Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους της Σύμης -Υπάρχουν μόνο δύο αγροτικοί γιατροί στο νησί - iefimerida.gr

Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους της Σύμης -Υπάρχουν μόνο δύο αγροτικοί γιατροί στο νησί

Σύμη
Σύμη -Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν οι κάτοικοι της ακριτικής Σύμης και ζητώντας από το ηγεσία του υπουργείου Υγείας να στελεχωθεί το νησί τους με στρατιωτικούς γιατρούς.

Και αυτό διότι γιατροί του Εθνικού συστήματος υγείας αρνούνται να μεταβούν στο νησί των Δωδεκανήσων. Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια η δημοτική Αρχη, οι δύο αγροτικοί ιατροί δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εάν υπάρχει κάποιο έκτακτο περιστατικό που θα πρέπει ο ασθενής να μεταβεί στη Ρόδο, το νησί μένει με μόλις έναν γιατρό καθώς ο δεύτερος πρέπει να τον συνοδεύσει. Στη Σύμη ζουν 3.000 μόνιμοι κάτοικοι εκ των οποίων τα 500 είναι παιδιά. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη το καλοκαίρι καθώς το νησί γεμίζει με τουρίστες και τον Αύγουστο μπορεί να ξεπεράσει τα 10.000 άτομα.

Ακολουθούν οι επιστολές που απέστειλε ο δήμαρχος του νησιού, Ελευθέριος Παπακαλοδούκας στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Η επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Με την επιστολή αυτή θα θέλαμε να σάς επιστήσουμε για πολλοστή φορά την προσοχή στο κρίσιμο θέμα της υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων του νησιού μας, η οποία διακυβεύεται ελλείψει ιατρικού προσωπικού.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η πολιτεία έχει την καλή πρόθεση να επιλύσει το πρόβλημα αποστέλλοντας εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Εντούτοις, η άρνηση των ιατρών να μεταβούν στο νησί μας, μάς καθιστά έρμαιο της δυνητικής βούλησης του εκάστοτε ιατρού, να δεχθεί ή όχι την πρόταση του Υπουργείου Υγείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εύλογα γίνεται σαφές ότι δύσκολα κάποιος θα μεταβεί σε ένα ακριτικό νησί, για να αναλάβει καθήκοντα ως ιατρός. Οι λόγοι είναι αντικειμενικοί και υποκειμενικοί. Η έννοια της επιστράτευσης ιατρών για την κάλυψη των αναγκών των ακριτικών νησιών δεν έχει τεθεί επί τάπητος και η κατάσταση δυσχεραίνεται, με τους εξαγριωμένους κατοίκους να βάλλουν κατά του Δήμου , και δικαιολογημένα, κατηγορώντας μας για ολιγωρία.

Σαφέστατα, ως δήμος κάνουμε ο,τι είναι δυνατό και περνάει από το χέρι μας, για να επιλύσουμε και να αμβλύνουμε την κατάσταση. Παρ' όλα αυτά δεν είναι στο χέρι κανενός δημοτικού συμβουλίου να επιβάλει σε ιατρούς να αναλάβουν καθήκοντα στο νησί μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Θεωρούμε ότι η πολιτεία οφείλει να λάβει υπόψη της τα κενά που δημιουργούνται στα ακριτικά μας νησιά από ιατρούς που αρνούνται να μεταβούν. Μια λύση είναι να απορροφηθούν περισσότεροι στρατιωτικοί γιατροί με το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων, με σκοπό να επιστρατεύονται αργότερα και να εκτελούν καθήκοντα, όπου τους ανατίθενται, χωρίς δικαίωμα επιλογής από την πλευρά των ιατρών. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με αυτό που συμβαίνει με τους απλούς στρατιωτικούς. 

Είναι ο μόνος τρόπος να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα που παρατηρείται στα νησιά μας. Από την άλλη θα συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της έλλειψης ιατρικού προσωπικού στα ιατρικά κέντρα που παραμένουν κλειστά, όπως το δικό μας σύγχρονο ιατρικό κέντρο του «Χωριού», πάρα το γεγονός ότι δαπανήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την αποπεράτωσή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταλήγοντας, σάς ενημερώνουμε ότι στα νησιά μας το φλέγον ζήτημα είναι αυτό της υγείας και η απάντηση που παίρνουμε διαχρονικά είναι ότι κανένας γιατρός δεν θέλει να έρθει στα νησιά μας. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια. Σε μια περιοχή που βάλλεται από τις διεκδικήσεις των «Απέναντι», καλό θα ήταν να τίθενται όλες οι βάσεις για την ασφαλή διαβίωση των κατοίκων μας. Άλλως θα παρατηρηθούν φαινόμενα εσωτερικής μετανάστευσης, καθιστώντας τα νησιά έρημα και πιο ευάλωτα σε κάθε είδους διεκδικήσεις.

Διαχρονικά ο στρατός έχει δώσει αρκετές φορές λύσεις σε πολλά προβλήματα που ταλανίζουν την πολιτεία μας. Τώρα καλείται να επιτελέσει και αυτό το καθήκον, ήτοι της κάλυψης των ιατρικών αναγκών των κατοίκων μας, ώστε να δίνεται εντολή για μετάβαση ιατρικού προσωπικού στα νησιά μας και να εκτελείται!!!

Συνεπώς, κατά την άποψή μας αυτή είναι η λύση, για να διαθέτουμε ιατρούς στα νησιά μας. Απορρόφηση περισσότερων στρατιωτικών ιατρών για την μετέπειτα πλήρωση και επάνδρωση των ιατρείων των απομακρυσμένων περιοχών βάσει των αναγκών της εκάστοτε περιοχής».

Η επιστολή στον Βασίλη Κικίλια

Κύριε Υπουργέ,

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι το ελάχιστο πλέον εναπομείναν προσωπικό του Πολυδύναμου Ιατρείου Σύμης αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες περίθαλψης και ιατρικής φροντίδας προς τους μονίμους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες του νησιού,

Πλέον τίθεται σε κίνδυνο η ζωή και η ασφάλεια των κατοίκων του νησιού (πάνω από 3.000 μόνιμοι κάτοικοι, εκ των οποίων 500 περίπου παιδιά).

Δεδομένου, περαιτέρω ότι,

  • είναι αδύνατο οι δύο ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου, να αντεπεξέλθουν σε ταυτοχρόνως λαμβάνοντα χώρα, τακτικά αλλά και επείγοντα περιστατικά,
  • η μορφολογία και η οικιστική διαίρεση του νησιού είναι τέτοια που επιβάλλει ιατρικές επισκέψεις σε διαφορετικά σημεία του δήμου,
  • ενώ σε περίπτωση διακομιδής ασθενούς στη Ρόδο (καθώς είναι το πλησιέστερο νοσοκομείο) υποχρεωτικά συνοδεύεται από το γιατρό, με αποτέλεσμα το νησί να μένει μόνο με ένα γιατρό,
  • αμέσως ή εμμέσως, η οικονομία της Σύμης στηρίζεται σήμερα στον τουρισμό καθώς η Σύμη αποτελεί πλέον δημοφιλή προορισμό την δε θερινή περίοδο οι διαμένοντες στο νησί ενίοτε φθάνουν και τους 10.000,

Ο Δήμος μας επιθυμεί να προλάβει κάθε δυσμενή εξέλιξη στο θέμα της παροχής υπηρεσιών υγείας στο νησί, η οποία εξέλιξη ενδεχομένως θα δυσφήμιζε την Σύμη ως τουριστικό προορισμό, αλλά και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη φροντίδα της υγείας των δημοτών μας.

Ζητούμε να μεριμνήσετε τόσο για την ασφάλεια των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, όσο και του υπηρετούντος ιατρικού προσωπικού και όπως αντιμετωπιστεί το γρηγορότερο και με τον καλύτερο τρόπο η σοβαρή κατάσταση που υπάρχει διαχρονικά στο νησί μας, με την άμεση τοποθέτηση δύο ειδικευμένων ιατρών, οδηγού ασθενοφόρου και καθαρίστριας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, σας αναφέρουμε ότι ο Δήμος μας ανέκαθεν διαθέτει την διαμονή-φιλοξενία των ιατρών σε δικούς του χώρους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ