Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ορθοπαιδικής Μελέτης και Εκπαίδευσης και η Κεντρική Κλινική Αθηνών διοργανώνουν στις 21-23 Σεπτεμβρίου 2018, στο Ξενοδοχείο Divani Caravel, τη «2η Πανελλήνια Ιατρική Συνάντηση: Σύγχρονες θεραπευτικές και επεμβατικές μέθοδοι. Προσεγγίσεις και προοπτικές».

Το πολυθεματικό επιστημονικό συνέδριο, που θα τιμήσουν με την παρουσία τους διεθνώς καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές, έχει ως στόχο να προσεγγίσει και να παρουσιάσει ό,τι πιο καινοτόμο υπάρχει στις σύγχρονες θεραπευτικές και επεμβατικές μεθόδους στην Ορθοπαιδική και Τραυματολογία, στη Φυσιοθεραπευτική Αποκατάσταση, στη Γενική Χειρουργική, στη Νευροχειρουργική και Νευρολογία, στην Οφθαλμολογία, στη Βιοπαθολογία και Μικροβιολογία, στην Πυρηνική Ιατρική, στη Δερματολογία, στην Πνευμονολογία, στην Καρδιολογία και Επεμβατική Καρδιολογία, στην Αγγειοχειρουργική, στην Ουρολογία, στην Χειρουργική Αντιμετώπιση της Παθολογίας των Ενδοκρινών Αδένων, στην Πλαστική και Επανορθωτική Χειρουργική, στην Αναισθησιολογία, στην Ωτορινολαρυγγολογία, στην Αιματολογία, στην Ακτινολογία, στη Γαστρεντερολογία και στην Εντατική Θεραπεία.

Από το πρόγραμμα ξεχωρίζουν τα 22 στρογγυλά τραπέζια, που θα δώσουν το έναυσμα για εποικοδομητικό διάλογο ανά ειδικότητα για τις προοπτικές της Ιατρικής, στο άμεσο και απώτερο μέλλον, με γνώμονα ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η θεραπεία και η διαχείριση των ασθενών ξεπερνά τα στενά σύνορα της Ελλάδας.

Το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών, μετά από 20 χρόνια σταθερής ανοδικής πορείας στο χώρο της Υγείας, θα παρουσιάσει ανά ειδικότητα τις πιο σύγχρονες τεχνικές και θεραπείες που εφαρμόζει στην Κλινική αφού συμμετέχει στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες ιατρικές εξελίξεις με επιστημονικές εργασίες που εκπονεί.

Η Κεντρική Κλινική Αθηνών, στελεχωμένη από ανθρώπινο δυναμικό που διακρίνεται για την άρτια επιστημονική του κατάρτιση και διαθέτοντας την πιο σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο οργανωμένα, σύγχρονα, αυτόνομα, νοσηλευτικά κέντρα της Ελλάδας», υπογραμμίζει ο Δρ. Γεώργιος Παπαγιαννόπουλος,  Ορθοπαιδικός Χειρούργος, διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών.

Η Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου, η Επιστημονική Επιτροπή της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ορθοπαιδικής Μελέτης και Εκπαίδευσης απευθύνουν πρόσκληση στην Ελληνική Ιατρική κοινότητα να συμμετάσχει ενεργά στη «2η Πανελλήνια Ιατρική Συνάντηση» της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα σύγχρονα σημαντικά θέματα που απασχολούν Ιατρούς και Ασθενείς στην αρχή του 21ου αιώνα, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις των καιρών και τις αλλαγές στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κεντρική Κλινική Αθηνών εγκατέστησε Ρομπότ που εκτελεί αρθροπλαστικές γόνατος.

Όπως επεσήμανε στη Συνέντευξη Τύπου ο κύριος Παπαγιαννόπουλος, μια μεγάλη επένδυση στον χώρο της Υγείας πραγματοποίησε η Κεντρική Κλινική Αθηνών, η οποία εγκατέστησε το πρώτο Ρομπότ το οποίο εκτελεί μεγάλο μέρος της αρθροπλαστικής του γόνατος.

Το ενεργό αυτό ρομπότ ονομάζεται Think Surgical (Active Robotics for Total Knee Arthroplasty) και λειτουργεί με δεδομένα που εισάγει ο ορθοπεδικός χειρουργός ύστερα από τον προεγχειρητικό έλεγχο του ασθενούς.

Το Think Surgical εκτελεί όλη την προετοιμασία του οστού που απαιτείται ώστε να τοποθετηθεί η πρόθεση της αρθροπλαστικής και είναι το μοναδικό ρομπότ που εκτελεί με απόλυτη ακρίβεια τόσο μεγάλο τμήμα της επέμβασης.

Η επίσημη παρουσίαση του απόλυτα εξειδικευμένου αυτού ρομπότ θα γίνει από την ιατρική ομάδα της Ορθοπαιδικής Κλινικής της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών, μετά την εκπαίδευσή της στις ΗΠΑ πάνω στη ρομποτική τεχνική των αρθροπλαστικών γόνατος. Η παρουσίαση θα λάβει χώρα κατά την  2η Πανελλήνια Ιατρική Συνάντηση στο χώρο της έκθεσης PELLA – MYKINAE.

Πρόκειται για μια πρωτοπόρο μέθοδο για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, μιας νόσου φθοράς κατά την οποία ο χόνδρος που καλύπτει τα οστά του μηρού, της κνήμης και της επιγονατίδας έχει πλέον φθαρεί. Η φθορά είναι είτε ιδιοπαθής, είτε συνέπεια κάποιας ρευματοπάθειας ή τραυματισμού.

Στα πρώτα στάδιά της η οστεοαρθρίτιδα προκαλεί οίδημα, πόνο, ύδραρθρο και περιορισμό στο εύρος κίνησης του γόνατος. Αργότερα ο πόνος επιδεινώνεται και αναπτύσσεται έλλειμμα στην κίνηση, μόνιμο οίδημα και αρχίζει η παραμόρφωση του γόνατος. Στο τελικό στάδιο ο πόνος είναι συνεχής όλο το 24ωρο και δεν υποχωρεί με αναλγητικά, ενώ ο ασθενής περιορίζει στο ελάχιστο τις μετακινήσεις του και δυσκολεύεται να αυτοεξυπηρετηθεί.

Η θεραπεία εξατομικεύεται κατά περίπτωση και μπορεί να είναι συντηρητική ή ολική αρθροπλαστική. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει κλασσικές «παλαιές» αγωγές με αναλγητικά φάρμακα, παγοθεραπεία και φυσιοθεραπεία ή ενδαρθρικές εγχύσεις υαλουρονικού οξέος, ή νεότερες τεχνικές με ενδαρθρικές εγχύσεις PRP ή βλαστοκυττάρων (stem cells).

Αφού περάσει ένα τρίμηνο χωρίς ανταπόκριση του ασθενούς ή με σταδιακή κλινική επιδείνωση, γίνεται ολική αρθροπλαστική ελάχιστης  χειρουργικής παρεμβατικότητας (MIS).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;