Ερώτηση:

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Θα καλυφθούν από τον ΕΟΠΥΥ οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού;

 

Μια από τις συχνότερες μορφές νεοπλασιών που προσβάλει τις γυναίκες και αποτελεί από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου στις ηλικίες 40 – 79 στη χώρα μας είναι ο καρκίνος του μαστού. Και παρά τα στοιχεία ότι με διαγνωστικές εξετάσεις μπορούμε πλέον να προλάβουμε την ασθένεια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να «κωφεύει».

Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς υπόσχεται ότι ο ΕΟΠΥΥ δρομολογεί την αποζημίωση των βιοδεικτών, αλλά ποια είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς και ειδικά οι γυναίκες με καρκίνο μαστού; Η αποζημίωση των διαγνωστικών εξετάσεων βιοδεικτών καθώς και η γενετική εξέταση Oncotype για τον καρκίνο του μαστού παραμένει αίτημα όλων των Συλλόγων καρκινοπαθών, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η τακτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι να κοστολογεί τις εργαστηριακές αυτές εξετάσεις, δηλαδή να τις τιμολογεί, αλλά να μην προχωρά στο επόμενο αναγκαίο βήμα για την αποζημίωσή τους, στην καταχώρισή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση – κάτι που εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο 2018. Αυτό σημαίνει πως οι ογκολογικοί ασθενείς μπορούν να υποβληθούν σε αυτές τις εξετάσεις με δική τους δαπάνη και στη συνέχεια να καταθέτουν τα παραστατικά και τις γνωματεύσεις στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ και να αιτούνται τα χρήματα τους. Ο ΕΟΠΥΥ συνήθως απαντά θετικά στα σχετικά αιτήματα και τους καταβάλλει το 85% της δαπάνης. Ωστόσο, είναι προφανές πως η διαδικασία εξαρχής αποκλείει μεγάλο αριθμό ογκολογικών ασθενών, που δεν μπορούν να επωμιστούν την προπληρωμή των αναγκαίων αυτών εξετάσεων.

Όσον αφορά στους βιοδείκτες, είναι εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις που δείχνουν εάν ο ασθενής θα ωφεληθεί από τη χημειοθεραπεία, την ορμονοθεραπεία ή άλλες σύγχρονες θεραπείες όπως οι ανοσοθεραπείες. Το 2014, επί Υπουργείας Άδωνι Γεωργιάδη, είχε ενταχθεί στο σύστημα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ η διενέργεια εξετάσεων για 21 βιοδείκτες (ΥΑ 49516 - ΦΕΚ 1511/Β/06.06.2014). Όμως, έκτοτε, το θέμα δεν έχει προχωρήσει, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να ενημερώνονται ότι υπάρχουν εξατομικευμένες θεραπείες αλλά και πως δεν αποζημιώνονται οι απαραίτητες νέες εξετάσεις βιοδεικτών που οδηγούν σε αυτές.

Η κοστολόγηση των βιοδεικτών BRCA 1 και BRCA 2 που έγινε πρόσφατα, εντάσσεται σε αυτή την τακτική του υπουργείου Υγείας. Κοστολογήθηκαν, αλλά δεν έχουν ενταχθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, οπότε οι ασθενείς δεν μπορούν να υποβληθούν σε αυτές εκτός αν τις πληρώσουν και στη συνέχεια αιτηθούν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ.

Για το λόγο αυτό το «Άλμα Ζωής» σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ υλοποιεί το Πρόγραμμα «Γενετική Συμβουλευτική και Ανάλυση» όπου γυναίκες που έχουν ήδη βιώσει την εμπειρία καρκίνου του μαστού και πληρούν συγκεκριμένα ιατρική κριτήρια, έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε δωρεάν γενετικό έλεγχο BRCA 1 και BRCA 2. Στο Πρόγραμμα δίνεται προτεραιότητα σε γυναίκες άνεργες ή με ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000€. Αν ανιχνευτεί ασθενής με τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις, τότε οι συγγενείς μπορεί να ελεγχθούν για την παρουσία μεταλλάξεων και στη συνέχεια να ακολουθήσουν κάποια προφυλακτική στρατηγική διαχείρισης κινδύνου για την αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών (χειρουργική). Αν ανιχνευτεί σε άτομο που ήδη νοσεί, τότε μπορεί να επωφεληθεί από την κατάλληλη εξατομικευμένη θεραπεία.

Ανάλογα προβλήματα παρουσιάζονται και στην αποζημίωση της γενετικής εξέτασης Oncotype, η οποία (πρέπει να) γίνεται σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού και δείχνει ποια θα είναι η ανταπόκριση τους στη χημειοθεραπεία και ποια η πιθανότητα μετάστασης. Το συγκεκριμένο έχει ήδη επισημανθεί με ερωτήσεις μας με αρ. πρωτ. 674/06.08.2018 και 2563/12.01.2018.

Η εξέταση Oncotype DX μελετά τη δράση 21 γονιδίων στον καρκινικό ιστό, εκ των οποίων τα 16 σχετίζονται με την ανταπόκριση της ασθενούς στη χημειοθεραπεία αλλά και με την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου. Ουσιαστικά πρόκειται για μία εξέταση κομβική μετά την αρχική διάγνωση και τη χειρουργική επέμβαση, καθώς δίνει απάντηση στο ερώτημα ποια γυναίκα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να επωφεληθεί από τη χημειοθεραπεία. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία, 3 στις 4 γυναίκες με καρκίνο του μαστού που υποβλήθηκαν στην εξέταση Oncotype DX, δεν χρειάζονταν χημειοθεραπεία.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, η εξέταση είχε κοστολογηθεί στα 3.000 ευρώ, ωστόσο ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε πως οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού θα προπληρώνουν και στη συνέχεια μέσα από τις γνωστές και μη εξαιρετέες γραφειοκρατικές διαδικασίες θα ζητούν να τους καταβληθεί το 85% της δαπάνης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, από τα 6.000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού ετησίως στη χώρα μας για τα περίπου 2.500 υπάρχει ένδειξη για την εξέταση Oncotype DX. Ωστόσο, πολλές γυναίκες εφόσον δεν μπορούν να «σηκώσουν το βάρος της εξέτασης» -καθώς την προπληρώνουν και έπειτα από μήνες εισπράττουν μέρος του ποσού – επιλέγουν τη χημειοθεραπεία που είναι δωρεάν! Συνεπώς, ο ΕΟΠΥΥ αντί να πληρώνει το κόστος της εξέτασης (2.280€ πληρώνει ο Οργανισμός και 720€ η ασθενής) πληρώνει τα τριπλάσια, καθώς η χημειοθεραπεία κοστίζει περίπου 9.000€ ανά ασθενή. Αν η εξέταση όμως ενταχθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, οι καρκινοπαθείς θα μπορούν να πληρώνουν μόνο τη συμμετοχή τους, δηλαδή το 15% επί του ποσού των 3.000€ (450€).

Εκτός του ότι είναι θλιβερό να μην καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ μια τόσο χρήσιμη εξέταση για την υγεία των γυναικών, θα ήταν και πολύ μεγάλο το όφελος της πρόληψης και για τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού υπάρχει εξοικονόμηση της δαπάνης μέσω αυτών των εξετάσεων και των στοχευμένων αποτελεσμάτων τους για τη θεραπεία των ασθενών.

Κατόπιν τούτου ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.      Για ποιο λόγο δεν υπάρχει ένταξη των διαγνωστικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση του ΕΟΠΥΥ;

2.      Πρόκειται να προβείτε σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να λυθεί το συγκεκριμένο θέμα;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Ιάσονας Φωτήλας                                         Αχαΐας

 

Βασίλης Οικονόμου                                      Επικρατείας

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη