Ακόμα και λίγη άσκηση μπορεί να βελτιώσει αμέσως τη μνήμη ενός ανθρώπου, αναφέρει νέα ιαπωνική έρευνα.

Η μικρή έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 36 υγιείς φοιτητές, άντρες και γυναίκες, ανακάλυψε ότι χαλαρή ποδηλασία σε στατικό ποδήλατο ακόμα και για 10 λεπτά αρκούσε για να βελτιώσει την ανάκληση κατά τη διάρκεια τεστ μνήμης που πραγματοποιήθηκαν ακριβώς μετά.

Απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου σε 16 συμμετέχοντες έδειξαν ότι σύντομη άσκηση φάνηκε να προκαλεί στιγμιαία άνοδο στην επικοινωνία μεταξύ οδοντωτής έλικος του ιππόκαμπου και των φλοιωδών περιοχών του εγκεφάλου που έχουν ρόλο κλειδί στην επεξεργασία μνήμης.

Ο ερευνητής Hideaki Soya, του University of Tsukuba, χαρακτήρισε τα ευρήματα σημαντικές ενδείξεις του πώς πολύ χαμηλή άσκηση έχει ωφέλεια στον εγκέφαλο και τις νοητικές ικανότητες.

Ο Soya πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα είναι καλά νέα για ανθρώπους που δεν αγαπούν την άσκηση, περιλαμβανομένων όσων έχουν φτωχή σωματική υγεία ή των ηλικιωμένων.

Παρόλο που η έρευνα μέτρησε μόνο την άσκηση μεταξύ νέων αντρών και γυναικών, ο ερευνητής τόνισε ότι προηγούμενη έρευνα της ομάδας του φαίνεται να οδηγεί σε ευρεία αποτελέσματα, όχι μόνο στους νέους αλλά και στους ηλικιωμένους.

Επι του παρόντος, μπορούμε να πούμε ότι η επίδραση της άσκησης διαρκεί τουλάχιστον 15 λεπτά μετά από άσκηση 10 λεπτών.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Science.

Στην έρευνα, όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν τυχαία σε τεστ μνήμης 2 φορές: μια μετά την συμπλήρωση 10 λεπτών σε στατικό ποδήλατο και τη δεύτερη μετά από καθόλου άσκηση.

Η εξέταση μνήμης άρχιζε εντός 5 λεπτών μετά την εργασία άσκησης ή μη άσκησης. Η εξέταση αρχικά αφορούσε την επίδειξη φωτογραφιών στον κάθε συμμετέχοντες καθημερινών αντικειμένων και όλοι ρωτήθηκαν αν το αντικείμενο συνήθως χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες είδαν δεύτερο γύρο από εικόνες και τους ζητήθηκε να θυμηθούν αν είχαν δει πρωτύτερα την εικόνα ή αν ήταν παρόμοια ή εντελώς καινούργια.

Λίγο λιγότερο από το ήμισυ της ομάδας υποβλήθηκε σε εξέταση μνήμης ενώ υποβαλλόταν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.

Στο τέλος, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν οι συμμετέχοντες έκαναν σύντομη άσκηση παρουσίαζαν γρήγορη βελτίωση στην ικανότητα ακριβούς ανάκλησης πληροφοριών.

Επιπλέοπν, οι απεικονιστικές εξετάσεις υπέδειξαν ότι η ενίσχυση φάνηκε να αντιπροσωπεύει αύξηση της λειτουργικής συνδεσιμότητας μεταξύ εγκεφαλικών κέντρων που είναι ζωτικής σημασίας για την απόδοση της μνήμης.

Όσο περισσότερο τέτοια εγκεφαλική επικοινωνία αυξανόταν μετά την άσκηση τόσο βελτιώνονταν οι ικανότητες ενός ανθρώπου, δήλωσαν ερευνητές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]