Αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα: Εκστρατεία «Βήμα Μπροστά» στις Σπέτσες

  • Ρούλα Τσουλέα
αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα Βήμα Μπροστά
Για δεύτερη χρονιά συνεχίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης για την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα «Βήμα Μπροστά» από τη Novartis Hellas με την αιγίδα  της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ). Η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα είναι μία χρόνια νόσος. Προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις της πυέλου και προοδευτική αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης, πλήττοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η πρωτοβουλία […]

Για δεύτερη χρονιά συνεχίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης για την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα «Βήμα Μπροστά» από τη Novartis Hellas με την αιγίδα  της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ).

Η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα είναι μία χρόνια νόσος. Προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις της πυέλου και προοδευτική αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης, πλήττοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης «Βήμα Μπροστά» είχε δυναμική παρουσία το 2018 στο Spetses Mini Marathon. Εφέτος επιστρέφει στις Σπέτσες ως επίσημος υποστηρικτής της διοργάνωσης Spetsathlon, με περίπτερο και ενημερωτικό υλικό.

Θα πραγματοποιηθεί επίσης μία μοναδική μορφή διάδρασης με το κοινό: μέσω μίας εγκατάστασης εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality), οι επισκέπτες του περιπτέρου θα μπορούν να «βιώσουν» πώς είναι η ζωή ενός ασθενή με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα και πώς η νόσος επηρεάζει την καθημερινότητά του.

Το Spetsathlon είναι μια αθλητική διοργάνωση που άρχισε το 2011. Σήμερα έχει εξελιχθεί σε μια από τις κορυφαίες διοργανώσεις τριάθλου στη χώρα μας. Κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες θεατές και συμμετέχοντες από πολλές χώρες του κόσμου.

Το εφετινό Spetsathlon θα λάβει χώρα το τριήμερο 10-12 Μαΐου 2019 και αναμένεται να ξεπεράσει τις 1.000 συμμετοχές από τριαθλητές.

Η επικεφαλής  Επικοινωνίας του ομίλου Novartis, κα Φωτεινή Μπαμπανάρα, δήλωσε: «Είναι χαρά για εμάς να επιστρέφουμε στις Σπέτσες και το Spetsathlon με μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία, όπως είναι η καμπάνια «Βήμα Μπροστά». Η Novartis Hellas, συνεπής στην δέσμευσή της απέναντι στους ασθενείς, επιδιώκει πάντα να προβάλει τη σημασία της πρόληψης και της σωστής διαχείρισης κάθε νόσου».

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα

Η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα ανήκει στην οικογένεια των χρόνιων φλεγμονωδών νόσων. Οδηγεί σε σοβαρή υποβάθμιση της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης και της σωματικής λειτουργίας. Αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο ζωής των ασθενών, με αποτέλεσμα το άγχος, την κοινωνική απομόνωση, την κατάθλιψη και την μειωμένη ικανότητα εργασίας.

Η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα συνήθως προσβάλλει αγόρια εφηβικής ηλικίας και άνδρες κατά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής.

Οι συγγενείς των πασχόντων από αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στη σπονδυλική στήλη και στις αρθρώσεις. Τα συμπτώματα αυτά είναι μη ειδικά, δηλαδή μπορεί να οφείλονται και σε άλλες παθήσεις. Αυτό έχει ως συνέπεια να παρατηρείται συχνά σημαντική καθυστέρηση στη διάγνωση, με τους ασθενείς να ταλαιπωρούνται επί χρόνια πριν διαγνωστούν.

Ωστόσο αν η πάθηση δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια κινητικότητας. Στις σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης.

Για την παρακολούθηση της εξέλιξής της και της αποτελεσματικότητας της θεραπείας απαιτείται ακτινογραφία και σπανιότερα μαγνητική τομογραφία (MRI) της σπονδυλικής στήλης ή/και των ιερολαγονίων αρθρώσεων.