Βλάβες, λόγω παλαιότητας του εξοπλισμού και αναστολή λειτουργίας, λόγω καλοκαιρινών αδειών γιατρών και προσωπικού, καθηλώνουν πολύτιμα αιμοδυναμικά εργαστήρια νοσοκομείων της Αττικής.

Πρόκειται για 16 κρίσιμες μονάδες του ΕΣΥ, όπου διενεργούνται ετησίως χιλιάδες στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές στην οξεία φάση του εμφράγματος.

Παρότι οι μονάδες αυτές σώζουν ζωές, αντιμετωπίζουν μεγάλες αδυναμίες από άποψη τεχνολογικού εξοπλισμού και σημαντικές ελλείψεις προσωπικού (νοσηλευτές, τεχνολόγους, γιατρούς).

Τα προβλήματα εντείνονται την περίοδο του καλοκαιριού, που τα οξέα καρδιολογικά συμβάντα αυξάνονται και πολλά εργαστήρια αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο για εβδομάδες, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνα – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), με επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και τους μεγάλους Ιατρικούς Συλλόγους.

Οι γιατροί επισημαίνουν πως παρουσιάζονται συχνά βλάβες (Αττικό, Ευαγγελισμός, Τζάνειο) που κάνουν μέρες και μήνες να διορθωθούν λόγω παλαιότητας, άνω της δεκαετίας, των μηχανημάτων και δυσκολίας εύρεσης ανταλλακτικών και φυσικά λόγω συνεχούς χρήσης. Τα σύγχρονα μηχανήματα είναι λίγα.

Παρά το γεγονός ότι οι διοικήσεις και οι επιστημονικά υπεύθυνοι γιατροί ζητούν εδώ και χρόνια την αντικατάστασή τους, αυτό γίνεται με το σταγονόμετρο. Ο όποιος προγραμματισμός επαφίεται σε προγράμματα ΕΣΠΑ ή σε δωρεές.

Κανένα νέο μηχάνημα δεν έχει έρθει από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ακόμα και από τους έξι νέους στεφανιογράφους που έχουν αναγγελθεί εδώ και ενάμιση χρόνο, ως προσφορά από την περιφέρεια Αττικής, δεν έχει εγκατασταθεί κανείς!  

Δεν έχουν προβλεφθεί ούτε οι λεπτομέρειες υποδοχής των μηχανημάτων. Στην επιστολή αναφέρεται πως έχει αυξηθεί το επιστημονικό πεδίο στη θεραπεία καρδιολογικών νοσημάτων με την εφαρμογή διαδερμικών επεμβάσεων στην στένωση αορτής (TAVI) και στην ανεπάρκεια μιτροειδούς (Mitral clip). Ένας πεπαλαιωμένος εξοπλισμός με συχνές βλάβες δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των ασθενών.

Ελλείψεις

Οι γιατροί επισυνάπτουν και σχετικό πίνακα, ο οποίος παρατίθεται πιο πάνω και από το οποίο προκύπτουν τα εξής:

Κανένα νέο μηχάνημα δεν έχει εγκατασταθεί, παρότι έχει αναγγελθεί η χορηγία της περιφέρειας Αττικής εδώ και ενάμιση χρόνο.

Πολλά μηχανήματα παρουσιάζουν συχνές βλάβες, λόγω παλαιότητας.

Οξύτατο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Δυτική Αττική, καθώς η Νίκαια θα είναι εκτός λειτουργίας για ένα τρίμηνο τουλάχιστον. Το Αττικό έχει συχνές βλάβες και πρέπει αμεσότατα να προβλεφθεί νέο μηχάνημα.

Το κλείσιμο λόγω κυρίως των αδειών, και λιγότερο λόγω συντήρησης, εκφράζει ανάγλυφα την μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Ακόμα και εκεί που έχει δρομολογηθεί νέο μηχάνημα υπάρχει πρόβλημα προετοιμασίας και δαπανών, γιατί δεν έχουν προβλεφθεί οι διαδικασίες εγκατάστασης.

Μεγάλα νοσοκομεία, όπως Ευαγγελισμός και Γεννηματάς, θα αναγκασθούν να αποδέχονται τεράστιο αριθμό περιστατικών, ιδίως τον μήνα Αύγουστο. Θα είναι αδύνατον να ανταποκριθούν. Από τα παραπάνω προκύπτει η ανάγκη για αμεσότατη παρέμβαση όλων των υπευθύνων.

Εφημερίες

Τα προβλήματα με τις εφημερίες των καρδιολογικών μονάδων της Αττικής, επισημαίνει και η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, στη σημερινή εφημερία του Κρατικού της Νίκαιας δεν λειτουργεί το αιμοδυναμικό εργαστήριο, ενώ ο στεφανιογράφος έχει βλάβη εδώ και ένα μήνα και ολόκληρο το καλοκαίρι δεν θα λειτουργήσει.

Καρδιολογικά περιστατικά από Ασπρόπυργο – Κερατσίνι  και άλλες περιοχές του Πειραιά της Δυτικής Αττικής διακομίζονται στη Νίκαια με το ΕΚΑΒ για εκτίμηση, πρώτες βοήθειες και από εκεί σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής. Η καθυστέρηση μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή τους.

Την Τρίτη, εφημέρευε το Ασκληπιείο Βούλας και το Θριάσιο. Στο Ασκληπιείο δεν λειτουργεί αξονικός εδώ και μία εβδομάδα επειδή γίνεται εγκατάσταση άλλου. Στο Θριάσιο είχε βλάβη από την προηγούμενη εφημερία της Παρασκευής 21/6/2019 και φτιάχτηκε το μεσημέρι χθες, ενώ η εφημερία ξεκίνησε το πρωί.

Τα δύο εφημερεύοντα νοσοκομεία της Δυτικής Αττικής και Πειραιά, στις εφημερίες της Παρασκευής και στη χθεσινή, δεν διέθεταν αξονικό τομογράφο και το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως η καθυστέρηση στη διάγνωση βάζει σε κίνδυνο έκτακτα περιστατικά.

Το νοσοκομείο "Αττικόν" εφημέρευε τη Δευτέρα χωρίς να λειτουργεί ο αξονικός και το ακτινολογικό μηχάνημα του τμήματος επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ).

Από την ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλεται πως έκτακτα περιστατικά έκαναν τον κύκλο του νοσοκομείου (400 μέτρα) για να κάνουν αξονική και ακτινογραφίες...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια