελα να νιώσω την απόλαυση του τραγουδιού».

Η 42χρονη Σακίρα, όπως έχει ανακοινωθεί, θα τραγουδήσει με την έτερη μεγάλη Λατίνα σταρ, Τζένιφερ Λόπεζ, στο ημίχρονο του Super Bowl 2020 (ο αγώνας θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο του 2020), γεγονός που για πολλούς καλλιτέχνες θεωρείται κορυφαία στιγμή στην καριέρα τους.

Με πληροφορίες από Guardian