Μέσα στη μυθική οικία του Πάτρικ Λη Φέρμορ -Ανάμεσα σε κυπαρίσσια και ελιές [εικόνες] - iefimerida.gr

Μέσα στη μυθική οικία του Πάτρικ Λη Φέρμορ -Ανάμεσα σε κυπαρίσσια και ελιές [εικόνες]

Οικία του Πάτρικ Λη Φερμόρ
Οικία του Πάτρικ Λη Φερμόρ / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο μαγευτικό τοπίο της Μεσσηνιακής Μάνης, σε ένα δάσος από κυπαρίσσια και ελιές, το μυθικό σπίτι του Πάτρικ Λη Φέρμορ και της συζύγου του, Τζόαν, απέκτησε ξανά ζωή, 8 χρονιά μετά τον θάνατο του διάσημου Βρετανού συγγραφέα και περιηγητή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, βρέθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στην Καρδαμύλη για τα εγκαίνια της οικίας Φέρμορ από το Μουσείο Μπενάκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το σπίτι αυτό θα ταίριαζε στην Κίχλη του Γιώργου Σεφέρη», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και διάβασε στην ομιλία του στίχους από το ποίημα «Το σπίτι κοντά στη θάλασσα». Από νωρίς οι καλεσμένοι είχαν πλημμυρίσει τον κήπο του σπιτιού για να θαυμάζουν τη μοναδική θέα αλλά και να περιηγηθούν στους εσωτερικούς χώρους. «Σήμερα το σπίτι παραδίδεται στον κόσμο των γραμμάτων και των τεχνών, στον κόσμο της διανόησης. Η πορεία του θα είναι λαμπρή» είπε η πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής Ειρήνη Γερουλάνου για το πέτρινο κτίσμα που ανακαινίστηκε πλήρως με τη συνδρομή του Ιδρύματος Νιαρχος.

Φωτογραφίες από το σπίτι του Λη Φέρμορ

Η κατοικία του Πάτρικ και της Τζοαν Λη Φέρμορ αποτελεί ένα υπέροχο ακίνητο, του οποίου ο κήπος φτάνει ως τη θάλασσα. Ο αέρας μοσχοβολά από τα κυπαρίσσια, τις ελιές, τους σκίνους, τις άσπρες πικροδάφνες και τα αγριολούλουδα.

οικία του Πάτρικ Λη Φερμόρ
Η οικία του Πάτρικ Λη Φέρμορ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ σχεδίασε το σπίτι μαζί με τον αρχιτέκτονα Νίκο Χατζημιχάλη και η Τζόαν σχεδίασε τον κήπο. Εκεί, κάτω από τα δέντρα, τα καλοκαίρια ο σπουδαιότερος ταξιδιωτικός συγγραφέας του 20ου αιώνα έστησε αυτοσχέδιο γραφείο και έγραφε ακατάπαυστα.

Πρόκειται για ένα υπέροχο σπίτι
Πρόκειται για ένα υπέροχο σπίτι

Ο συγγραφέας δώρισε την οικία του στο Μουσείο Μπενάκη και αποτέλεσε όραμα του διευθυντή του μουσείου Αγγελου Δεληβορριά. Αυτό το όραμα και η επιθυμία του Φέρμορ βρήκαν υποστήριξη από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και πλέον η οικία ανακατασκευάστηκε και αποτελεί ένα διεθνές κέντρο ανθρώπων του πνεύματος.

Τραπεζαρία και σαλόνι
Αποτελείται από την κύρια κατοικία, το γραφείο και μία βοηθητική κατοικία
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την εκφρασμένη επιθυμία των δωρητών και το συμβόλαιο δωρεάς, το σπίτι μπορεί να χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία ερευνητών οι οποίοι αναζητούν έναν ήσυχο και φιλόξενο χώρο για να εργαστούν.

Ο συγγραφέας δώρισε την οικία του στο Μουσείο Μπενάκη
Ο συγγραφέας δώρισε την οικία του στο Μουσείο Μπενάκη

Εκ μέρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η κα Αννα Μαρία Κοσμόγλου δήλωσε ότι οι άνθρωποί του είναι χαρούμενοι για αυτή τη στιγμή, ενώ, όπως είπε, όταν έγινε κρούση από το Μουσείο Μπενάκη, εκπονήθηκε μελέτη σκοπιμότητας και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι εργασίες.

Κήπος με θέα τη θάλασσα
Ο κήπος είναι γεμάτος δέντρα και αγριολούλουδα και καταλήγει στον Μεσσηνιακό κόλπο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσθεσε, δε, ότι πρόκειται για ένα φανταστικό σπίτι που ανήκε σε έναν άνθρωπο- μύθο και ο συνδυασμός αυτός το κάνει πόλο έλξης για τους επισκέπτες, καθώς και κέντρο φιλοξενίας με διεθνή ακτινοβολία.

Τραπεζαρία
Η Οικία Λη Φέρμορ είναι ανοιχτή στο κοινό

Η Οικία Λη Φέρμορ είναι ανοιχτή στο κοινό, με ξεναγήσεις και οργανωμένες επισκέψεις κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο στις 11.00 π.μ. Απαραίτητη η προσυνεννόηση στη διεύθυνση leighfermorhouse@benaki.gr ή στο τηλέφωνο 210 3671090, Δευτέρα – Πέμπτη.

Φωτογραφίες από τα εγκαίνια της οικίας του Λη Φέρμορ

Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια της

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια της του Πάτρικ Λη Φέρμορ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, & ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, & ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία: IntimeNews/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι Ελληνες χρωστούν στον σπουδαίο συγγραφέα και θύμισε τη δράση του στα χρόνια της κατοχής και της αντίστασης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κα Ειρήνη Γερουλάνου, εκ μέρους του Μουσείου Μπενάκη, ανέφερε ότι η εικόνα που συναντά ένας επισκέπτης στην Οικία Φέρμορ πλέον είναι έργο πολλών ανθρώπων και οφείλεται στις επιλογές τους, στις αποφάσεις που πήραν την κατάλληλη στιγμή, στην αφοσίωσή τους, στα όνειρά τους, στον επαγγελματισμό τους, στο πείσμα τους, στη σοβαρότητα, αλλά και στην τρέλα τους.

Ειρήνη Γερουλάνου
Ειρήνη Γερουλάνου

Στην Καρδαμύλη βρέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος

Τάκης Θεοδωρικάκος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Αντώνης Σαμαράς
Αντώνης Σαμαράς

Και ο Παύλος Γερουλάνος

Παύλος Γερουλάνος
Παύλος Γερουλάνος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος,

Σταύρος Μπένος
Σταύρος Μπένος

Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης, η πρέσβειρα της Αγγλίας Κέιτ Σμιθ, ο μητροπολίτης Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, οι βουλευτές Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, Ιωάννης Λαμπρόπουλος και Μίλτος Χρυσομάλλης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της οικίας του Λη Φερμόρ
Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν στα εγκαίνια
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ