Την επέκταση του φαρμακείου της Ομόνοιας, το οποίο λειτουργεί στην Αγίου Κωνσταντίνου 16, προωθεί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Η επέκταση θα γίνει με διάθεση επιπλέον χώρων στο ίδιο κτίριο, ιδιοκτησίας του ΕΦΚΑ. Δεν θα απαιτηθούν οικονομικά ανταλλάγματα, καθώς η διοίκηση του Οργανισμού κάνει χρήση του άρθρου 58, του νόμου 4486/17.

Με το συγκεκριμένο άρθρο, επιτρέπεται η άνευ ανταλλάγματος παραχώρηση στον ΕΟΠΥΥ της χρήσης ακινήτων ιδιοκτησίας του ΕΦΚΑ και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν σε αυτόν από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Για την παραχώρηση απαιτείται κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας, έπειτα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, η οποία έχει ήδη ληφθεί. Στην απόφαση θα αναφέρεται ο σκοπός και η διάρκεια της παραχώρησης.

Η ενέργεια της διοίκησης του Οργανισμού έρχεται ως συνέπεια των προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί με την εξυπηρέτηση των ασθενών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Πρόσφατη ήταν η μαρτυρία της Χριστίνας Οικονομοπούλου, στελέχους του Ινστιτούρου Παστέρ, η οποία είχε κάνει λόγο για πολύωρες αναμονές δεκάδων ανθρώπων, ανακοινώσεις για ελλείψεις φαρμάκων και υπόδειξη στους ασθενείς σε ποιο φαρμακείο του Οργανισμού αυτά είναι διαθέσιμα.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) είχε καταγγείλει πρόσφατα πως καρκινοπαθείς από Φλώρινα και άλλα σημεία της χώρας είναι αναγκασμένοι να διανύσουν 500 χιλιόμετρα για να προμηθευτούν τα ογκολογικά φάρμακα.

Στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης είχε αναρτηθεί στις αρχές του μήνα ανακοίνωση, που ενημερώνονταν οι ασθενείς που κατοικούν στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Δράμας, Φλώρινας, Κοζάνης, Γρεβενών, Ξάνθης και Χαλκιδικής ότι η προμήθεια των φαρμάκων υψηλού κόστους θα γίνεται από εκεί.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως στα φαρμακεία του Οργανισμού υπηρετούν 120 φαρμακοποιοί, την ώρα που η κάλυψη των αναγκών απαιτεί την πρόσληψη άλλων τόσων.

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προχωρεί, μεταξύ άλλων, σε μεταφορά και επέκταση σε καλύτερους χώρους τριών φαρμακείων της Αττικής (Ομόνοια, Γκύζη και Καλλιθέα), όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού Βασίλης Πλαγιανάκος.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να προχωρήσει άμεσα, στην ενεργοποίηση του συστήματος προγραμματισμένων ραντεβού και στη μεταστέγαση κάποιων φαρμακείων, τα οποία δεν διαθέτουν την υποδομή να εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό πολιτών.

Προγραμματίζει, επίσης, να λειτουργήσει φαρμακεία σε επίπεδο πρωτεύουσας νομών, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ασθενών και προετοιμάζεται η νέα δομή λειτουργίας με την υπηρεσία αποστολής φαρμάκων στο σπίτι.

Ραντεβού

Αναμένεται, επίσης, ενεργοποίηση του συστήματος προγραμματισμένων ραντεβού, ώστε να μηδενιστεί η αναμονή των δικαιούχων.

Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αποτελούν δομές χορήγησης φαρμάκων υψηλού κόστους, χωρίς συμμετοχή σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις.

Λειτουργούν συνολικά 34 φαρμακεία του Οργανισμού σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ υπάρχουν και επιπλέον 70 σημεία διανομής – κυρίως σε Κέντρα Υγείας και δημόσιες υπηρεσίες – σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, στα οποία αποστέλλονται φάρμακα υψηλού κόστους (εκτελεσμένες συνταγές) για τους ασθενείς.

Σε όλα τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ η χορήγηση των φαρμάκων γίνεται είτε απευθείας είτε προγραμματισμένα (για επαναλαμβανόμενες συνταγές), κατά μέσο όρο, σε περίπου μία εβδομάδα ώστε να εξασφαλίζεται συνέχεια της θεραπείας.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό
ΙΣΑ: 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: ‘’Έμφραγμα του Μυοκαρδίου- Νεότερες προσεγγίσεις’’
LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής 26 Απριλίου 2024