Μυκηναϊκό παλάτι με πλάκες Γραμμικής Β' ανακαλύφθηκε στη Σπάρτη [εικόνα] - iefimerida.gr

Μυκηναϊκό παλάτι με πλάκες Γραμμικής Β' ανακαλύφθηκε στη Σπάρτη [εικόνα]

Μυκηναϊκό παλάτι με πλάκες Γραμμικής Β' ανακαλύφθηκε στη Σπάρτη [εικόνα]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέχρι πρόσφατα , η Λακωνία θεωρούνταν μια εξαίρεση στο χάρτη της με τα Μυκηναϊκά ανάκτορα της Πελοποννήσου. Ωστόσο την πεποίθηση αυτή έρχονται να ανατρέψουν οι πρόσφατες ανασκαφές στον Αγιο Βασίλειο Λακωνίας, που έφεραν στο φως ένα Μυκηναϊκό παλάτι και πλάκες με Γραμμική Β.

Η ανασκαφή γίνεται από το 2010 στην περιοχή Ξηροκάμπι του Δήμου Σπάρτης και αποτελεί μία από τις δέκα σημαντικότερες αρχαιολογικές έρευνες παγκοσμίως, ενώ πριν 2 εβδομάδες παρουσιάστηκε στο πρώτο Αρχαιολογικό Φόρουμ της Σανγκάης.

Η ανασκαφή αυτή είναι ελάχιστα γνωστή στο ελληνικό κοινό, καθώς δεν έχει γίνει μια μεγάλη ανακοίνωση των ευρημάτων και των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από την μελέτη του αρχαιολογικού υλικού της, ωστόσο δεν αποτελεί την σημαντικότερη ανασκαφή σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

Μέχρι σήμερα, έχουν αποκαλυφθεί τρία μυκηναϊκά κτίσματα του 14ου αι. π.Χ., ενώ στοιχεία και ευρήματα, όπως πλάκες με Γραμμική Β' που βρέθηκαν στην περιοχή μαρτυρούν επαφές με την Κρήτη.

Η παρουσίασή της ανασκαφής έγινε στη Σανγκάη στις 23 Αυγούστου, σε μεγάλο διεθνές ακροατήριο, με σημαντικούς ανθρώπους του χώρου, όπως τον καθηγητή του Κέμπριτζ και ανασκαφέα της Κέρου, λόρδο Κόλιν Ρένφριου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ