Το άγχος- και όχι η κατάθλιψη- αποτελεί σήμερα το νούμερο ένα νόσημα ψυχικής υγείας στον κόσμο.


Υπολογίζεται ότι 275 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από διαταραχές άγχους. Αυτό είναι περίπου το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ ανά χώρα το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 2,5% έως και 6,5%. Περίπου το 62% των ατόμων που πάσχουν από άγχος είναι γυναίκες (170 εκατομμύρια), σε σύγκριση με 105 εκατομμύρια άνδρες πάσχοντες.

Μολονότι οι διαταραχές άγχους διαφοροποιούνται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο τα συμπτώματα είναι λίγο πολύ κοινά. Όπως: ανησυχία, δυσκολία συγκέντρωσης, υπερκινητικότητα, πονοκέφαλος, αδυναμία χαλάρωσης, τρέμουλο, ζάλη, εφίδρωση, ταχυκαρδία, γρήγορη αναπνοή, πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα (επιγαστρική δυσφορία), ζάλη και ξηροστομία.

Εκτιμάται ότι το 2030, η αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων ψυχικής υγείας θα κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία 16 τρισ. δολάρια. Ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ψυχικής υγείας, οι οποίες είναι μια πληγή για την ζωή των ανθρώπων, καθώς και ένα οικονομικό βάρος, βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της φετινής  ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις διαταραχές της ψυχικής υγείας είναι πιθανόν να είναι ακόμη υψηλότερα από ό, τι δείχνουν τα τελευταία δεδομένα, καθώς τα σχετικά προβλήματα δεν καταγράφονται επαρκώς τόσο σε ανεπτυγμένα κράτη όσο και σε αναπτυσσόμενα. Την ίδια στιγμή, ακόμη και αυτοί που διαγιγνώσκονται με ψυχικές νόσους δεν λαμβάνουν πάντα τη σωστή θεραπεία. Όπως σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας:

"Τα συστήματα υγείας δεν έχουν ανταποκριθεί επαρκώς στο βάρος των ψυχικών διαταραχών. Κατά συνέπεια, το χάσμα μεταξύ της ανάγκης για θεραπεία και της παροχής της είναι ευρύ σε όλο τον κόσμο. Στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, μεταξύ 76% και 85% των ατόμων που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές δεν λαμβάνει θεραπεία. Αντιστοίχως, στις χώρες υψηλού εισοδήματος, τα άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές και δεν λαμβάνουν θεραπεία υπολογίζονται μεταξύ 35% και 50%. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ