Δήμαρχος Σάμου για πρόσφυγες: Φοβόμαστε ανθρωπιστική κρίση -Κίνδυνος για εξεγέρσεις - iefimerida.gr

Δήμαρχος Σάμου για πρόσφυγες: Φοβόμαστε ανθρωπιστική κρίση -Κίνδυνος για εξεγέρσεις

Πρόσφυγες στη Σάμο
Μη διαχειρίσιμη η κατάσταση με τους πρόσφυγες στη Σάμο, λέει ο δήμαρχος του νησιού/ Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο δήμαρχος της Σάμου, Γιώργος Στάντζος, προειδοποίησε ότι πλέον η κατάσταση με τους πρόσφυγες στο νησί είναι μη διαχειρίσιμη και εξέφρασε φόβο για εξεγέρσεις, εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στο hotspot.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις δραματικές συνθήκες στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες στο hotpost της Σάμου επεσήμανε και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, σε έκθεσή του που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι στη διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού προβλήματος στην Ελλάδα και την Ιταλία. Σε ό,τι αφορά τη Σάμο, στο hotspot που προοριζόταν να στεγάσει 640 ανθρώπους, αυτή τη στιγμή ζουν 3.745 πρόσφυγες και μετανάστες.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσε ότι ανήλικοι πρόσφυγες κοιμούνται σε κοντέινερ χωρίς πόρτες, παράθυρα ή κρεβάτια. Επιπλέον, 78 ανήλικοι πρόσφυγες μένουν σε σκηνές ή εγκαταλελειμμένα σπίτια, έξω από το hotspot, σε χώρους που αποτελούν ανεπίσημη επέκταση δομής. Αλλα 9 κορίτσια κοιμούνται στο πάτωμα, σε κοντέινερ 10 τετραγωνικών μέτρων, χωρίς τουαλέτα ή ντους.

Δήμαρχος Σάμου: Ενα τυχαίο γεγονός μπορεί να έχει τρομακτικά αποτελέσματα

Ο δήμαρχος Σάμου υπογράμμισε ότι πλέον η κατάσταση στο hotspot του νησιού είναι κάθε ημέρα και χειρότερη, ενώ έκανε λόγο για πρωτόγονες συνθήκες στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες.

«Ανθρωποι κοιμούνται σε ρέματα, κινδυνεύουν από φωτιές και πλημμύρες. Οργανώνουν μόνοι τους τη διαμονή, την παροχή νερού και την υγιεινή με απόλυτα πρωτόγονους τρόπους», δήλωσε ο κ. Στάντζος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την κατάσταση με τους πρόσφυγες στη Σάμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Προσπαθούμε να παραμείνουμε ήρεμοι, αλλά η κατάσταση είναι μη διαχειρίσιμη, επιδεινώνεται κάθε ημέρα. Εχουμε περάσει την κόκκινη γραμμή. Οποιοδήποτε τυχαίο γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε τρομακτικά αποτελέσματα», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι αν δεν προχωρήσει το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών από τους πρόσφυγες και μετανάστες «φοβούμαστε μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, με πιθανές συγκρούσεις και εξεγέρσεις».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ