Το μοναδικό ελληνικό Ολοκληρωμένο Σύστημα Ιατρικής Παρακολούθησης Ασθενών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας «CritIS», αναπτύχθηκε από την Πανεπιστημιακή Κλινική Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης μετά από προσπάθειες 11 ετών (2001-2012) και αποκλειστική οικονομική υποστήριξη από ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου (ΕΛΚΕ Κρήτης).  Το 2012 το «CritIS» εγκαταστάθηκε στη πολυδύναμη Μ.Ε.Θ. του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (13 κλίνες), η οποία έγινε η πρώτη Μονάδα της χώρας που λειτούργησε χωρίς χαρτί (paperless Unit).  Το «CritIS» αναπτύχθηκε από τον Γεράσιμο Δευτεραίο μηχανικό πληροφορικής, και όλο το Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό της Μ.Ε.Θ. που εργάσθηκαν αφιλοκερδώς με συντονιστές της όλης προσπάθειας το Δημήτρη Γεωργόπουλο, Καθηγητή Εντατικής και την Νεκταρία Ξηρουχάκη, Εντατικολόγο, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ.  Σε αντίθεση με άλλα αντίστοιχα συστήματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, το «CritIS» δημιουργήθηκε από το προσωπικό της Μ.Ε.Θ. για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά στο περιβάλλον της Μ.Ε.Θ. Τα πλεονεκτήματα αυτής της προσέγγισης είναι αυτονόητα εάν ληφθεί υπ’ όψη η πολυπλοκότητα των ασθενών που νοσηλεύονται σε Μ.Ε.Θ. 

Το «CritIS» χρησιμοποιείται ήδη χωρίς προβλήματα 7 χρόνια στη Μ.Ε.Θ. του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και σύντομα θα εγκατασταθεί και στη Μ.Ε.Θ. Παίδων του ίδιου Νοσοκομείου και στην καρδιολογική ΜΕΘ του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών. 

Είναι ένα «ζωντανό» λογισμικό που σήμερα, μέσω της spinoff εταιρείας «CRITIS MEDICAL SYNERGY» σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Κλινική Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, συνεχίζει να αναπτύσσεται συνεχώς ακολουθώντας τις σύγχρονες κατευθυντήριες γραμμές της Ιατρικής (guidelines).  Εκτός της δυναμικής αυτής ανάπτυξης, το «CritIS» μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πηγή ιατρικών πληροφοριών για τον χρήστη παρά την κλίνη του ασθενούς.  Με βάση τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που ήδη υπάρχει μετά τα τόσα χρόνια λειτουργίας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης συνεργάζεται με άλλα Πανεπιστήμια (Αθηνών και Θεσσαλονίκης) με σκοπό οι πληροφορίες αυτές να βοηθήσουν στην ανάπτυξη αλγορίθμων που μπορεί να επέμβουν δυναμικά στη λήψη ιατρικών αποφάσεων (decision making process).  Το «CritIS» ανοίγει καινούργιους δρόμους τόσο στην  καθημερινή ιατρική φροντίδα των ασθενών όσο και στην έρευνα.  Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για ό,τι έχει πετύχει το «CritIS» μέχρι σήμερα.  Όλο το προσωπικό της Πανεπιστημιακής Κλινικής Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης είναι περήφανο για το «Παιδί» του, που είναι πια ένας ώριμος «Ενήλικας».  Αυτός ο «Ενήλικας» λειτουργεί ήδη στην Γενική Μ.Ε.Θ. του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, του «ΚΟΥΤΛΙΜΠΑΝΕΙΟ & ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΙΟ» Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, και του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.  ‘’Περήφανοι!’’

Το «CritIS» συλλέγει αυτόματα, αποθηκεύει, ομαδοποιεί, και προβάλλει την πληθώρα πληροφοριών που παράγονται ανά ασθενή στη ΜΕΘ. Δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό αρχείο που καλύπτει το σύνολο της διαμονής ενός ασθενή στη ΜΕΘ. Χρησιμοποιώντας προηγμένες λειτουργίες και ποιοτική παρουσίαση των κλινικών δεδομένων, έξυπνα εργαλεία παρακολούθησης της πορείας ασθενή, καθώς και δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών με άλλα νοσοκομειακά συστήματα ιατρικής περίθαλψης, ενισχύει την ροή εργασίας στην ΜΕΘ, υποβοηθώντας τις κλινικές εκτιμήσεις και τον σχεδιασμό της περίθαλψης. Ταυτόχρονα δημιουργεί μια πλούσια πηγή δεδομένων για έρευνα και κλινικές μελέτες, που μπορεί να αξιοποιήσει περαιτέρω το νοσοκομείο.

Ο υπεύθυνος για την ανάπτυξη του CritIS στην CRITIS MEDICAL SYNERGY, Γεράσιμος Δευτεραίος  σχολιάζει:

«To «CritIS» αποδεδειγμένα έχει βοηθήσει τις ΜΕΘ όπου έχει εγκατασταθεί και αρκετά δημόσια νοσοκομεία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτησή του.

Παρά τις όποιες αντιξοότητες στην εύρεση χρηματοδότησης για την συνεχή βελτίωση και προώθηση του προϊόντος,  δηλώνουμε αφοσιωμένοι στην μετεξέλιξη του CritIS συνεχίζοντας την προσπάθεια να καλύψουμε την ανάγκη των παρόχων υγείας να διαχειρίζονται τον ολοένα αυξανόμενο όγκο διαθέσιμων πληροφοριών, παρέχοντας τη βέλτιστη φροντίδα. Ο αυξημένος όγκος δεδομένων από τα πολλαπλά συστήματα παρακολούθησης, όσο και η κρισιμότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται υπό πίεση χρόνου, υπερτονίζει την μετάβαση σε έξυπνα συστήματα CDSS (Clinical Decision Support Systems). Η ενσωμάτωση ενός CDSS σε ένα ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο όπως το CritIS θεωρείται διεθνώς ως καλή πρακτική, καθώς επιτρέπει την βέλτιστη ενσωμάτωση της παρεχόμενης πληροφορίας στην κλινική ρουτίνα και την μέγιστη αξιοποίηση των υπαρχόντων ιατρικών δεδομένων. Στόχος μας είναι μέσα από συνεργασίες με πανεπιστήμια και χρησιμοποιώντας μεθόδους ανάλυσης δεδομένων μεγάλου όγκου, όπως νευρωνικών δικτύων και μηχανικής μάθησης, να μπορέσουμε να υποστηρίζουμε σύντομα πιο αποτελεσματικά τις ιατρικές αποφάσεις, συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου διαχείρισης-νοσηλείας και κατ επέκταση στη μείωση του κόστους νοσηλείας.»

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]