Εβδομάδα κινητοποιήσεων στην Υγεία – Aπεργίες, στάσεις εργασίας και Συλλαλητήρια

  • Γιάννα Σουλάκη
κινητοποιήσεις
Προσλήψεις, ελαστικές σχέσεις εργασίας, συνδικαλιστικός νόμος, κλαδικά αιτήματα και ελλείψεις σε προνοιακές δομές βγάζουν στους δρόμους γιατρούς και εργαζόμενους στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Καζάνι που βράζει η Υγεία με τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία να προχωρούν σε απεργίες, στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια, διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, απόσυρση του συνδικαλιστικού νόμου που ψηφίζεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή μέσω του Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου, αλλά και τη δημιουργία νέων προνοιακών δομών για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά που φιλοξενούνται στα νοσοκομεία Παίδων μετά από εισαγγελική εντολή.

Αναλυτικά:

Κινητοποιήσεις στα Νοσοκομεία

  • Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019, 09:00 π.μ.

Διαμαρτυρία στην Πύλη του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία” για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πύλη του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία, με αφορμή νέο σοβαρό επεισόδιο που σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη, όταν ένα από τα 60 παιδιά που φιλοξενούνται «προσωρινά» στα Παίδων με εισαγγελική εντολή επειδή δεν υπάρχει κατάλληλη προνοιακή δομή, επιτέθηκε με αιχμηρό αντικείμενο και τραυμάτισε σοβαρά εργαζόμενο, άλλα και νοσηλευόμενα παιδιά.

Δείτε επίσης: Σοβαρά επεισόδια στα Παίδων με τη παράτυπη φιλοξενία 60 παιδιών μετά από εισαγγελική εντολή

“Για σύγχρονο καιάδα με φανταχτερό περιτύλιγμα”, κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Όπως καταγγέλλουν, τις τελευταίες εβδομάδες η Α’ Πανεπιστημιακή κλινική του νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία” μόνο νοσοκομείο δεν θυμίζει:

“Η νοσηλεία στην παθολογική κλινική παιδιού με σοβαρή αναπηρία που χρήζει ειδικού πλαισίου αποκατάστασης έχει τινάξει στον αέρα τη λειτουργία της κλινικής και τον ψυχισμό του. Το ίδιο όπως και άλλα αντίστοιχα παιδιά που έρχονται στο νοσοκομείο μας αντί να μεταφερθούν σε κατάλληλα ιδρύματα, ακόμα κι όταν δεν έχουν πρόβλημα υγείας αρχικά είναι ανήσυχα, σταδιακά γίνονται διεγερτικά, επιθετικά προς το χώρο, το προσωπικό και τα άλλα νοσηλευόμενα παιδιά. Την Παρασκευή 11 Οκτώβρη ημέρα εφημερίας του νοσοκομείου η κλινική ΠΚ3 εξαιρέθηκε από την εφημερία με εντολή της διοίκησης, καθώς η έκρυθμη κατάσταση δεν επέτρεπε την εισαγωγή νέων ασθενών πέρα από τους ήδη υπάρχοντες. Η ακαταλληλότητα του πλαισίου και η έλλειψη προσωπικού είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό εργαζόμενου με αιχμηρό αντικείμενο ο οποίος πήγε σε νοσοκομείο ενηλίκων. Το παιδί απείλησε μικρούς και μεγάλους αλλά δεν μειώθηκε καθόλου η απειλή που αισθάνεται μέσα του, όπως είναι φυσικό. Το έγκλημα διαχρονικό με πολλούς αποδέκτες. Τα ερωτήματα πολλά. Τι περιθώρια άφησαν η σημερινή κ οι προηγούμενες κυβερνήσεις να δίνεται έγκαιρα με κρατική ευθύνη εξατομικευμένη φροντίδα σε κάθε παιδί με ψυχική ασθένεια; Όχι μόνο τσάκισαν τις ελάχιστες δομές πρόνοιας, όχι μόνο δε δημιούργησαν νέες σύγχρονες δομές στήριξης των οικογενειών που έχουν παιδιά με νοητική υστέρηση, διαταραχή προσοχής, ψυχικές ασθένειες κα, αλλά χρόνια τώρα όλη τους η δράση είναι ενταγμένη στην απαίτηση της αγοράς να είναι ατομική και όχι κρατική η ευθύνη για τα ζητήματα υγείας και πρόνοιας. Όποιος έχει χρήματα ψάχνει μόνος του, πληρώνει, γιατρεύεται, όποιος δεν έχει στον καιάδα….στο περιθώριο της κοινωνίας”, αναφέρουν οι εργαζόμενοι του Παίδων “Αγία Σοφία”.

  • Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019, 14:30.

Κινητοποίηση στα Επείγοντα του Ευαγγελισμού για την αποτροπή της ακύρωσης των 208 προσλήψεων γιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)

Μετά από συνάντηση που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, οι νοσοκομειακοί γιατροί πιστεύουν ότι δεν έλαβαν τις απαντήσεις που θα τους ικανοποιούσαν σχετικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην πρόσληψη 208 ειδικευμένων γιατρών, οι οποίοι αναμένεται να στελεχώσουν τα υποστελεχωμένα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Η επίκληση για παρατυπίες στον διαγωνισμό, χωρίς την παράθεση σχετικών στοιχείων, δεν τους έπεισαν, όπως λένε οι γιατροί της Ομοσπονδίας (ΟΕΝΓΕ).

Δείτε επίσης: ΟΕΝΓΕ: Να μην ακυρωθούν οι 208 προσλήψεις γιατρών στα Επείγοντα των Νοσοκομείων

Όπως τονίζουν οι γιατροί:

“Για μία ακόμη φορά καμία απάντηση δεν πήραμε για τους λόγους για τους οποίους η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας αποφάσισε να παγώσει τους διορισμούς των συναδέλφων και να αναπέμψει το πρακτικό στο συμβούλιο των κρίσεων. Καμία απάντηση στα επίμονα ερωτήματα μας ποιες είναι οι παρατυπίες που διαπιστώθηκαν, πόσους συναδέλφους αφορά. Η αόριστη επίκληση της νομιμότητας δε νομιμοποιεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας και την κυβέρνηση για να παραπέμπουν στις καλένδες το διορισμό μόνιμων γιατρών, την κάλυψη έστω ενός μικρού μέρους των μεγάλων ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία, που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές και παρατείνουν την αγωνία των συναδέλφων μήνες τώρα”.

Δείτε επίσης: ΟΕΝΓΕ: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για τα ΤΕΠ οι νοσοκομειακοί γιατροί

  • Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019, 16:00.

Συγκέντρωση συμβασιούχων στην Πλατεία Κλαυθμώνος για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και πορεία προς τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας

Μετά από ευρεία παναττική ανοιχτή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τη συμμετοχή 12 υγειονομικών Σωματείων, μεταξύ των οποίων και δεκάδων εργαζόμενων διαφόρων ειδικοτήτων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, αποφασίστηκε αγώνας διαρκείας ώστε, να μη γίνει καμία απόλυση, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και τα προνοιακά ιδρύματα.

Ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, σημείωσε ότι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας αποτελούν οδηγία της ΕΕ με στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους και την ανακύκλωση της ανεργίας. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν τουλάχιστον 15.000 εργαζόμενοι με τέτοιου είδους σχέσεις (ΟΑΕΔ, επικουρικοί, εργολαβικοί κ.ά.) -πάνω από το 20% του συνόλου- στα δημόσια νοσοκομεία. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι απολύσεις τους.

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι καλύπτουν μόνιμες και πάγιες ανάγκες και δεν επαρκούν. Χρειάζεται να προσληφθούν πολλοί περισσότεροι. Δε γίνεται να μείνουν άδεια τα νοσοκομεία και χιλιάδες άνθρωποι άνεργοι. Το θέμα είναι ταξικό, τα νοσοκομεία να δουλεύουν με λιγότερο προσωπικό το οποίο δε θα πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από τα έσοδα των νοσοκομείων. Αυτοί είναι όροι των μνημονίων και κατευθύνσεις της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Με τα ίδια αιτήματα θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019, με συμμετοχή ΕΙΝΑΠ – ΟΕΝΓΕ, με Πανυγειονομική Στάση Εργασίας κατά τη διάρκεια της πρωινής βάρδιας στα νοσοκομεία: Ευαγγελισμός, Θριάσιο, ΚΑΤ, Αττικόν, Λαϊκό, Ασκληπιείο, Αλεξάνδρας, Ελπίς, ΟΚΑΝΑ, Νίκιας, Νίμιτς, Παίδων, Πεντέλης, Οφθαλμιατρείο.

  • Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019, 18:30.

Συλλαλητήριο στην Πλατεία Κλαυθμώνος ενάντια στον συνδικαλιστικό νόμο και το Αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Παρά το γεγονός ότι το Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο ψηφίζεται στη Βουλή την τρέχουσα εβδομάδα, τα Σωματεία των εργαζομένων στην Υγεία, αλλά και Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πραγματοποιούν συλλαλητήριο στην Πλατεία Κλαυθμώνος με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του υπό ψήφιση νομοσχεδίου.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στην Υγεία:

“Να πάρει τώρα πίσω η κυβέρνηση της ΝΔ το νομοσχέδιο-σκούπα για τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Κυβέρνηση και εργοδοσία επιδιώκουν τον οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών συμβάσεων, αφού για την επέκτασή τους, απαιτείται «τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου», που θα φέρει νέα συμπίεση των μισθών”. Προωθούν το «ηλεκτρονικό μητρώο» και την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις γενικές συνελεύσεις και απεργίες. Καταργούν και το ελάχιστο δικαίωμα για μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ. Θεωρούν τον εργαζόμενο συνυπεύθυνο για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα τη μη αναγνώριση των ενσήμων! Υπονομεύουν την πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης με το πλαφόν 12% που βάζει δήθεν για καταπολέμηση της μερικής απασχόλησης. Ορίζουν τον υπουργό Εργασίας ως «ανώτατο άρχοντα», για να παρεμβαίνει όποτε αυτός νομίζει στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα”, αναφέρουν οι γιατροί και εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων.