ΕΚΑΒ: Απάντηση για τις ελλείψεις διασωστών-πληρωµάτων σε νησιά

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
ΕΚΑΒ
Όπως επισημαίνουν από το ΕΚΑΒ, "για µια ακόµα φορά, οι γνωστοί διατεταγµένοι συνδικαλιστές «ανέβλεψαν» και ανακάλυψαν στα νησιά της χώρας, έλλειψη Διασωστών- Πληρωµάτων. Δεν έχουν καταλάβει ότι οι Λωτοφάγοι δεν ζουν στην Ελλάδα".

Και συνεχίζουν από το ΕΚΑΒ:

Εκµεταλλευόµενοι ένα µικρό χρονικό κενό το οποίο αφορά ανανέωση και αύξηση υφιστάµενων συµβάσεων µέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, προσπαθούν να παράξουν νέες καταγγελίες, στα πλαίσια των πολιτικών σκοπιµοτήτων που υπηρετούν µε συνέπεια εδώ και χρόνια.

Δυστυχώς όµως η πραγµατικότητα για αυτούς είναι σκληρή. Κι επειδή και η τεκµηρίωση είναι σκληρή, ας δούµε µερικά πράγµατα :

Τον Σεπτέµβρη του 2015, στο Παράρτηµα Μυτιλήνης (Β. και Ν. Αιγαίο) υπηρετούσαν 192 Διασώστες. Σήµερα υπηρετούν 241 µόνιµοι υπάλληλοι αυτής της κατηγορίας µε την παρακάτω κατανοµή :

ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ-ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ
2015                                                                  2018
Β. ΑΙΓΑΙΟ                            81                                                                      94
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ                 63                                                                       72
ΚΥΚΛΑΔΕΣ                       48                                                                         75
ΣΥΝΟΛΟ                           192                                                                       241

Σ’ ότι αφορά τις περιοχές σε Β. και Ν. Αιγαίο, οι συνάδελφοι των οποίων οι συµβάσεις µε το Πρόγραµµα Philos του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν λήξει ανέρχονται στους 23, αλλά άµεσα επίκειται νέα πρόσληψη 50 Διασωστών Πληρωµάτων Ασθενοφόρων για τις ίδιες περιοχές και 104 συνολικά για όλο το ΕΚΑΒ µέσω του ίδιου προγράµµατος του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειµένου να υποστηριχτούν οι επιχειρησιακές βάσεις του ανά την Ελλάδα, οι οποίες υποστηρίζουν δοµές προσφύγων. Οι συµβάσεις προβλέπεται να έχουν 18µήνη διάρκεια, µε πιθανότητα ανανέωσής των για άλλους 6 µήνες.

Παραθέτουµε παρακάτω Πίνακα Κατανοµής του προσωπικού αυτού.

Η Διοίκηση του ΕΚΑΒ µε την διαρκή υποστήριξη της ηγεσίας του Υπ. Υγείας και σε στενή συνεργασία µε άλλους φορείς υποστήριξης της Δηµόσιας Υγείας στήριξε και στηρίζει ενεργά και έµπρακτα τις ανάγκες της νησιωτικότητας. Κατά συνέπεια, τουλάχιστον υποκριτική θα µπορούσε να χαρακτηριστεί η συγκεκριµένη ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία των καιρό των άγριων Μνηµονιακών επιθέσεων στη Δηµόσια Υγεία δηλ. στο διάστηµα 2010-2014, το µόνο που βρήκε να κάνει ήταν να βγάλει 57 αναιµικά Δελτία Τύπου. Βέβαια, ξαφνικά «ανέβλεψαν» και είδαν τα Μνηµόνια και γι’ αυτό από το 2015 έως σήµερα έχουν ξεπεράσει τις 1.700 σελίδες τα Δελτία Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ.

Αµφιβάλλουµε αν είχαν την ευαισθησία να εκδώσουν έστω και µια ανακοίνωση, όταν άδειαζαν τα νησιά του Αιγαίου από Διασώστες, προς χάρη ψηφοθηρικών αναγκών. Χαρακτηριστικά τον Δεκέµβρητου 2015, η Σαντορίνη είχε µείνει µε 2 µόνο ενεργούς Διασώστες, σήµερα έχει 12.

Προκαλούµε λοιπόν, να παρουσιάσουν έστω και µια ανακοίνωση µε το ίδιο ύφος και τις ίδιες πολιτικές προεκτάσεις για την περίοδο 2010- 2015, η οποία να αναφέρεται στις ελλείψεις προσωπικού του ΕΚΑΒ στα νησιά.

Κάποιος πρόσφατα, µίλησε για «θρασίµια»…

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΔΕ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ PHILOS ΤΟΥ ΚΕΕΛΠΝΟ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΑΤΤΙΚΗ 10
ΒΟΙΩΤΙΑ 2
ΕΥΒΟΙΑ 2
ΣΥΝΟΛΟ 14

ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
ΗΜΑΘΙΑ 2
ΠΕΛΛΑ 2
ΠΙΕΡΙΑ 2
ΚΙΛΚΙΣ 3
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 8
ΣΥΝΟΛΟ 17

ΠΑΤΡΑΣ ΑΧΑΪΑ 2

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ ΕΒΡΟΣ (ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ) 3

ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΑΒΑΛΑ 3

ΔΡΑΜΑ (ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ) 2

ΣΕΡΡΕΣ 3

ΣΥΝΟΛΟ 8

ΛΑΡΙΣΑΣ ΛΑΡΙΣΑ 3

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΙΩΑΝΝΙΝΑ 3
ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ 2
ΣΥΝΟΛΟ 5

ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΟΖΑΝΗ 2

ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
ΡΟΔΟΣ 7
ΚΩΣ 6
ΚΑΛΥΜΝΟΣ 4
ΛΕΡΟΣ 3
ΣΑΜΟΣ 7
ΧΙΟΣ 7
ΛΕΣΒΟΣ 16
ΣΥΝΟΛΟ 50

ΣΥΝΟΛΟ 104