H λήψη των βέλτιστων πρακτικών στην περιβαλλοντική προστασία και  η προαγωγή υγείας αποτελεί το βασικό μέλημα του SKYROS PROJECT, που είναι δημιούργημα της συνεργασίας δύο δημόσιων φορέων. Της Μονάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, ερευνητικό φορέα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής  με το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου (που εποπτεύεται από το  Υπουργείο Ναυτιλίας), τον φορέα Διοίκησης και Εκμετάλλευσης του Λιμένα της Σκύρου. 

Για το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, τους στόχους του, τις επιτυχίες που έχει κάνει τα 6 χρόνια δράσης, αλλά και τι προβλέπει το φετινό πρόγραμμα δράσεων μίλησε στο Iatronet, η κα. Χρυσούλα Ν. Σάρδη, Υπ. Διδάκτωρ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής & Επικοινωνίας, Τμήμα Δημόσιας & Κοινοτικής Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας, ΠΑ.Δ.Α. Αντιπρόεδρος Ένωσης Π. Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας.  

Πώς προέκυψε η συγκεκριμένη συνεργασία και πού αποσκοπεί;

Ο εμπλουτισμός, της κοινωνίας του σήμερα, με ενεργούς πολίτες ως προς τα περιβαλλοντικά θέματα, είναι μια επιτακτική ανάγκη σε παγκόσμια κλίμακα.  Βασιζόμενοι σε αυτό το γεγονός, στην Λιναριά, το μικρό λιμάνι της Σκύρου, έχει δημιουργηθεί μια πρότυπη Eλληνική κοινότητα, γνωστή με το όνομα SKYROS Project. Επί μια εβδομάδα, κάθε καλοκαίρι, λειτουργεί η μοναδική και πρωτοπόρος Θερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών η οποία έχει ως στόχο την υποστήριξη όλων όσων θέλουν να προωθήσουν σε πραγματικές συνθήκες  "υπεύθυνη περιβαλλοντική συμπεριφορά και να διασφαλίσουν την ποιότητα στην υγεία". Η ομάδα #SkyrosProject (συνεργασία του τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου) έχει ήδη 7.648 οπαδούς στην σελίδα της στο Facebook. Η συμμετοχή ακόμη περισσότερων, θα ενδυναμώσει τις φωνές μας για την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και για την διεκδίκηση μιας αξιοπρεπούς καθημερινότητας.

Το SKYROS PROJECT είναι δημιούργημα της  συνεργασίας μεταξύ δύο δημόσιων φορέων. Η «χρυσή» αυτή συνεργασία εμπλέκει την Μονάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, ερευνητικό φορέα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής  με το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου (που εποπτεύεται από το  Υπουργείο Ναυτιλίας), τον φορέα Διοίκησης και Εκμετάλλευσης του Λιμένα της Σκύρου.

Η επιλογή της Σκύρου πώς έγινε; Υπάρχει απήχηση;

Η έναρξη του προγράμματος σηματοδοτήθηκε στο δημόσιο Λιμένα της Λιναριάς, στη Σκύρο, το καλοκαίρι του 2015 με αρχική συνεργασία του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου με το τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο εξακολουθεί να συμμετέχει ενεργά στο Skyros Project. Επικεφαλής του Skyros Project είναι η κ. Κωνσταντίνα Σκαναβή, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Πρώην Καθηγήτρια του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου) και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου, κ. Κυριάκος Αντωνόπουλος.

Οι επισκέπτες του τουριστικού λιμένα, μεταφέρουν στην δική τους καθημερινότητα, το βίωμα που αποκτούν στις μέρες φιλοξενίας τους στο λιμάνι, ενδυναμώνοντας μια υπεύθυνη περιβαλλοντική συμπεριφορά και υιοθετώντας ένα φιλο-περιβαλλοντικό τρόπο ζωής.

Οι στάνταρ παροχές του τουριστικού του καταφυγίου του Λιμανιού περιλαμβάνουν, παροχή ύδατος, ρεύματος, WIFI, χρήση WC και ντουσιερών (με disco shower!), μόνιμα αγκυροβόλια, βοήθεια με 2 σκάφη, πλυντήρια στεγνωτήρια, γραμματειακή υποστήριξη, σινεμά, ανταλλακτική βιβλιοθήκη, προγράμματα εκγύμνασης, σταθμό καυσίμων, τοπικό δελτίο καιρού, κάμερα απομακρυσμένης παρακολούθησης των διαθέσιμων θέσεων κ.α., ισχυροποιώντας την εικόνα και διαχείριση των παροχών και του περιβάλλοντος. Το λιμάνι εφαρμόζει σχέδιο αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης και σχέδιο διαχείρισης καταλοίπων πλοίων. Σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πάτρας έχει εγκατασταθεί ένας σταθμός καταγραφής αιωρούμενων σωματιδίων της ατμόσφαιρας. Για την μείωση του οικολογικού αποτυπώματος χρησιμοποιούνται ηλεκτρικά τρίκυκλα οχήματα για τις μετακινήσεις στη ζώνη λιμένα και ηλεκτρικό μηχάνημα εξοικονόμησης ύδατος για τον καθαρισμού των δαπέδων της ζώνης λιμένα. Επιπλέον, έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί ο πρώτος σε Λιμάνι της Χώρας ηλεκτρικός συμπιεστής ανακυκλώσιμων συσκευασιών. Τέλος, η ετήσια παρακολούθηση του τουριστικού αποτυπώματος δίνει συνεχόμενα στοιχεία σε όλους τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμού ώστε να προσφέρουν ένα δυνατό και ασφαλές τουριστικό προϊόν (https://www.linariaport.gr/el/)

Για όλα τα παραπάνω (παροχές, υποδομές, δράση του SKYROS Project), το λιμάνι διατηρεί την πρώτη στη Χώρα «Γαλάζια Σημαία» που απονεμήθηκε σε ένα μικρό Δημόσιο τουριστικό λιμάνι με Δημόσιο Φορέα διαχείρισης (2018 -2019-2020), είναι μέλος των 106 Ευρωπαϊκών πράσινων Λιμένων (ESPO/ Green Ports) και συμμετέχει στο πρόγραμμα της ΕΕ, Blue Med με στόχο την ηλεκτροκίνηση των σκαφών του φορέα, τη μελέτη και την καταγραφή των υποθαλάσσιων οχλήσεων στη θαλάσσια ζώνη του.

Τα τελευταία 7 χρόνια, το λιμάνι της Λιναριάς έχει παρουσιάσει αύξηση εσόδων 120% και αύξηση προσέλευσης τουριστικών σκαφών 1.400%. Οι αξιολογήσεις του καινοτόμου Skyros Project έχουν ξεπεράσει τα αναμενόμενα επίπεδα επιδόσεων και το πρόγραμμα στέφεται με απόλυτη επιτυχία ως ένα αποτέλεσμα περιβαλλοντικής έμπνευσης και προαγωγής υγείας, επενδύοντας σε μια άρτια περιβαλλοντική εικόνα μιας μικρής τουριστικής μαρίνας. Μια σειρά από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια έχουν αναπτύξει συνεργασίες με το πρόγραμμα Σκύρος αναδεικνύοντας τον λιμένα της Σκύρου ως ένα μοντέλο προς μίμηση για την διαχείριση μικρών λιμένων.

Ο Τουριστικός λιμένας της Σκύρου είναι μέλος ευρωπαϊκών μαρίνων TransEurope Marinas.

Οι διεθνείς διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο επιβεβαιώνουν την έντονη κινητικότητα σε επίπεδο στήριξης πολιτών ανά τον πλανήτη, γεγονός το οποίο επισφραγίζει την δύναμη της κοινωνικής δικτύωσης του Προγράμματος Σκύρος, του οποίου μόνο η σελίδα στο Facebook έχει πολλούς οπαδούς σε παγκόσμια κλίμακα. Η σελίδα  του προγράμματος σε δημοφιλή κοινωνικά ΜΜΕ, όπως το Facebook, προσφέρει μια διαδικτυακή ενημέρωση των συμμετεχόντων του προγράμματος, των επισκεπτών του λιμένα, αλλά και γενικότερα των πολιτών σε κάθε σημείο της Γης, με σκοπό την ενσωμάτωσή τους στην ΟΙΚΟ-Κοινότητα ΣΚΥΡΟΣ. Η συνεχής συμμετοχή του προγράμματος ΣKYΡΟΣ στην ευγενή άμιλλα του ανταγωνισμού είναι υψίστης σημασίας για την ενθάρρυνση όλων όσων συμμετέχουν και είναι σε επαγρύπνηση για μια ποιοτική καθημερινότητα και για την διατήρηση ενός περιβάλλοντος που σέβεται την ζωή.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2015. Τι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα;

Το Πρόγραμμα ΣΚΥΡΟΣ αποτελεί μόνιμο και επαναλαμβανόμενο θεσμό. Έπειτα από έξι χρόνια δράσης, έχει καταφέρει να ξεχωρίσει με πλήθος βραβεύσεων, κατακτώντας 14 βραβεία: 1 Παγκόσμιο βραβείο (1ο για παραγωγή βίντεο στη κατηγορία ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή – Μαρακές, Μαρόκο το 2016 στην Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή), 2 Ευρωπαϊκά βραβεία (το ένα για πρωτιά ως το πιο δημοφιλές βίντεο και το δεύτερο για την καλύτερη παραγωγή) για την Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος/μηδενικά απόβλητα), 9 Χρυσά Εθνικά βραβεία (4 στον Τουρισμό – 4 στο Περιβάλλον- 1 στην Εκπαίδευση), 2 Αργυρά και 1 τιμητικό και 3 ειδικές βραβεύσεις κατά την παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος (Βραβεία Οικόπολις).

Η ομάδα του #skyrosproject έχει παρουσιάσει το έργο της καλεσμένη σε πληθώρα συνεδρίων και ημερίδες ανά τον κόσμο (Ιταλία, Ντουμπάι ΗΑΕ, Ιαπωνία, Ισπανία, Μαρόκο, Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Νιου Τζέρσεϋ, Αυστρία, Νορβηγία) και αναμένει με αγωνία να ανοίξουν τα διεθνή σύνορα για να ξανα-ταξιδέψει.

Ποιο είναι το φετινό πρόγραμμα δράσεων; Το πρόγραμμα αυτό επεκτείνεται σε κάποια μέρη-νησιά;

Η ίδρυση του  Skyros Project εισάγει ένα νέο τρόπο πρακτικής άσκησης σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αγωγής υγείας όπου οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται ενώ εκπαιδεύουν άλλους, προωθώντας υπεύθυνη περιβαλλοντική συμπεριφορά. Το λιμάνι γίνεται εργαλείο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και προώθησης υγείας. Στο πρόγραμμα αυτό η θεωρία γίνεται πράξη σε πραγματικές συνθήκες. Πλέον, όλο και περισσότεροι φοιτητές, από πανεπιστημιακά ιδρύματα διαφόρων χωρών, συμμετέχουν κάθε χρόνο στο πρόγραμμα και λαμβάνουν μέρος σε συνέδρια, διαγωνισμούς και έρευνες, ανασκοπώντας θέματα από το λιμάνι της Σκύρου, το νησί γενικότερα και περιβαλλοντικές συμπεριφορές κατοίκων και επισκεπτών. Δύο Τουριστικά Παρατηρητήρια, τρία Παρατηρητήρια Θαλάσσιου Τουρισμού, Ημερήσια Περιβαλλοντική Κατασκήνωση στο Λιμένα για τα  παιδιά κατοίκων και επισκεπτών, προβολές και παρουσιάσεις, περιβαλλοντική φροντίδα και εκπαίδευση έχουν τη βάση τους στο Λιμάνι της Σκύρου.

Από το 2015, καθιερώθηκε ετησίως η  μοναδική στη χώρα μας, θεσμοθετημένη Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών, όπου οι συμμετέχοντες πιστοποιούνται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ως Περιβαλλοντικοί Εκπαιδευτές.

Αισιοδοξούμε ότι το καλοκαίρι θα συναντηθούμε στη Σκύρο με τις φοιτήτριες και φοιτητές που είναι σε ετοιμότητα όχι μόνο για να συνεχίσουν τις περιβαλλοντικές δράσεις μας ως προς την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και να σηματοδοτήσουμε όλοι μαζί και νέες δράσεις σε προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας. Μια από τις δράσεις του προγράμματος, η μοναδική θεσμοθετημένη Θερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών έχει δρομολογηθεί για φέτος στις αρχές Ιουλίου (και αισιοδοξούμε ότι θα προχωρήσει βάσει προγράμματος).

Στην Ακαδημία, για 1 εβδομάδα φοιτούν όσες και όσοι θεωρούν ότι θέλουν ενεργά να εμπλακούν στη προώθηση υπεύθυνης περιβαλλοντικής συμπεριφοράς. Είναι καλοδεχούμενοι φοιτητές και φοιτήτριες από κάθε επιστημονικό πεδίο και Χώρα καθώς και εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι αλλά και όσοι ενδιαφέρονται να ακουστούν οι φωνές μας για τη προστασία της φύσης και της υγείας. Περισσότερες πληροφορίες για εγγραφή στη Θερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών εκπαιδευτών  https://kedivim.uniwa.gr/course/therini-akadimia-perivallontikon-ekpaideyton/

To #skyrowproject ταξιδεύει συχνά σε πολλούς προορισμούς και φυσικά ελληνικά νησιά ως καλεσμένο για να παρουσιάσει τις δράσεις του και να ευαισθητοποιήσει και άλλους στην διεκδίκηση μια ποιοτικής καθημερινότητας για όλους. Ένα φυσικό περιβάλλον που υποστηρίζει την υγεία είναι ο απώτερος σκοπός των προσπαθειών όλων όσων εμπλέκονται με το SKYROS PROJECT!

Οι πόροι του προγράμματος από πού προέρχονται;

Το πρόγραμμα «Σκύρος»  υποστηρίζεται οικονομικά από τους προσωπικούς πόρους των ιδρυτών του των συμμετεχόντων φοιτητών και μικρών εισφορών φίλων του προγράμματος και δεν χρηματοδοτοδοτείται από οποιαδήποτε άλλη πηγή.


Η Πολιτεία είναι σύμμαχός σας σε αυτή σας την προσπάθεια;

Ο εμπλουτισμός, της κοινωνίας του σήμερα, με ενεργούς πολίτες ως προς τα περιβαλλοντικά θέματα, είναι μια επιτακτική ανάγκη σε παγκόσμια κλίμακα. Βασιζόμενοι σε αυτό το γεγονός, στην Λιναριά, το μικρό λιμάνι της Σκύρου, έχει δημιουργηθεί η πρότυπη ελληνική κοινότητα του SKYROS Project.

Οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες είναι σύμμαχοι του SKYROS PROJECT και μέσα από κοινές δράσεις πιέζουμε για την λήψη των βέλτιστων πρακτικών στην περιβαλλοντική προστασία και προαγωγή υγείας! 

Η συμμετοχή όλων σας θα μας βοηθήσει να προβούμε σε αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και για την διεκδίκηση μιας αξιοπρεπούς καθημερινότητας.

 
Πληροφορίες για το πρόγραμμα ΣΚΥΡΟΣ στο http://skyrosproject.uniwa.gr 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου