Τα ατυχήματα της Πολεμικής Αεροπορίας από το 1990 μέχρι σήμερα

Τα ατυχήματα της Πολεμικής Αεροπορίας από το 1990 μέχρι σήμερα
JOSEMA MORENO via Getty Images

Η νέα τραγωδία στο Αιγαίο, με τον χαμό του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, φέρνει ξανά στο προσκήνιο το θέμα των ατυχημάτων πολεμικών αεροσκαφών της ΠΑ στο Αιγαίο και την υπόλοιπη Ελλάδα. Μεταξύ αυτών βρίσκονται μοιραία περιστατικά τα οποία έλαβαν χώρα στο πλαίσιο αναμετρήσεων με τουρκικά μαχητικά (Νίκος Σιαλμάς, Κώστας Ηλιάκης), αλλά και πολλά συμβάντα που αποδίδονται σε μηχανικά προβλήματα και λάθη χειριστών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η HuffPost Greece αναδημοσιεύει εκτενή πίνακα από την ιστοσελίδα ellinikos-stratos.com, όπου παρατίθενται οι απώλειες της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε χειριστές και αεροσκάφη από το 1990 μέχρι και σήμερα. Συνολικά- περιλαμβανομένου του δυστυχήματος της Πέμπτης- ανέρχονται σε 88 αεροσκάφη (μαχητικά, μεταγωγικά, ελικόπτερα) και 125 νεκρούς- εκ των οποίων οι 63 προέρχονται από ένα και μόνο περιστατικό, αυτό της συντριβής του C-130 στο όρος Όθρυς το 1991. Σημειώνεται πως ο αριθμός αυξάνεται ακόμα περισσότερο εάν προστεθούν οι απώλειες της Αεροπορίας Στρατού (6 αεροσκάφη, 28 νεκροί) και της Αεροπορίας Ναυτικού (2 αεροσκάφη, 6 νεκροί).

Ακολουθεί η λίστα των απωλειών της Π.Α από το 1990 μέχρι το περιστατικό που προηγήθηκε της τραγωδίας της Πέμπτης (Σποράδες, Μάιος 2017).

Δημοφιλή