Αυξητική είναι η τάση των ιώσεων και των λοιμώξεων του αναπνευστικού, ενώ έχει ήδη καταγραφεί στην Ελλάδα το πρώτο (εισαγόμενο) κρούσμα γρίπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που προέρχονται από 120 γιατρούς όλης της χώρας, μία στις 100 επισκέψεις αφορά συμπτώματα "γριπώδους συνδρομής", τα οποία μοιάζουν με εκείνα της γρίπης.

Η γριπώδης συνδρομή μπορεί να οφείλεται στον ιό της γρίπης ή σε άλλους ιούς που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα.

Μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό κάτω από 38 βαθμών Κελσίου και συνοδεύεται από βήχα ή πονόλαιμο. Τα συμπτώματα διαρκούν από μερικές μέρες, ενώ ο βήχας μπορεί να παραμείνει επί εβδομάδες.

Ο ιός της γρίπης είναι παρών στην Ελλάδα. Το διάστημα 1 έως 13 Οκτωβρίου, είχαν σταλεί για ανάλυση 42 "ύποπτα" για γρίπη κλινικά δείγματα από ασθενείς νοσοκομείων. Τα τρία βρέθηκαν θετικά στον ιό της γρίπης και ειδικότερα στο στέλεχος Α (Η3Ν2) που είχε επικρατήσει και πέρυσι.

Σοβαρές επιπλοκές γρίπης εμφάνισε ένας ασθενής, ο οποίος χρειάστηκε νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Πρόκειται για έναν 71χρονο ταξιδιώτη, ο οποίος δεν είχε εμβολιαστεί, παρότι ανήκε σε ομάδα "υψηλού κινδύνου".

Ευρώπη

Με βάση τα παραπάνω, οι ειδικοί του ΕΟΔΥ εκτιμούν πως η δραστηριότητα του ιού στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού στην προφύλαξη από τη γρίπη.

Στην τακτική επιδημιολογική τους έκθεση αναφέρουν πως χαμηλή είναι η δραστηριότητα του ιού σε 38 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες παρέχουν στοιχεία στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων (ECDC).

Οι αρμόδιοι του ECDC έχουν δώσει στη δημοσιότητα τον παραπάνω χάρτη, στον οποίο αποτυπώνεται η συχνότητα καταγραφής κρουσμάτων γρίπης στη Γηραιά Ήπειρο.

Μετάδοση

Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος, που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Υπάρχουν τρεις τύποι ιών γρίπης, οι A, B και C. Οι ιοί τύπου Α ή Β αποτελούν τα κύρια αίτια γρίπης στον άνθρωπο, ενώ οι περιπτώσεις γρίπης από ιούς τύπου C είναι πολύ σπάνιες.

Οι ιοί της γρίπης προσβάλλουν το ανώτερο ή και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι).

Στην καθημερινή γλώσσα, ο όρος "γρίπη" χρησιμοποιείται συχνά ως συνώνυμο του "κρύωμα" ή "ίωση" αλλά, με την αυστηρή ιατρική έννοια του όρου, "γρίπη" είναι η νόσος που οφείλεται στους παραπάνω συγκεκριμένους ιούς.

Μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων.

Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.  

Συμπτώματα

Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5 έως 7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Τα συμπτώματα αρχίζουν 1 έως 4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2 έως 7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που όταν εμφανιστούν στα παιδιά θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Αυτά τα συμπτώματα είναι: υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός, γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή, κυάνωση, άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής, μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία, διέγερση ή σπασμοί, επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης καθώς και ενδεχόμενη επιδείνωση υποκείμενου χρόνιου νοσήματος (καρδιολογικού, αναπνευστικού, διαβήτη).

Όσον αφορά τους ενήλικες, τα συμπτώματα για τα οποία θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας είναι: υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός, δύσπνοια, πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος, λιποθυμικά επεισόδια, σύγχυση, πολλοί ή παρατεινόμενοι εμετοί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία