Συντονισμένες πιέσεις προς τους αρμοδίους του Υπουργείου Υγείας συντελούνται από ιδιωτικές φαρμακαποθήκες αλλά και φαρμακεία, προκειμένου να αναλάβουν ξανά την διακίνηση και διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους, συμβάλλοντας σε αυτό και η τάση που τα αφορά και η οποία είναι αυξητική. 

Οι επιδιώξεις για την επιστροφή τους, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους Συλλόγους ασθενών, ενώ αντίθετες είναι και οι φαρμακοβιομηχανίες. 

Παράγοντας από την πλευρά των φαρμακαποθηκών, μας επιβεβαίωσε ότι πράγματι έχει προταθεί στο Υπουργείο, η επαναφορά τους στην πρότερη κατάσταση και με δεδομένο ότι απέτυχε  η κυβερνητική προσπάθεια να συγκρατηθεί το κόστος τους. Θυμίζουμε ότι η δαπάνη για τα ΦΥΚ το 2013 ήταν 400 εκατ. ευρώ, το 2017 εκτιμήθηκε στα 700 εκατ. ευρώ και σήμερα υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει προταθεί οι φαρμακαποθήκες να διατηρήσουν ένα περιθώριο κέρδους στο 1,5%, ενώ το προσωπικό που απασχολείται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ να αξιοποιηθεί σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες υγείας όπου υπάρχουν πάρα πολλά κενά δυσχεραίνοντας την λειτουργία τους.

Όσον αφορά στα φαρμακεία, στέλεχος της αγοράς που μετέχει και στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό σύλλογο, μας ανέφερε ότι πάγιο αίτημα όλου του διοικητικού συμβουλίου είναι να αναλάβουν και πάλι την διάθεσή των ΦΥΚ με την επαναφορά τους στο φυσικό χώρο, που είναι το φαρμακείο, και όχι οι δομές που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση. Συγκεκριμένα στις συζητήσεις που έχουν γίνει, έχουν αποδεχτεί να περιοριστεί το υψηλό περιθώριο κέρδους που προ κρίσης μπορεί να έφθανε και στο 30% (συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ) και να αντικατασταθεί με μία κατά αποκοπή αμοιβή που θα παραμένει ίδια ανεξάρτητα από το κόστος του σκευάσματος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο φαρμακοποιός δεν θα έχει καμία σχέση με την εταιρεία, η οποία θα πληρώνεται απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ. 

Αντιδράσεις

Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές που έχουν διαρρεύσει, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από τους Συλλόγους Ασθενών όσο και από τις φαρμακοβιομηχανίες.

Σύλλογοι Ασθενών και με επιστολές τους προς το Υπουργείο Υγείας έχουν επισημάνει ότι σε περίπτωση που η διακίνηση των φαρμάκων υψηλού κόστους περάσει σε ιδιώτες, θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις, όπως μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους λόγω της επιβολής ποσοστού συμμετοχής ή και προκαταβολής στις ιδιωτικές εταιρίες εξαιτίας του μεγάλου κόστους των φαρμάκων, δημιουργία ολιγοπωλίων στην αγορά φαρμάκων, αφού μόνο πολύ μεγάλες εταιρείες (φαρμακεία) θα έχουν το κεφάλαιο για την διακίνηση των φαρμάκων υψηλού κόστους και όχι τα φαρμακεία της γειτονιάς, ελλείψεις φαρμάκων κρίσιμων για την ζωή ασθενών, αφού οι ιδιωτικές εταιρείες θα προτιμήσουν να εξάγουν τα ακριβά φάρμακα σε άλλες χώρες κ.α.

Αντίθετη στο "πισωγύρισμα" ακούγεται ότι είναι και η πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας και ο βασικότερος λόγος ακούει στο όνομα παράλληλες εξαγωγές. Θεωρεί ότι θα δημιουργηθούν ελλείψεις στην αγορά, καθώς και αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο εξαγωγών εις βάρος των ασθενών. Η πλευρά βεβαίως των φαρμακαποθηκών αλλά και των φαρμακείων χωρίς να αποκλείει αυτή  την πιθανότητα υποστηρίζει ότι ο μεγαλύτερος φόβος των πολυεθνικών είναι ότι εκ των πραγμάτων θα συμπιεστεί το περιθώριο κέρδους τους, που ακούγεται ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας