Πώς απέτρεψε η πυροσβεστική την εξάπλωση της φωτιάς στον Υμηττό - iefimerida.gr

Πώς απέτρεψε η πυροσβεστική την εξάπλωση της φωτιάς στον Υμηττό

Φωτιά στον Υμηττό
Πώς απετράπη η επέκταση της φωτιάς στον Υμηττό/ Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ένα σχέδιο που βασιζόταν σε δύο μοντέλα έδρασε η πυροσβεστική, προκειμένου να μην επεκταθεί η φωτιά στον Υμηττό, η οποία ξέσπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Το ένα μοντέλο ανταποκρινόταν στις συνθήκες που επικρατούσαν και το άλλο βασιζόταν σε ακραία ενδεχόμενα επέκτασης της φωτιάς, προκειμένου ο κρατικός μηχανισμός να είναι ένα βήμα πιο μπροστά, ώστε να αντιμετωπίσει οτιδήποτε απρόβλεπτο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εγινε προσομοίωση της φωτιάς

Τα χαρακτηριστικά της φωτιάς στον Υμηττό μπήκαν σε λογισμό προσομοίωσης. Αρχικά, εντοπίστηκε το ακριβές σημείο που ξέσπασε η φωτιά, στη συμβολή των οδών Σερρών και Προσηλίου, στην Παιανία. Στο λογισμικό προστέθηκαν οι πληροφορίες που αφορούσαν την πιθανή αιτία για την εκδήλωση της πυρκαγιάς, η κατεύθυνση και η ένταση του ανέμου, που ήταν 7-8 μποφόρ, το ανάγλυφο του εδάφους της περιοχής και μια ακραία μέγιστη ταχύτητα επέκτασης, της τάξεως των 2 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Το ακραίο σενάριο για τη φωτιά στον Υμηττό

Με αυτά τα δεδομένα υπολογίστηκε ότι στη χειρότερη περίπτωση η πυρκαγιά θα ξεπερνούσε την κορυφογραμμή του Υμηττού και θα έφτανε στον Καρέα και την Καισαριανή σε 70 λεπτά, ενώ 18 λεπτά αργότερα θα έφτανε στην Ηλιούπολη, ή την Τερψιθέα Γλυφάδας.

Παράλληλα, είχαν ενεργοποιηθεί τα πρωτόκολλα απομάκρυνσης πολιτών, για παν ενδεχόμενο και διακόπηκε η κυκλοφορία στην Κατεχάκη. Επιπλέον, τα εναέρια μέσα απογειώθηκαν σταδιακά 26 λεπτά μετά την εντολή που δόθηκε, ενώ το πρώτο ελικόπτερο πραγματοποίησε ρίψη νερού στις 6:03 το πρωί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ