Σε έρευνα που αφορούσε 1 εκατομμύριο ανθρώπους στη Βρετανία, ερευνητές ανακάλυψαν 535 νέες περιοχές γονιδίων που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση.

Σχεδόν το ένα τρίτο της εκτιμώμενης κληρονομικότητας για την αρτηριακή πίεση έχει εντοπιστεί, αναφέρουν ερευνητές.

Η έρευνα, του Queen Mary University of London και του Imperial College London δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  Nature Genetics.

Η γενετική αρχιτεκτονική της αρτηριακής πίεσης δεν ήταν πολύ κατανοητή προηγουμένως.

Ο Dr. Mark Caulfield, δήλωσε ότι πρόκειται για την πιο σημαντική εξέλιξη στη γενετική της αρτηριακής πίεσης μέχρι σήμερα. Η νέα έρευνα παρέχει πληροφορίες για το πώς το σώμα ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και αποκαλύπτει νέες ευκαιρίες για μελλοντική ανάπτυξη φαρμάκων.

Με βάση τα ευρήματα, μπορεί να υπολογιστεί το σκορ γενετικού κινδύνου για υπέρταση αργότερα στη ζωή ενός ανθρώπου. Χρησιμοποιώντας αυτή την ‘’ιατρική μέθοδο ακριβείας’’, ο Caulfield δήλωσε ότι οι γιατροί μπορούν να στοχεύσουν σε παρεμβάσεις του τρόπου ζωής που είναι συγκεκριμένες για κάθε ασθενή.

Σε σύγκριση της ομάδας που είχε το υψηλότερο σκορ γενετικού κινδύνου και της ομάδας του χαμηλότερου  οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όλες οι γενετικές ποικιλομορφίες συνδέονταν με 3,34 φορές πιθανότητα αυξημένου κινδύνου υπέρτασης και 1,52 φορές πιθανότητας αυξημένου κινδύνου για φτωχό καρδιαγγειακό αποτέλεσμα.

Ορισμένα από τα γονίδια που ανακαλύφθηκε τώρα πως συνδέονται με την υπέρταση ήταν ήδη γνωστά για τη σχέση τους με άλλες νόσους, όπως πχ το APOE που συνδέεται με τη στεφανιαία νόσο και τη νόσο Alzheimer.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ρύθμιση του σακχάρου μετά το εγκεφαλικό θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη [μελέτη]
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’