Πλήγματα δέχεται το σύστημα Υγείας από την εμφάνιση κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα.

Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι μπαίνουν σε καραντίνα, καθώς έρχονται σε επαφή με φορείς του ιού, με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 139, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα (ΠΟΕΔΗΝ).

Από αυτούς, οι 60 είναι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Καστοριάς οι οποίοι βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται τρία μέλη της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.

Είχε προηγηθεί η περίπτωση του 77χρονου στο νοσοκομείο "Αλεξάνδρα", εξαιτίας του οποίου έχουν μπει σε καραντίνα επτά γιατροί και εργαζόμενοι.

Σε καραντίνα μπήκαν 15 εργαζόμενοι και στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου, όπου έχουν εισαχθεί κρούσματα από την ομάδα των ταξδιωτών στους Άγιους Τόπους.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, το πρόβλημα οφείλεται σε μη εντοπισμένα κρούσματα κοροναϊού που εισέρχονται στα εφημερεύοντα δημόσια νοσοκομεία και αντιμετωπίζονται με την συνήθη διαδικασία εξέτασης στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) και εισαγωγής στις κλινικές (Παθολογικές, Πνευμονολογικές).

Οι εργαζόμενοι και το σωματείο στο νοσοκομείο Καστοριάς εκφράζουν την αγωνία τους για την κατάσταση και για την έλλειψη υγειονομικού υλικού.

Απροθυμία

Από την ΠΟΕΔΗΝ εκτιμάται πως υπάρχει απροθυμία συμμετοχής στον διαγωνισμό  για πρόσληψη 2.000 επικουρικών υπαλλήλων για δύο χρόνια.

"Θα πρέπει, λοιπόν, σήμερα κιόλας ο υπουργός Υγείας να συνοδεύσει την έκκλησή του με κίνητρα για το προσωπικό, επισημαίνει το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, εκτιμώντας πως στα κίνητρα πρέπει να περιλαμβάνονται:

  • Όλοι οι έκτακτοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο σύστημα και όσοι προσληφθούν τώρα δικαιούνται μία μόνιμη θέση στο Δημόσιο στον φορέα και την ειδικότητα που εργάζονται.
  • Αύξηση των μισθών.
  • Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Τα κίνητρα πρέπει να είναι διατυπωμένα με σαφήνεια και γενναιότητα από τον Υπουργό Υγείας. Έτσι θα προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των υποψηφίων. Έτσι θα θωρακίσουμε το Υγειονομικό Σύστημα. Έτσι θα ανοίξουν οι ΜΕΘ.

Η ΠΟΕΔΗΝ προτείνει να μην κλείσει στις 15 Μαρτίου η πλατφόρμα για εγγραφή στις λίστες επικουρικού προσωπικού. Να είναι συνεχώς ανοικτή, ώστε να ανανεώνεται το προσωπικό που θα τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.       

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο