Με πρωτοβουλία του τμήματος Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Αγίου Δημητρίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019, ημερίδα για την Πρόληψη του Καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση των γυναικών στο θέμα της πρόληψης και η ενημέρωση για τις νέες προληπτικές εξετάσεις και το εμβόλιο.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Η λοίμωξη από τον HPV είναι πάρα πολύ συχνή και οι περισσότερες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα μολυνθούν κάποια στιγμή στη ζωή τους.  Στις περισσότερες περιπτώσεις ο οργανισμός αντιμετωπίζει τον ιό και τον αποβάλλει. Σε αρκετές περιπτώσεις ο ιός παραμένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα, ανενεργό μορφή. Σε μικρό ποσοστό ο ιός εμμένει σε ενεργό μορφή και προκαλεί τις λεγόμενες προκαρκινικές αλλοιώσεις, οι οποίες αν μείνουν αθεράπευτες μπορεί να οδηγήσουν σε κακοήθεια.

Η προφύλαξη από τον ιό HPV γίνεται με την χρήση προφυλακτικού κατά την σεξουαλική επαφή, υπεύθυνη επιλογή ερωτικών συντρόφων και εμβολιασμό με τα νέα εμβόλια που προσφέρουν ανοσία έναντι εννέα επιθετικών τύπων ιού. Ο εμβολιασμός προτείνεται και συστήνεται μετά τα 11 έτη.

Το Παπ Τεστ έχει αδιαπραγμάτευτο ρόλο στην πρόληψη. Μάλιστα, η εξέλιξη του κλασικού Παπ Τεστ, που ονομάζεται ThinPrep ή αλλιώς Κυτταρολογία Υγρής Φάσης, έχει αυξήσει ακόμα περισσότερο την ακρίβεια και την ευαισθησία της κυτταρολογικής διάγνωσης.

Επιπλέον, σήμερα, έχουμε στην διάθεση μας ένα νέο τεστ, γνωστό ως Aptima mRNA HPV Τεστ, με το οποίο μπορούμε να ανιχνεύσουμε πότε ο ιός HPV είναι ενεργός, άρα και εάν υπάρχει κίνδυνος η γυναίκα να νοσήσει.  Όταν το Aptima Τεστ είναι αρνητικό, η πιθανότητα μία γυναίκα να αναπτύξει σοβαρή βλάβη είναι <1%. Υπερτερεί λοιπόν από τα Τεστ προηγούμενης γενιάς, τα λεγόμενα HPV DNA Τεστ, που στοχεύουν στο DNA του ιού, δηλαδή ανιχνεύουν απλά την παρουσία του ιού.

Τέλος, σήμερα έχουμε πλέον επαρκή επιστημονικά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες, ειδικά στις ηλικίες 30-65 ετών, είναι καλύτερα να ελέγχονται με δύο τεστ μαζί, δηλαδή Παπ Τεστ (ThinPrep) και Aptima mRNA HPV Τεστ, παρά μόνον με ένα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο, γνωστός και ως Co-testing, προσφέρει καλύτερη προστασία και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης
Η ρύθμιση του σακχάρου μετά το εγκεφαλικό θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη [μελέτη]