Οι δίγλωσσοι μπορεί ενδεχομένως να ωφελούνται από προστασία έναντι της νοητικής εξασθένησης στην πολλαπλή σκλήρυνση, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα, στο Linguistic Approaches to Bilingualism, ανακάλυψε ότι ασθενείς που μιλούσαν 2 γλώσσες είχαν παρόμοιο σκορ με αυτό υγιών συμμετεχόντων, ενώ ασθενείς που μιλούσαν άνετα μια γλώσσα είχαν χειρότερη από αυτή στην ομάδα ελέγχου που μιλούσαν μια γλώσσα.

Ο Dr. Fraibet Aveledo, του University of Reading δήλωσε ότι είναι η πρώτη έρευνα που εξέτασε την ιδέα ότι οι δίγλωσσοι έχουν πλεονέκτημα όσον αφορά νευροεκφυλιστικές νόσους.

Η έρευνα συνέκρινε 4 ομάδες ανθρώπων με πολλαπλή σλκήρυνση, σε νοσοκομείο της Μαδρίτης, και αποκάλυψε σημαντική νοητική ώθηση για ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση που μιλούν πολλές γλώσσες έναντι αυτών που μιλούν μια.

Οι εξετάσεις μελέτησαν τα επίπεδα νοητικής παρακολούθησης σε σχέση με την προσοχή και την αξιολόγηση της συμπεριφοράς και η ομάδα είδε ότι ασθενείς που μιλούσαν 2 γλώσσες και οι ομάδες ελέγχου που δεν είχαν τη νόσο είχαν σκορ της νόσου παρόμοια στις εξετάσεις, ενώ υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ ανθρώπων που μιλούσαν μια γλώσσα και της ομάδας ελέγχου τους.

Ο Δr. Χρήστος Πλιάτσικας του University of Reading, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι τα οφέλη του να μιλά κάποιος 2 γλώσσες περιλαμβάνουν την προληπτική επίδραση έναντι της νοητικής εξασθένησης στην πολλαπλή σκλήρυνση.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα