Τηλεφωνική επικοινωνία Πομπέο - Τσαβούσογλου -Απογοήτευση για τους S400 εκφράζει η Ουάσιγκτον - iefimerida.gr

Τηλεφωνική επικοινωνία Πομπέο - Τσαβούσογλου -Απογοήτευση για τους S400 εκφράζει η Ουάσιγκτον

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο /Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την απογοήτευση της Ουάσινγκτον για την πρόσφατη απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που έχει με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιβεβαίωσε την δέσμευση των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των τουρκικών ανησυχιών ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με την Συρία. Παρ' όλα αυτά όμως, ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον διατηρεί την υποχρέωση για την εξασφάλιση της προστασίας των περιφερειακών εταίρων που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ και τον Παγκόσμιο Συνασπισμό για τη Νίκη Εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Τέλος, ο κ. Πομπέο εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου σχετικά με την επίθεση της 17ης Ιουλίου στο Ερμπίλ του Ιράκ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Τούρκου διπλωμάτη.

Εκτός προγράμματος για τα F35 η Τουρκία

Η παραλαβή των S400 οδήγησε τις ΗΠΑ να διακόψουν το πρόγραμμα εκπαίδευσης των F35, αλλά και την παράδοση των αμερικανικών μαχητικών στην Τουρκία. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε ιδιαίτερα ελαστικός με την Αγκυρα. «Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε ορισμένα πολύ μεγάλα λάθη σε σχέση με την Τουρκία και αυτό είναι πολύ κακό. Επομένως το μελετούμε και θα δούμε τι θα κάνουμε. Δεν το έχουμε ακόμη ανακοινώσει» δήλωσε.

Νωρίτερα σύμφωνα με το CNN Turk, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει τη δυσφορία του για την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ