Τσίπρας: Τι θα κόψει ο Μητσοτάκης για να εφαρμόσει τις μειώσεις που εξήγγειλε;

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για τις έξι σιωπές της κυβέρνησης.
EUROKINISSI

Για τις έξι ένοχες σιωπές του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έκανε λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας της εξαγγελίες της κυβέρνησης, μιλώντας για αμφίβολες φοροελαφρύνσεις και απίστευτο κυνισμό από πλευράς κυβέρνησης.

Παράλληλα επέκρινε τον διορισμό Τσουβάλα και την πολιτική της κυβέρνησης για τα εθνικά θέματα (ειδικά την απουσία αναφοράς στην Κύπρο) αλλά και έναντι των δανειστών.

«Μας μιλήσατε για «6 αλήθειες» αλλά εγώ θα σας μιλήσω για τις 6 ένοχες σιωπές σας», είπε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε:
1) «Δεν είπατε κουβέντα για το ασφαλιστικό, ποιος θα καλύψει τη δημοσιονομική τρύπα που προκύπτει».
2) «Τα επιδόματα. Δεν μας είπατε εάν θα τα διατηρήσετε, είπατε μόνο ότι είναι επιδόματα φτώχειας. Ποια είναι επιδόματα φτώχειας; Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης; Το επίδομα ανεργίας; Το επίδομα στέγασης; Το οικογενειακό επίδομα; Τα αναπηρικά επιδόματα είναι επιδόματα φτώχειας; Θα διατηρηθούν ή θα καταργηθούν;
3) «Δεν είπατε κουβέντα αν θα διατηρήσετε το δώρο Πάσχα που δώσαμε ως μόνιμη παροχή 13ης σύνταξης».
4) «Δεν είπατε κουβέντα για το αφορολόγητο που ζητούν να περικοπεί οι δανειστές».
5) «Η εισφορά αλληλεγγύης που εμείς θα είπαμε πως θα την καταργήσουμε για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και θα τη μειώσουμε δραστικά για εισοδήματα πάνω από αυτά»
6) «Η προκαταβολή φόρου, που από το 2020 είχαμε δεσμευθεί πως θα πάει από το 100% στο 50%».

«Φέρνουν τους δανειστές από την πίσω πόρτα»

«Ξεκινήσατε τις προγραμματικές δηλώσεις με μία δέσμευση προς τους εταίρους. Η πρώτη σας δέσμευση ήταν ότι θα τηρήσετε την δημοσιονομική ισορροπία και τα πλεονάσματα για το 2019 και το 2020. Αυτή η δέσμευση σημαίνει ότι για το 2020 θα πρέπει να εξοικονομηθούν περίπου 2 δις ευρώ. Η ομιλία σας έχει δύο αναγνώσεις. Η μία είναι γι’ αυτά που είπατε. Η πιο ανησυχητική είναι γι’ αυτά που δεν είπατε, για τις ένοχες σιωπές. Διότι είτε θα αναγκαστείτε να μην υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις για φοροελαφρύνσεις – που δεν το εύχομαι – είτε θα επιβάλλετε ισοδύναμα μέτρα επιβάρυνσης του λαού», προειδοποίησε ο Αλ. Τσίπρας και κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη για την προσέγγιση που έχει έναντι των δανειστών.

«Χρειάσθηκαν 10 μόλις μέρες για να συνειδητοποιήσετε ότι η υπόσχεση για τα πλεονάσματα είναι χωρίς βάση. Ίσως αποτύχατε να τους πείσετε. Το χειρότερο είναι ότι μάλλον δεν προσπαθήσατε καν. Πιστεύετε ότι υπάρχει καλύτερη στιγμή για μία νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί;», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και αναρωτήθηκε: «τι σας λείπει και θα το αποκτήσετε το 2021; Στήριξη λαϊκή έχετε. Ρευστότητα στα ταμεία έχετε. Φροντίσαμε εμείς γι’ αυτό. Χαμηλό επιτόκιο δανεισμού .έχετε. Και γι’ αυτό φροντίσαμε μείς. Στήριξη από την αντιπολίτευση θα την έχετε, δεσμεύομαι». «Δεν σας ζητούμε να προχωρήσετε σε καμία σύγκρουση αλλά να προχωρήσετε στο σχέδιο που καταθέσαμε εμείς πριν από τις εκλογές. Εμείς βγάλαμε τους δανειστές από το πεδίο λήψης των αποφάσεων. Εσείς γιατί τους επαναφέρετε από την πίσω πόρτα; Γιατί δεν υλοποιείτε την βιώσιμη πρότασή μας και την απορρίπτετε προκαταβολικά πριν σας το ζητήσουν;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται πως ο Αλ. Τσίπρας.προειδοποίησε τον πρωθυποιυιργό ότι «η πρόταση για μείωση των πλεονασμάτων πρέπει να είναι χωρίς νέα βάρη για τους πολίτες, αλλιώς θα είναι ένα αντιστάθμισμα δίχως ουσία».

Προειδοποίηση απηύθυνε ο Αλ. Τσίπρας και για το ασφαλιστικό: «είναι το δεύτερο μεγάλο πρότζεκτ σας, για το οποίο δεν είπατε τίποτα. Μήπως σχεδιάζετε να βρείτε από το ασφαλιστικό περιθώριο για τις φορολογικές μειώσεις; Μη διανοηθείτε να φέρετε μειώσεις που εμείς αποτρέψαμε στις αρχές του 2019, οι συνταξιούχοι αγωνιούν. Αν το σχεδιάζετε, σας το λέμε, μην το κάνετε. Ελπίζω στις προγραμματικές δηλώσεις να ακούσουμε τι έχετε σκοπό να κάνετε», είπε.

«Υποκρισία» για το Μακεδονικό

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ για υποκρισία στο Μακεδονικό θυμίζοντας στον Κ. Μητσοτάκη ότι «πρωτοστατήσατε στα περί προδοτικής συμφωνίας». «Τώρα είναι καλή η συμφωνία των Πρεσπών; Αυτό λέει ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός επί των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Το πιο σημαντικό είναι ότι το λέτε και εσείς. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Λονδίνου, μετά την επικοινωνία σας με την Τ. Μέι, δεσμευθήκατε να τηρήσετε στο ακέραιο τη Συμφωνία. Λογοκρίνατε το ΑΠΕ, είναι fake news της Ντάουνινγκ Στριτ και αυτό;», αναρωτήθηκε και «ευχήθηκε στον πρωθυπουργό: «καλά ξεμπερδέματα λοιπόν, με αυτούς που παραπλανήσατε και εξαπατήσατε εσείς και η ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος σας».

Και ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε την απουσία αναφοράς του πρωθυπουργού στην Κύπρο (που είχε επισημάνει νωρίτερα ο Γ. Κατρούγκαλος), αλλά και την έλλειψη σαφήνειας για τα ελληνοτουρκικά. «Ποιος δε θέλει καλή γειτονία, ποιος δε θέλει ειρήνη. Όμως δεν είπατε κουβέντα για την τουρκική προκλητικότητα. Δεν είπατε κουβέντα για την τήρηση του διεθνούς δικαίου. Δεν είπατε κουβέντα για το Κυπριακό την ημέρα της επετείου της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο», υπογράμμισε.

«Κυνισμός» ο διορισμός Κ. Τσουβάλα

Ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε για «κυνισμό» τον Κ. Μητσοτάκη με αφορμή τον διορισμό ως γενικό γραμματέα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, του αρχηγού της ΕΛΑΣ Κ. Τσουβάλα την περίοδο της καταστροφής στο Μάτι. Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι ο Κ. Μητσοτάκης ζητούσε την παραίτηση του Κ. Τσουβάλα λέγοντας αν κοιμάται ήσυχος τα βράδια. «Με αυτή σας την επιλογή εσείς κοιμάστε ήσυχος τα βράδια; Κοιμάστε ήσυχος και ευτυχής;», ρώτησε ο Αλ. Τσίπρας τον πρωθυπουργό.

Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος με αρμοδιότητα το Ελληνικό, Δ. Οικονόμου, ήταν «στέλεχος μέχρι πρότινος της Lamda Development, της εταιρίας που τρέχει την επένδυση στο Ελληνικό». «Είναι πρωτόγνωρο να φέρνετε υπαλλήλους των εταιρειών στα υπουργεία. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα μπορούσε να καθίσει έστω και μία μέρα. Είναι σύγκρουση συμφερόντων. Μιλάμε για σύγκρουση της πολιτικής και της οικονομικής εξουσίας. Εδώ έχουμε ανάθεση της πολιτικής εξουσίας στην οικονομική εξουσία», υποστήριξε.

Δημοφιλή