Οι εξατομικευμένες θεραπείες που στοχεύουν στις γονιδιακές βλάβες των νεοπλασματικών κυττάρων του ογκολογικού ασθενή, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί με βάση τις ανάγκες του και τον τύπο καρκίνου που αντιμετωπίζει, θα βρεθούν στο επίκεντρο επιστημονικής ημερίδας που συνδιοργανώνουν το 401 ΓΣΝΑ και η ΑΚΟΣ, την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στο αμφιθέατρο του 401 ΓΣΝΑ.

Τίτλος της επιστημονικής ημερίδας: «Εξατομικευμένη θεραπεία στον ογκολογικό ασθενή» και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των κοινών δράσεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού και της μη κερδοσκοπικής εταιρίας «ΑΚΟΣ: θεραπεία σώματος και ψυχής», στο πλαίσιο του Συμφωνητικού Συνεργασίας και Αμοιβαίας Κατανόησης που υπέγραψαν, καθώς το ΓΕΣ, στο πλαίσιο το οποίο έχει οριστεί από το ΥΠΕΘΑ, έχει ανακηρύξει το 2018 ως Έτος Μέριμνας για το Προσωπικό.

Σκοπός του Γενικού Επιτελείου Στρατού μέσω της συνεργασίας του με την ΑΚΟΣ είναι, η εστίαση στο θέμα της πρόληψης της παγκόσμιας μάστιγας του καρκίνου μέσω της σωστής ενημέρωσης του στρατιωτικού προσωπικού. H ΑΚΟΣ είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, η οποία αφενός αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης στη μάχη κατά του καρκίνου και αφετέρου στηρίζει τους αποθεραπευμένους αλλά και τους ογκολογικούς ασθενείς με μία σειρά δράσεων.

Το επιστημονικό προσωπικό του 401 ΓΣΝΑ, με βάση τα νεότερα  θεραπευτικά  πρωτόκολλα, που προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες για στοχευμένη θεραπεία, αντιμετωπίζει με ολοκληρωμένο και ποιοτικό τρόπο κάθε ασθενή. Αγωνίζεται δε συλλογικά - με την αρμονική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων ειδικοτήτων- για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας της ζωής του, με στόχο  την  εξατομικευμένη  προσέγγιση  της θεραπείας  του.

Μέσα στον Ιούλιο έλαβαν χώρα επιστημονικές εκδηλώσεις του ΓΕΣ και της ΑΚΟΣ για την πρόληψη του καρκίνου στην πόλη της Χίου, στα Καρδάμυλα και στο Πυργί της Χίου, ενώ θα ακολουθήσει σειρά επιστημονικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, το πρόγραμμα των οποίων σύντομα θα ανακοινωθεί.

«Κλειδί» η  αποκωδικοποίηση του γονιδίου

Οι επιστήμονες κατανόησαν σε σημαντικό βαθμό τους μηχανισμούς που οδηγούν στην ογκογένεση, μέσω της αποκωδικοποίησης του γονιδίου και τον προσδιορισμό της μοριακής του ταυτότητας .

Η μοριακή ανάλυση του όγκου έχει ανοίξει νέους δρόμους στην κατανόηση της βιολογίας του καρκίνου αλλά και του γονιδιακού του προφίλ με ορατά τα θεραπευτικά οφέλη που αφενός αυξάνουν το χρόνο επιβίωσης των ογκολογικών ασθενών και αφετέρου βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους.

Η ανοσοθεραπεία αποτελεί την σημαντικότερη εξέλιξη στη θεραπεία του καρκίνου: είναι μία πολλά υποσχόμενη θεραπευτική προσέγγιση, με φάρμακα που φαίνεται ότι μπορούν αυξήσουν σημαντικά την επιβίωση των ασθενών, χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Η έρευνα συνεχίζεται σε όλους τους τομείς και πολλές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη είτε με τους αναστολείς των σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού (checkpoint inhibitors), είτε με την ογκολυτική ανοσοθεραπεία ή και με εμβόλια, μονοκλωνικά αντισώματα και κυτοκίνες.

Η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ ογκολόγος -ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη με αφορμή την επιστημονική ημερίδα σημειώνει: «Η εξατομικευμένη προσέγγιση στην ακτινοθεραπεία, διασφαλίζει ακρίβεια στην στόχευση και αποτελεσματικότητα στη θεραπεία. Οι σύγχρονες θεραπείες επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι: από τον μη-μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα, μαστού, προστάτη και το μελάνωμα έως μορφές καρκίνου όπως του παχέος εντέρου  του νεφρού. Η διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου έχει αποκτήσει νέα διάσταση, χάρη και στα σύγχρονα φάρμακα που στοχεύουν στις γονιδιακές βλάβες των νεοπλασματικών κυττάρων, ακόμα και για ασθενείς με προχωρημένη ή μεταστατική νόσο»

Η διεπιστημονική συνάντηση θα εστιάσει στην εξατομικευμένη φροντίδα του ασθενή σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα αλλά και στην παράλληλη στήριξη του οργανισμού και του ψυχισμού του, με στόχο την αποκατάσταση και τη λειτουργικότητά του. Το  στρατηγικό πλάνο συνεργασίας θα σκιαγραφήσουν επιστήμονες του ΓΕΣ και της ΑΚΟΣ οι ειδικότητες των οποίων εμπλέκονται με τον ογκολογικό ασθενή (παθολόγοι- ογκολόγοι, χειρουργοί, ακτινοθεραπευτές, ψυχίατροι, διατροφολόγοι κ.α) 

Πρόγραμμα

08:30 - 08:45 Έναρξη - Χαιρετισμοί      

Αντιστράτηγος  Αλκιβιάδης Στεφανής, Αρχηγός ΓΕΣ

Υποστράτηγος Παναγιώτης Τάκος, Δ/ντής 401 ΓΣΝΑ

Δέσποινα Κατσώχη, Πρόεδρος ΑΚΟΣ Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Aachen, Germany

08:45 - 10:00 Στρογγυλή Τράπεζα

Πρόληψη και επιβίωση

Προεδρείο: Χαράλαμπος Χριστοφυλλάκης (Συνταγματάρχης (ΥΙ), Δ/ντης Ογκολογικού Τμήματος 401 ΓΣΝΑ),  Δέσποινα Κατσώχη

• Τρόπος ζωής και καρκίνος (άσκηση - διατροφή - συνήθειες)

Νίκη Κόντου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Διαιτολογίας -Διατροφής του Γ.Α.Ο.Ν.A. «O ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»

• Η ζωή μετά     

Μαρία Κάλφα, Ιατρός Κυτταρολόγος, Σύμβουλος Ψυχικής  Υγείας, Συστημική Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

•Εξετάσεις πρώιμης διάγνωσης (screening tests)

Ελένη Σταματόγιαννη, Ταγματάρχης (ΥΙ), Επιμελήτρια Ογκολογικού Τμήματος 401 ΓΣΝΑ

10:00 - 11:15 Στρογγυλή Τράπεζα

Σύγχρονη θεραπευτική του καρκίνου

Προεδρείο: Κοσμάς Βερίγος (Συνταγματάρχης (ΥΙ), Δ/ντης Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος 401 ΓΣΝΑ) Στέφανος Λαμπρόπουλος (Παθολόγος Ογκολόγος,  Αναπληρωτής Δ/ντης Γ’ Παθολογικής - Ογκολογικής Κλινικής ΔΘΚΑ ΥΓΕΙΑ)

• Ανοσοθεραπεία και μοριακή στόχευση στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Κωνσταντίνος Τσιγαρίδας, Παθολόγος Ογκολόγος

•Εξελίξεις στην ακτινοθεραπευτική ογκολογία

Ιωάννης Γεωργακόπουλος, Ταγματάρχης (ΥΙ), Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος, Επιμελητής Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος 401 ΓΣΝΑ

•Καρκίνος ήπατος - παγκρέατος

Ηλίας Κουκούτσης, Συνταγματάρχης (ΥΙ), Επιμελητής Α’ Χειρουργικής Κλινικής 401 ΓΣΝΑ

11:15 - 11:45      Διάλειμμα καφέ

11:45 - 12:45      Στρογγυλή Τράπεζα

Καρκίνος μαστού

Προεδρείο: Νικόλαος Σαλεμής, Δημήτρης - Ανδρέας Τσιφτσής (Χειρουργός, Δ/ντής Ε’ Χειρουργικής Κλινικής ΔΘΚΑ ΥΓΕΙΑ)

•Νόσος Pajet θηλής μαστού

Νικόλαος Σαλεμής, Συνταγματάρχης (ΥΙ), Δ/ντής Β΄ Χειρουργικής Κλινικής και Μονάδας μαστού 401 ΓΣΝΑ

• Αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή

Δημήτριος Τέντης, Αντισυνταγματάρχης (ΥΙ), Επιμελητής Πλαστικής Χειρουργικής κλινικής 401 ΓΣΝΑ

•Συστηματική θεραπεία καρκίνου μαστού

Αλέξιος Στριμπάκος, Παθολόγος Ογκολόγος

12:45 - 14:00 Στρογγυλή Τράπεζα

Υποστήριξη του ογκολογικού ασθενή

Προεδρείο: Ευαγγελία Κεραμιδά (Συνταγματάρχης (ΥΝ), Προϊσταμένη Ογκολογικού-Αιματολογικού Τμήματος 401 ΓΣΝΑ), Αικατερίνη Πανουτσοπούλου(RN, MSc, Δ/ντρια Νοσηλευτικής Διεύθυνσης Δ.Θ.Κ.Α Υγεία)

•Η εμπειρία του καρκίνου  

Ευτέρπη Μαμπλέκου, Συνταγματάρχης (ΥΙ), Δ/ντρια Τμήματος Ψυχικής Υγείας 401 ΓΣΝΑ

•Υποστήριξη της θρέψης

Πέτρος Χαντζαρίδης, Αντισυνταγματάρχης (ΥΚ), Δ/ντης Τμήματος Διατροφολογίας 401 ΓΣΝΑ

•Ο ρόλος του νοσηλευτή στη φροντίδα ουδετεροπενικού ασθενή

Γεώργιος Αγγελόπουλος, Ανθυπολοχαγός (ΥΝ), Νοσηλευτής Ογκολογικής - Αιματολογικής Νοσηλευτικής Μονάδας 401 ΓΣΝΑ

•Τοξικότητα κυτταροστατικών και νοσηλευτική παρέμβαση σε ναυτία / έμετο

Παναγιώτης Παπαδημητρόπουλος, Ανθυπολοχαγός (ΥΝ), Νοσηλευτής Ογκολογικής-Αιματολογικής Νοσηλευτικής Μονάδας 401 ΓΣΝΑ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία