Απαράδεκτη, θεωρεί η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) την πρόταση του υπουργείου Υγείας προς τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων, των εργαστηριακών ιατρών και φυσικοθεραπευτών για αφαίρεση του κονδυλίου που θα αφορούσε την προληπτική οδοντιατρική περίθαλψη των παιδιών της χώρας προκειμένου να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τους εν λόγω κλάδους κατά 30 εκατ. ευρώ για το 2019.

Τα μέλη της ΕΟΟ εκφράζουν την αγωνία τους με τη συγκεκριμένη πρόταση και τονίζουν ότι το πρόγραμμα οδοντιατρικής πρόληψης που είχε συμφωνηθεί να ξεκινήσει του χρόνου πρέπει να πραγματοποιηθεί, καθώς θα αντιμετώπιζε χρόνιες ελλείψεις και ανεπάρκειες, οι οποίες αφορούν τη στοματική υγεία των παιδιών. Ουδείς, ούτε καν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχει το ηθικό δικαίωμα να αφαιρέσει αυτή την ευκαιρία από την ευάλωτη και ευαίσθητη αυτή κατηγορία του ελληνικού πληθυσμού.

Παράλληλα, τα μέλη της ΕΟΟ υποστηρίζουν ότι πρέπει επιτέλους να εκπονηθεί στη χώρα μας ένα εθνικό σχέδιο πρόληψης στοματικών νοσημάτων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών. Μάλιστα, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Δεβλιώτης, «είμαστε σε θέση να υποδείξουμε στο υπουργείο Υγείας τις κατευθυντήριες γραμμές και να συνδράμουμε στην υλοποίηση του εθνικού σχεδίου που είναι πλέον απαραίτητο αφού η στοματική υγεία των Ελλήνων έχει εγκαταλειφθεί πλήρως».

«Τις επόμενες μέρες, δε, θα επιδιώξουμε συνάντηση με τους αρμοδίους για θέματα υγείας όλων των κομμάτων και θα ζητήσουμε τη δέσμευσή τους ότι θα εντάξουν στο πρόγραμμα υγείας τους τη σταθερή χρηματοδότηση της στοματικής υγείας που θα ανέρχεται στο 5% των συνολικών δαπανών υγείας» πρόσθεσε ο κ. Δεβλιώτης και τόνισε ότι «στόχος μας είναι η εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων στην πρόσβαση στην οδοντιατρική περίθαλψη και να κατανοήσουν όλοι οι πολίτες ότι η στοματική υγεία είναι σημαντική και αλληλένδετη με τη σωματική υγεία».

                

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]