Πόσο ασφαλές είναι να τρώμε αυγά με διάφορα στίγματα σε κρόκο ή ασπράδι

Διπλός κρόκος, κηλίδες στο αυγό, περίεργο κέλυφος. Ολοι τα έχουμε συναντήσει. Πόσο ασφαλή είναι, όμως, για κατανάλωση;
.
Kondoruk via Getty Images
.

Ακόμα κι αν έχετε σπάσει δισεκατομμύρια αυγά στη ζωή σας, κάθε φορά, αυτό που προκύπτει όταν σπάει το κέλυφος είναι σαν να μην το έχετε ξαναδεί. Εάν έχετε παρατηρήσει ποτέ μια κόκκινη κηλίδα στο αυγό σας, ξέρετε για τι μιλάμε. Αλλά δεν χρειάζεται να φρικάρετε. Είναι μάλλον ΟΚ και μια χαρά να το φάτε.

Για να σας καθησυχάσουμε, μιλήσαμε με ειδικούς. Εξήγησαν τα μυστήρια του τι ακριβώς υπάρχει στο αυγό σας.

Κηλίδες αίματος


Εάν παρατηρήσετε ένα μικρό κόκκινο σημείο αίματος στον κρόκο, ίσως νομίζετε ότι έχετε πάρει γονιμοποιημένο αυγό, αλλά θα έχετε κάνει λάθος.

«Τα σημεία αίματος προκαλούνται από ένα μικρό ”δάκρυ” όταν ο κρόκος του αυγού απελευθερώνεται από την ωοθήκη ενός κοτόπουλου», δήλωσε στη HuffPost ο Μάικλ Ντάρε, ομότιμος καθηγητής της επιστήμης πουλερικών στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.

«Με πολύ αποτελεσματικές μηχανές, οι οποίες μπορούν να επεξεργαστούν 450 περιπτώσεις ωαρίων την ώρα, ελαττώματα όπως κηλίδες αίματος σπάνια περνούν αυτές τις μέρες», δήλωσε ο ίδιος.

Είναι αυτά τα κόκκινα στίγματα ασφαλή για κατανάλωση; Η απάντηση είναι ναι, αλλά μη διστάσετε να τα ξύσετε με την άκρη ενός μαχαιριού πριν τα μαγειρέψετε.

Διάφορα στίγματα

Εάν έχετε πάρει φρέσκα αυγά από έναν τοπικό παραγωγό, μπορεί να παρατηρήσετε ένα καφετί ή κοκκινωπό σημείο να επιπλέει στο αυγό. Αυτό είναι λίγο ιστός που σκίζεται από την κότα καθώς το αυγό κινείται μέσα από το σώμα της.

«Θεωρείται “ελάττωμα” του πουλιού, (χαρακτηρισμός) που είναι λίγο άδικος καθ’ ότι περνά μέσα από το αναπαραγωγικό του σύστημα», λέει η Λούσι ΄Αμουντσεν, συνιδιοκτήτρια στην εταιρεία Locally Laid Egg.

Όπως οι κηλίδες αίματος αυτά τα σημεία είναι ασφαλή για φαγητό, αλλιώς μπορείτε να τα ωθήσετε με ένα μαχαίρι και να τα απορρίψετε.

Αυγό με διπλό κρόκο

Συγχαρητήρια, κερδίσατε το λαχείο! Ένας διπλός κρόκος είναι ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο, όχι μόνο λόγω των σύγχρονων μεθόδων επεξεργασίας, αλλά επειδή παράγονται συνήθως από κοτόπουλα σε μερικές συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. «Θα βρείτε περισσότερους διπλούς κρόκους από νεαρά πουλάρια ή μεγαλύτερες όρνιθες», λέει ο Ντάρε.

Αν θα θέλατε να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να αποκτήσετε διπλό αυγό, μπορείτε να διαλέξετε αυγά – jumbo, πάντως.

Κρόκος σκοτεινού χρώματος

Είναι καλό πράγμα! Σύμφωνα με το Egg Nutrition Center, το χρώμα του κρόκου εξαρτάται από το πόσο καροτονοειδές περιεχόμενο έχει βρεθεί στη διατροφή της κότας. Η ΄Αμουντσεν λέει ότι η εμπειρία της στο Locally Laid το επιβεβαιώνει. «Το καλοκαίρι, όταν τα κοτόπουλά μας τρώνε τριφύλλι στο λιβάδι οι κρόκοι τους τείνουν να γίνονται πολύ φωτεινοί».

Η ίδια λέει ακόμα ότι η έρευνα έχει δείξει ότι αυτά τα αυγά με πιο σκούρο κρόκο είναι πιο θρεπτικά από τα συμβατικά αυγά, με λιγότερη χοληστερόλη και περισσότερη ωμέγα 3 και καροτίνη Β.

Το χρώμα του κελύφους

Εξαρτάται από τη φυλή της κότας που έβαλε το αυγό και δεν αποτελεί ένδειξη θρεπτικής αξίας. Τα κελύφη των αυγών μπορεί περιστασιακά να ποικίλλουν σε σχήμα και υφή. Πιθανότατα δεν θα δείτε ποτέ αυτά τα αυγά με περίεργο σχήμα.

Υφή αμμοβολής

Και αν παρατηρήσετε μια υφή αμμοβολής στο αυγό σας, αυτές είναι απλώς αποθέσεις ασβεστίου που δεν εξομαλύνθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ωοτοκίας.

Κι επειδή τα παραδείγματα μιλούν από μόνα τους, η Αμουντσεν δηλώνει ότι η τετραμελής της οικογένεια καταναλώνει 30 αυγά την εβδομάδα.

ΠΗΓΗ: HuffPost US