Σταματά η διαμαρτυρία των διαγνωστικών κέντρων

Ανοίγουν μετά από τριήμερο λουκέτο, τα διαγνωστικά κέντρα και τα ιατρικά εργαστήρια της χώρας μας, που τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιούν σειρά...

Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019, 16:06
εφημερίδα δημοκράτης


Ανοίγουν μετά από τριήμερο λουκέτο, τα διαγνωστικά κέντρα και τα ιατρικά εργαστήρια της χώρας μας, που τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιούν σειρά κινητοποιήσεων, διαμαρτυρόμενα για το χαράτσι (clawback) των περίπου 55 εκατ. ευρώ, που τους επιβάλει το Υπουργείο και αντιστοιχεί στο Β’ εξάμηνο του 2018.
Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν οι εκπρόσωποι του κλάδου, στο εξής θα εξυπηρετούνται όλοι οι ασφαλισμένοι, που, όμως, θα πληρώνουν το 85επί τοις εκατό των χρημάτων που αντιστοιχούν στην εξέτασή τους, θα παίρνουν απόδειξη για τα χρήματα που καταβάλλουν, για την ασφαλιστική τιμή, και στη συνέχεια θα εισπράττουν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.

ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ
Από τη νέα αυτή μορφή κινητοποιήσεων εξαιρούνται, οι ευπαθείς ομάδες, περιστατικά που αφορούν ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο ή αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, όπως καρκινοπαθείς.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη με τον υπουργό Υγείας, εκφράστηκαν έντονες διαφωνίες από την πλευρά των εκπροσώπων των διαγνωστικών εργαστηρίων, καθώς υπήρχαν νομικά ζητήματα που θα έπρεπε να εξεταστούν σε βάθος. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είχε πει ότι παρουσιάστηκε μια βελτιωμένη δέσμη προτάσεων, με βάση την οποία, εκτός από τα 9 εκατομμύρια ευρώ που είχαν δοθεί ως προσαύξηση για το 2019, ενισχύεται με επιπλέον 30 εκατ. ευρώ ο κλειστός προϋπολογισμός των εργαστηρίων για το τρέχον έτος. Για το 2018 δεν μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο, καθώς απαιτείται νομοθετική ρύθμιση και η Βουλή έχει κλείσει.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου και εκπρόσωπος των διαγνωστικών κέντρων Πολύδωρος Αμπατζής, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι τα διαγνωστικά κέντρα της Λέσβου, κατά πάσα πιθανότητα θα λειτουργήσουν κανονικά σήμερα, θα προηγηθεί, όμως, απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου που αναμένετο να συνεδριάσει χθες το βράδυ.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΛ
«Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και οι συνάδελφοι που εκπροσωπούν τον κλάδο στην Αθήνα, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι υπάρχει πολύ σοβαρή πίεση στο χώρο της υγείας, ενώ εκκρεμούν χιλιάδες εξετάσεις ασθενών, κάποιες από τις οποίες πολύ επείγουσες, αποφάσισαν να αναστείλουν την κινητοποίηση. Στη Λέσβο, το πιθανότερο είναι ότι θα ακολουθηθεί ο γενικός βηματισμός.
Κατανοούμε ότι σε καιρούς χαλεπούς, όπως αυτούς που διανύουμε, η επιβάρυνση των ασθενών έστω και με το 85επί τοις εκατό της εξέτασης, ειδικά για τις ακριβές διαγνωστικές εξετάσεις, είναι αρκετά μεγάλη, το Υπουργείο, όμως, δεν μας άφησε άλλα περιθώρια. Το επόμενο βήμα, όπως διαμηνύουν και τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα της χώρας, είναι η καταγγελία της σύμβασης και η αποχώρηση από τον ΕΟΠΥΥ, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων συμπολιτών μας».
Προβληματισμό πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να πληρώσουν στα ιατρικά εργαστήρια και στα διαγνωστικά κέντρα σχεδόν ολόκληρη την εξέταση, πλην του 15επί τοις εκατό που υποτίθεται είναι η συμμετοχή που πλήρωναν μέχρι πρότινος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακριβές διαγνωστικές εξετάσεις, όπως είναι η μαγνητική τομογραφία που κοστίζει σχεδόν 250 ευρώ, θα είναι απαγορευτική για το μέσο Έλληνα ασθενή - ασφαλισμένο, αφού θα πρέπει να καταβάλει στο διαγνωστικό κέντρο τουλάχιστον 210 ευρώ, που πιθανόν και να μην διαθέτει. Από την άλλη, άγνωστο παραμένει αν ο ΕΟΠΥΥ θα δεχθεί να αποζημιώσει τους ασφαλισμένους για τις εξετάσεις που έκαναν ή αν θα αρνηθεί να το πράξει, με την αιτιολογία ότι μπορεί να απευθυνθεί σε δημόσια νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας.

Ο ΧΑΜΕΝΟΣ
Ο χαμένος στην αντιπαράθεση διαγνωστικών κέντρων και Υπουργείου Υγείας, είναι για άλλη μια φορά ο ασθενής, που αν επιθυμεί να εξυπηρετηθεί, θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ δύο «κακών»: Είτε να πληρώσει τεράστια ποσά για τις εξετάσεις του στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, είτε να περιμένει στην ατέλειωτη λίστα αναμονής των δημόσιων ιατρικών εργαστηρίων στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ