Η ELPEN υποστήριξε εξαρχής τον εφοδιασμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό και τον ιατροτεχνολονικό εξοπλισμό. Σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς υγείας, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την κάλυψη αναγκών σε νοσοκομεία πρώτης γραμμής, τοπικές κοινωνίες, δομές στα σύνορα και τα νησιά, καθώς και στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας.

Η εταιρεία έχει μέχρι σήμερα ανταποκριθεί σε 52 αιτήματα στήριξης Έχει προσφέρει 200.000 μάσκες προστασίας, κλίνες και πολυμηχανήματα για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), μόνιτορ καρδιογράφου, αναπνευστήρες, συσκευές ιατρικού εξοπλισμού πρώτης ανάγκης, φάρμακα, αντισηπτικά και λοιπά είδη ατομικής προστασίας (γάντια, στολές). Τα αιτήματα έχουν καλύψει ανάγκες στις Περιφέρειες Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλονίκης και Πελοποννήσου.

Δωρεάν παραγωγή αντισηπτικών σκευασμάτων

Η ELPEN σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ολοκλήρωσε την παραγωγή 5.500 λίτρων αντισηπτικού διαλύματος, τα οποία έχουν ήδη διατεθεί στο υπουργείο Υγείας για την κάλυψη των ελλείψεων που καταγράφονται στις δομές Υγείας.

Επίσης, η ELPEN συμμετείχε στην πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) για τη δωρεάν παρασκευή αντισηπτικών σκευασμάτων.

Συμβολή στην επάρκεια φαρμάκων

Η ELPEN, μαζί με όλες τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, συνέβαλε στο μέτρο που της αναλογεί στο να διασφαλιστεί η επάρκεια φαρμάκων σε πάνω από 3 εκατομμύρια ασφαλισμένους και ασθενείς στη χώρα μας. Έχοντας προχωρήσει στον έγκαιρο εφοδιασμό της με πρώτες ύλες και ό,τι άλλο χρειάζεται, έχει εξασφαλίσει την παραγωγή για τους επόμενους μήνες, ώστε κανένας ασθενής να μη στερηθεί τα απαραίτητα φάρμακα του.

Κοντά στην κοινωνία

Η ELPEN συνεχίζει να ανταποκρίνεται στα αιτήματα που λαμβάνει λόγω των αυξημένων αναγκών που παρατηρούνται την τρέχουσα χρονική περίοδο. Παράλληλα, σχεδιάζει την ανάληψη ακόμα περισσότερων στοχευμένων δράσεων κοινωνικής προσφοράς, με διευρυμένο πανελλαδικό χαρακτήρα.

Μένοντας και επιμένοντας στην προσπάθειά της να παράγει και να επιχειρεί στην Ελλάδα, η ELPEN είναι από τη φύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με τη χώρα μας. Γι’ αυτό και δεν θα μπορούσε παρά να είναι δυναμικά παρούσα στην εθνική προσπάθεια που καταβάλλεται σήμερα. Με μια πορεία βασισμένη στο όραμα του προέδρου και ιδρυτή της, κ. Δημήτρη Πενταφράγκα, η εταιρεία συνεχίζει να στέκεται δίπλα στον Έλληνα ασθενή και στην ελληνική κοινωνία. Στηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την εθνική οικονομία, την ελληνική παραγωγή και την απασχόληση.

Η GRECCO-19 κερδίζει τη μάχη με τον Covid-19

Ελπίδα στη μάχη κατά του κορωνοϊού δίνουν οι Έλληνες επιστήμονες, καθώς προσθέτουν στο παγκόσμιο οπλοστάσιο την κολχικίνη. Η πολυκεντρική μελέτη GRECCO-19, που διεξήχθη στη χώρα μας και στηρίχτηκε στη χορήγηση της αντιφλεγμονώδους κολχικίνης σε νοσοκομειακούς ασθενείς με Covid-19, είχε άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς μείωσε σημαντικά τις πιθανότητες διασωλήνωσης των ασθενών και κατ’ επέκταση της θνητότητας.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη συμμετείχαν 105 ασθενείς, εκ των οποίων οι 55 έλαβαν συμπληρωματική αγωγή με κολχικίνη και οι υπόλοιποι ακολούθησαν την κλασική θεραπεία. Από την πρώτη ομάδα μόνο μία περίπτωση χρειάστηκε να διασωληνωθεί, ενώ από τη δεύτερη ομάδα διασωληνώθηκαν επτά ασθενείς. Το ότι μείωσε τους δείκτες φλεγμονής ήταν ένα ενθαρρυντικό στοιχείο, αλλά το πιο σημαντικό εύρημα ήταν ότι η παράλληλη χορήγησή της ως συμπληρωματικής φαρμακευτικής αγωγής μείωσε το ποσοστό όσων ασθενών διασωληνώθηκαν λόγω Covid-19.

Η αρχική σύλληψη της μελέτης GRECCO-19 ήταν ελληνική, αλλά η πλήρης ανάπτυξη του πρωτοκόλλου, η ανάλυση και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων έγινε με συνεργασία επιστημόνων από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ και Ελλήνων επιστημόνων της διασποράς. Αρχικά ο στόχος ήταν να συμμετάσχουν ασθενείς από όλες αυτές τις χώρες, αλλά λόγω του αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου για τις κλινικές μελέτες και του στενού χρονικού ορίζοντα, τελικά αυτό έγινε εφικτό μόνο στην Ελλάδα.

Η πρόσφατη δημοσίευση της μελέτης GRECCO 19 και των αποτελεσμάτων της στο έγκυρο περιοδικό «Jama Network Open» έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Παράλληλα, έχει φέρει πλήθος δημοσιευμάτων από ξένα MME, αλλά και επωνύμων σχολίων καθηγητών διεθνούς φήμης, που τονίζουν ότι η GRECCO-19 είναι από τις ελάχιστες μελέτες σε ολόκληρο τον κόσμο που έχουν δείξει έως σήμερα σημαντικό όφελος σε ασθενείς που παρουσίασαν συμπτώματα κορωνοϊού και χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο. Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 70 επιστήμονες από 16 κέντρα στη χώρα μας, σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Καστοριάς, της Πτολεμαΐδας, της Κοζάνης, της Αλεξανδρούπολης, των Ιωαννίνων και της Πάτρας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Κατάχρηση αντιβιοτικών σημειώθηκε κατά την πανδημία COVID-19
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας